Industrija, inovacije i infrastruktura

NIS Bratislav Milenković ilustracija

Autor ilustracije:

NIS
Bratislav Milenković

Inovacije u svim segmentima poslovanja osnov su daljeg razvoja NIS-a i preduslov za očuvanje liderske pozicije na domaćem tržištu i jačanje konkurentnosti u regionu.

U 2020. godini učinjen je krupan korak u modernizaciji NIS-a. U Rafineriji nafte Pančevo svečano je pušteno u rad postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, nova tehnologija u srpskom naftnom sektoru. Ovaj projekat omogućiće povećanje dubine prerade nafte na više od 99% i povećanu proizvodnju najvrednijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Početkom rada novih postrojenja u rafineriji je započela proizvodnja naftnog koksa koji je ranije bio isključivo uvožen u našu zemlju. Pored pozitivnog finansijskog efekta, projekat „Duboka prerada“ doneo je i značajne koristi po pitanju zaštite životne sredine, pre svega kada je reč o prestanku proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Tako su emisije sumpornih jedinjenja smanjene za čak 98,8%, dok su emisije praškastih materija i azotnih jedinjenja smanjene 58,2%, odnosno 9,8%. Na ovaj način NIS doprinosi da Srbija ispuni svoje obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici kada je reč o prestanku proizvodnje visokosumpornog mazuta, ali i unapređuje ekološku sliku, ne samo u gradu Pančevu, već i u celoj Srbiji.

Uprkos epidemiji korona virusa, u 2020. godini nastavljena je realizacija još jednog kapitalnog projekta, izgradnja Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, vredna oko 180 miliona evra. U ovom postrojenju će se iz gasa istovremeno proizvoditi električna i toplotna energija, a tehnologija nove elektrane je trenutno najbolja sa aspekta energetske efikasnosti i ekologije. Osim toga, TE-TO će doprineti povećanju stabilnosti snabdevanja električnom energijom, jer će proizvedena struja biti usmeravana u energetski sistem Republike Srbije.

NIS je u 2020. godini nastavio na razvoju proizvoda i usluga koji unapređuju korisničko iskustvo i u Srbiju donose savremene trendove u oblasti maloprodaje. U rad je puštena mobilna aplikacija Drive.Go kojom se potrošačima, prvi put u našoj zemlji, pruža mogućnost da plate gorivo bez odlaska na platno mesto. Ova usluga omogućena je na NIS Petrol i GAZPROM stanicama za snabdevanje gorivom koje ostaju sinonim ne samo za kvalitet proizvoda i usluga, već i za inovativne servise. Putem aplikacije Drive.Go već tokom 2020. godine prodato je više od milion litara goriva. Tokom 2020. godine NIS je u saradnji sa Bankom Poštanska štedionica omogućio instant plaćanje na prodajnim mestima IPS QR kodom, čiji je nosilac Narodna banka Srbije. Time je ovaj inovativni način plaćanja prvi put postao dostupan i na stanicama za snabdevanje gorivom i predstavlja bezbedno, brzo i jednostavno rešenje koje isključuje korišćenje platnih kartica ili gotovog novca. NIS je nastavio sa izgradnjom modernih maloprodajnih objekata i u 2020. godini pustio u rad 14 stanica za snabdevanje gorivom i to osam u Republici Srbiji, pet u Bosni i Hercegovini i jednu u Rumuniji. Među njima je i GAZPROM stanica „Novi Sad 16“ na auto-putu Novi Sad-Beograd, najmoderniji maloprodajni objekat u mreži Kompanije, izgrađen u skladu sa najsavremenijim tehnološkim, bezbednosnim i ekološkim standardima.

Nastavljena je i digitalna transformacija NIS-a, jer u vremenu Četvrte industrijske revolucije digitalne tehnologije predstavljaju mogućnost za pokretanje novog razvoja kompanije i sredstvo za dostizanje strateških ciljeva. Realizacijom projekata u ovoj oblasti Kompanija radi na daljem jačanju konkurentnosti, unapređenju bezbednosti i efikasnosti procesa, ali i na povezivanju sa IT zajednicom u Srbiji i van njenih granica. U okviru partnerstava uspostavljena je saradnja sa vodećim domaćim fakultetima u oblasti digitalizacije – Elektronskim fakultetom u Nišu, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, kao i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu. Portfolio digitalne transformacije NIS-a sadrži više od 110 projekata i inicijativa za potrebe svih biznis blokova i drugih organizacionih delova. Najznačajniji realizovani projekti u prošloj godini su: Real-time operating center, Online Drilling, Mobile Operator, GPS Tracking, OTS (Crane Operator), Strukturni obilasci (Mobile operator), Drive.Go, Paketomati i Instant Payment.

Inovacije

Drive.Go

Mobilna aplikacija koja pruža mogućnost plaćanja goriva na točionom mestu, bez ulaska u prodajni objekat

SAZNAJ VIŠE

Digitalizacija

Ciljevi održivog razvoja

Ilustracijama mladih umetnika predstavljeno je 12 odabranih ciljeva propisanih od strane UN-a, za čiju se realizaciju zalažemo.

SAZNAJ VIŠE