Архива вести

Александар Дибаљ за “Вечерње новости”: Храм споменик српско-руском пријатељству

December 12, 2000

Наши народи имају јаке многовековне духовне везе и надамо се да ће Храм Светог Саве постати највећи споменик руско-српског пријатељства, које успешно одолева зубу времена. Александар Дибаљ, члан Управног одбора компаније "Гаспромњефт" Ово, за "Новости", истиче Александар Дибаљ, члан Управног одбора компаније "Гаспромњефт". Он наглашава да ће износ од четири милиона евра, које је ова компанија издвојила за завршетак радова на Храму на Врачару, бити намењен за техничке радове на мозаику куполе, укупне површине 1.230 квадратних метара. Уметничко решење већ је донето, а предстоји избор најбољег извођача радова, са којим ће "Гаспромњефт" потписати уговор.

"Гаспромњефт" себе види не само као највећег инвеститора у Србији, већ и као компанију за коју српско и руско културно наслеђе имају изузетну вредност.
- Сва техничка питања разрађиваћемо са српским и руским учесницима пројекта. Представник руске владе као координатор пројекта биће "Россотрудничество", организација Министарства спољних послова Руске Федерације. Са српске стране је то Главни одбор Друштва за подизање Храма. Шта вас је мотивисало да помогнете изградњу Храма Светог Саве у Београду? - Доласком "Гаспромњефта" 2009. године, почео је велики програм друштвене подршке, која је, између осталог, била усмерена и на очување историјског наслеђа и културе Србије. До сада смо уложили 32 милиона евра. Храм Светог Саве други је по величини пројекат у оквиру очувања историјског наслеђа Србије. Претходила му је обнова Руског некропоља на Новом гробљу у Београду, где почивају руски и српски војници који су погинули у Првом светском рату. Такође, реконструисана је и Иверска капела, као и споменик руским војницима и цару Николају Другом, према коме Србија има посебан однос због његове одлуке да уђе у рат како би заштитио братску земљу. Осамдесетих година прошлог века био сам ђак руске школе у Србији. За мене лично учешће у овим пројектима је од посебног значаја. Такође, поносим се чињеницом да "Гаспромњефт" себе види не само као највећег инвеститора у Србији, већ и као компанију за коју српско и руско културно наслеђе имају изузетну вредност. Србија је, вероватно, нама најближа држава, а са којом се не граничимо. Поменули сте да предстоји закључење уговора о донацији за радове на Храму. Како ће ова средства бити потрошена? - Планирамо да на основу резултата конкурса заједно са "Россотрудничеством" изаберемо извођача радова, задуженог за мозаичну декорацију куполе, сходно одабраном креативном решењу. Са председником Србије договорено је да ће контролу реализације свих радова у складу са утврђеним решењем обављати Главни одбор Друштва за подизање Храма, чији су чланови како руски, тако и српски представници.
Наши народи имају јаке многовековне духовне везе и надамо се да ће Храм Светог Саве постати највећи споменик руско-српског пријатељства, које успешно одолева зубу времена.
Да ли је "Гаспромњефт" као инвеститор имао неке специфичне захтеве у погледу реализације радова? - Нисмо стручни за израду мозаика и црквено градитељство. Зато ћемо заједно са "Россотрудничеством" и Главним одбором Друштва за подизање Храма ангажовати стручњаке који имају искуства у реализацији сличних пројеката у православним храмовима. Контролу над квалитетом и усклађеношћу извођених радова са изабраним уметничким решењем намеравамо да препустимо нашој ћерки компанији, НИС-у, која ће привући квалификоване стручњаке из области мозаичне декорације. На челу целокупног процеса ће бити Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, у кога имају потпуно поверење како српска, тако и руска страна. Упркос глобалној енергетској кризи помажете низ културних манифестација у Србији. Који су ваши разлози за улагање у некомерцијалне делатности? - Немамо формалну обавезу да се бавимо донаторством, односно спонзорским пројектима у Србији. Наравно, то нас не омета да сваке године у ове пројекте уложимо више од пет милиона евра. За нафтну индустрију наступила су тешка времена, али то нас неће спречити да у 2016. повећамо наша улагања у некомерцијалне пројекте. Према Србији, српском народу и његовом историјском наслеђу, које сматрамо заједничком културном баштином, негујемо заиста посебан однос. Из тог разлога "Гаспромњефт" подржава велики број пројеката из области културе у Србији. Ту је подршка музичком фестивалу "Бољшој", који већ трећу годину успешно реализујемо у сарадњи са Емиром Кустурицом. Овај јединствени музички фестивал је наш начин да пружимо подршку младим талентима из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. Ове године смо подржали и реализацију међународног филмског фестивала "Кустендорф" у Србији. "Гаспромњефт" је организатор великог броја изложби руских фотографа у Београду... А шта је са спортским пројектима које подржава компанија, да ли је планирано смањење улагања? - "Гаспромњефт" је генерални спонзор ФК Црвена звезда од 2010. године и подржаваћемо овај клуб и ове године. Истовремено, наша ћерка компанија, НИС, спонзор је Кошаркашког клуба Партизан. Наставићемо да подржавамо оба клуба и даље.