Архива вести

НИС на српско-руском пословном форуму у Москви

December 12, 2000

На форуму је учествовало 120 компанија из Србије и 100 из Русије. Посебну пажњу учесника изазвало је обраћање генералног директора НИС-а који је представио не само компанију, већ и потенцијале српске привреде, у циљу даљег унапређења развоја српско-руске сарадње. На форуму је учествовало 120 компанија из Србије и 100 из Русије. Тим поводом, Кравченко је посетиоце форума упознао са развојем НИС-а од доласка већинског акционара Гаспром њефта 2009. године, као и са даљим пословним плановима. Он је истакао да је НИС данас највећа компанија у Србији и међу првих 10 у југоисточној Европи, која ангажује више од 11.000 сарадника, међу којима су стручњаци из 25 земаља света. Такође, НИС је други највећи извозник у Србији.

Кравченко је представио не само НИС, већ и потенцијале српске привреде, у циљу даљег унапређења развоја српско-руске сарадње.

Говорећи о НИС-у као добром примеру поверења инвеститора и оправданих очекивања, Кравченко је посебно истакао да је од доласка новог већинског акционара у развој Компаније уложено 2,5 милијарде евра и да су залихе угљоводоника повећане за 50 одсто. Такође, прерада је осавремењена и НИС данас производи гориво "Евро 5" квалитета. Осим тога, након приватизације модернизована је малопродајна мрежа, отпочет је регионални развој Компаније и њена трансформација из нафтно-гасне у енергетски холдинг.

Говорећи о инвестиционим потенцијалима Србије, генерални директор НИС-а је истакао да Србија има политичку и макреокономску стабилност, јасну перспективу чланства у Европској унији, веома повољан географски положај и стручне, високообразоване кадрове. Са посебним освртом на примамљиву инвестициону климу у Србији, Кравченко је рекао да Србија има развијену саобраћајну инфраструктуру, конкурентан порески систем и приметан тренд раста поверења инвеститора у државу.

Медведев: НИС као науспешнији пример заједничке руско-српске сарадње

НИС је поменут и након састанка Александра Вучића, председника Владе Србије, са Дмитријем Медведевом, премијером Руске Федерације. На прес конференцији, руски премијер је новинарима рекао да је енергетика најбољи пример сарадње две земље на великим инфраструктурним пројектима и поручио да НИС, који је руско-српска компанија, треба да се развија у регионалног лидера.

„Још један ефикасан начин развоја наших односа представљају велики инфраструктурни пројекти, о чему смо данас детаљно разговарали. Са Србијом таквих пројеката имамо много, а они се највише тичу области енергетике. Један од најуспешнијих примера је позиционирање нашег заједничког предузећа НИС-а на лидерску позицију у балканском региону, што је праћено решавањем проблема која се тичу дугова, али и осталим потешкоћама које је компанија имала у претходном периоду. То нас веома радује. Надамо се да ће то бити високоефикасан и веома занимљив пројекат. Компанија ради у области истраживања, прераде, петрохемије. Некада губиташ, компанија сада, колико ја знам, обезбеђује до 14 одсто буџетских прихода Србије – рекао је Дмитриј Медведев.

НИС и Сбербанкa потписали споразум о сарадњи

​У оквиру српско-руског пословног форума у Москви, НИС и Сбербанка Србија потписали су споразум о сарадњи, са циљем даљег унапређења и јачања стратешке сарадње.

НИС и Сбербанкa потписали споразум о сарадњи

Уговор су потписали генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и Валериј Овсјањиков, председник Извршног одбора Сбербанк Србија.