Karijera

Praksa u NIS-u – od procesa selekcije do radnog dana

Aleksandra Savić 27 August 2019 • 7 min

Samim tim što si otvorio/la ovaj tekst znači da razmišljaš o tome da se prijaviš za tromesečnu praksu u NIS-u i da je ovaj tekst baš za tebe! Pre samo nekoliko meseci i ja sam bila na tvom mestu – u njuzleteru Infostuda sasvim slučajno sam videla konkurs za letnju praksu u jednoj od najvećih kompanija u Srbiji i pomislila da je to baš dobra prilika, ali me je mučilo nekoliko stvari, koje verovatno i tebe sada muče: kako uz sve druge obaveze da uklopim i 8 sati rada; da li ću biti zadužena za “donošenje bureka i jogurta” i da li će mi biti dosadno da po ceo dan sedim u kancelariji? To što me nijedno od ovih pitanja nije pokolebalo dovelo je do jedne od najboljih odluka u mojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a sada ću ti od samog početka ispričati i zašto.

Proces selekcije

Prvi korak prijave bio je baš jednostavan – popunjavanje formulara u kojem su se tražile osnovne informacije o meni i par pitanja za razmišljanje poput onog koju veštinu koju sam stekla u poslednjih godinu dana bih posebno izdvojila ili zašto sam upisala baš fakultet koji studiram. Nekoliko nedelja kasnije dobila sam mejl da sam prošla u drugi krug, razgovor sa osobom iz HR-a, i da ću uskoro biti kontaktirana radi dogovora oko vremena. Usledio je poziv od devojke iz HR-a sa kojom sam imala jedan od najprijatnijih razgovora do sada – ona mi je ispričala sve detalje u vezi sa praksom (neke od njih ću ti navesti ispod), a onda sam ja pričala o sebi, svom iskustvu, interesovanjima i oblastima u kojima se najviše pronalazim (savet: obavezno pre intervjua pročitaj par informacija o kompaniji i probaj da ih uklopiš u svoje predstavljanje – mene je posebno zanimalo kako kompanija koja zapošljava 11.000 ljudi komunicira sa svima, što se na kraju ispostavilo kao ključno pri odabiru departmana u kojem ću obavljati praksu). HR mi je tada takođe, s obzirom na to da su me najviše zanimali PR i marketing, ukratko predstavio rad oba departmana, pa smo tako zajedno došli do zaključka da bi Departman za interne komunikacije bio pravo mesto za mene. Naredni krug bio je razgovor sa mentorima iz tog Departmana i tada sam dobila detaljne informacije šta bih sve radila za vreme prakse, a posebno mi se svidelo što su iskreno govorili o tome koliko im mišljenje praktikanata znači i da su predlozi o promenama i novinama dobrodošli. Sada mogu i da potvrdim da to nije bila samo priča. Usledilo je nekoliko jednostavnih formalnosti i to je bilo to – bila sam jedna od 40 odabranih studenata iz Beograda, Novog Sada, Pančeva i Zrenjanina koji će leto provesti radeći u NIS-u.

Ono što bih istakla kao najvažnije je činjenica da me i moja mentorka i svi ostali članovi tima od početka tretiraju kao jednaku – uključuju me u projekte na kojima rade, daju mi kompleksne zadatke bez konstantnog proveravanja, pružaju mogućnost da iznosim svoje mišljenje i da dajem predloge koji su razmatrani podjednako kao i predlozi dugogodišnjih članova tima.

Aleksandra Savic NIS Calling
Aleksandra Savić

Prednosti u odnosu na druge prakse

Ono što je bilo presudno pri odluci da se prijavim za praksu u NIS-u bila je fleksibilnost – predviđeno je da u tri meseca na praksi provedeš 320 sati što je praktično 40 radnih dana od po 8 sati i ti dobijaš mogućnost da, u dogovoru sa mentorom, odradiš celu praksu za dva meseca ili da uzimaš slobodne dan kada ti je potrebno ili da ne radiš po 8 sati već manje – sve u sklopu zvanične kvote, a kako tebi najviše odgovara. Ja sam se sa svojom mentorkom dogovorila da na praksi budem 3 meseca, ali da po potrebi uzimam slobodne dane zbog isplaniranih putovanja i drugih obaveza. Druga prednost za mene su bili treninzi u sklopu Korporativnog univerziteta, edukativnog programa koji NIS obezbeđuje svojim zaposlenima. To je bila jedinstvena prilika da se upoznam i povežem sa drugim praktikantima (sa nekima se sada i privatno družim), kao i da od vrhunskih stručnjaka obradim i teorijski i praktično važne soft skills teme. Poslednja, ali važna prednost, je to što o obrocima ne moraš da razmišljaš – NIS-ovi poslovni centri imaju svoje restorane sa odličnom hranom, a praksa pokriva te troškove, kao i troškove prevoza.

Kako izgleda jedan radni dan na praksi?

U razgovoru sa drugim praktikantima zaključila sam da svačiji radni dan izgleda drugačije – sve zavisi od navika članova tima i vi možete da im se pridružite u njima ili da kreirate svoje. Meni se svideo raspored mog tima i uklapao se u moj, pa tako svi zajedno idemo na doručak i ručak, a u međuvremenu svako obavlja svoje zadatke koji su raznovrsni i uključuju mnogobrojne projekte, stalne sastanke i mnooogo mejlova. Ono što bih istakla kao najvažnije je činjenica da me i moja mentorka i svi ostali članovi tima od početka tretiraju kao jednaku – uključuju me u projekte na kojima rade, daju mi kompleksne zadatke bez konstantnog proveravanja, pružaju mogućnost da iznosim svoje mišljenje i da dajem predloge koji su razmatrani podjednako kao i predlozi dugogodišnjih članova tima. Povremeno se radi i na terenu, pa sam tako već drugog radnog dana imala priliku da odem u Novi Sad, ali i da obiđem rafineriju u Pančevu, kao i benzinsku stanicu kod Velike Plane. Posao u mom Departmanu je zaista šarenolik i uključuje rad na organizaciji internih događaja, istraživanja korporativne kulture, asistiranje u snimanju video materijala za zaposlene, pisanje tekstova za interni Portal i interni časopis, kreiranje njuzletera, pripremu za GDPR i još mnogo, mnogo toga. Sasvim slučajno sam naučila i da radim u jednom audio programu. Ono što sa sigurnošću svako jutro znam je da mi neće biti dosadno i monotono.

Ovo je ukratko bila moja priča o iskustvu na praksi u NIS-u i iskreno se nadam te je motivisala da se prijaviš za izazov koji će ti doneti jedinstveno iskustvo, ali i poznanstva sa sjajnim ljudima!

Srećno!