ARCHIVE

NIS comtinues to invest in geological research

December 21, 2011

U okviru realizacije velikog investicionog programa na uvođenju savremenih tehnologija geoloških istraživanja i detaljnijem ispitivanju naftnih i gasnih nalazišta, NIS je završio otvaranje bušotine „Maj-X-2“ na već postojećem naftnom polju kod Majdana, u Banatu.

Bušotina je bušena do rekordnih 3865 m dubine i najdublja je do sada izbušena bušotina na istražnom prostoru Srbije. U toku je faza opremanja ove bušotine proizvodnom opremom, nakon čega počinje eksploatacija. Zahvaljujući ovome NIS je obezbedio dodatne rezerve nafte i gasa, prilikom ispitivanja bušotine dobijeni su gas i kondenzat (laka nafta).

Prilikom bušenja bušotine „Maj-X-2“, koje je izveo NIS-ov Blok „Servisi“, korišćena je savremena tehnologija. Reč je o novom mobilnom, dizel-elektro postrojenju novije generacije, poznatog svetskog proizvođača National Oilwell Varco.>/p>

Obim ulaganja kapitala u okviru velikog investicionog programa na uvođenju savremenih tehnologija geoloških istraživanja i detaljnijem ispitivanju naftnih i gasnih nalazišta od 2009. iznosio je oko 10 mlrd dinara. Investiranje NIS-a u reanimaciju domaćih naftnih nalazišta, uz primenu novih tehnologija i razradu složenih ležišta, dovelo je do povećanja proizvodnje na postojećim nalazištima i rasta resursne baze.

Do 2020. godine NIS će investirati oko 400 miliona evra u oblast geoloških istraživanja, koja obuhvataju seizmička ispitivanja i istražno bušenje u Srbiji.

Pored toga, NIS je započeo ambiciozan program za razvoj novih ležišta u zemljama Balkana: u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, kao i u Mađarskoj. Od regionalnih projekata istraživanja ugljovodonika NIS očekuje novu proizvodnju nafte i gasa. U Mađarskoj će NIS u 2012. godini početi bušenje tri istražne bušotine, a 2013. očekujemo početak proizvodnje. U fokusu pažnje je i Rumunija, jer su istražni blokovi u neposrednoj blizini granice sa Srbijom, što će omogućiti lako povezivanje bušotine sa infrastrukturom NIS-a. Već sledeće godine na ovom području planira se bušenje četiri istražne bušotine, dok se 2013. i 2014. godine očekuje početak komercijalne proizvodnje.

NIS je preko svoje ćerke kompanije ,,Jadran-Naftagas“ u Bosni u novembru ove godine započeo regionalna 2D seizmička ispitivanja, nakon čega sledi obrada i interpretacija dobijenih podataka. Na osnovu dobijenih rezultata biće locirana prva istražna bušotina na području Republike Srpske.