Komprimovani gas

Komprimovani prirodni gas smatra se gorivom budućnosti zbog svojih ekoloških osobina.

KPG predstavlja sabijeni zemni gas, odnosno jedan od oblika u koji se zemni gas pretvara radi lakšeg transporta i čuvanja.

Komprimuje se na pritisak od 220-250 bara. Glavni sastojak je metan, koji u poređenju sa ostalim derivatima, ima najmanji koeficijent emisije CO₂ po jedinici oslobođene energije i kao takav doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

KPG za iindustrijsku potrošnju se proizvodi na NIS-ovom postrojenju na gasnom polju Ostrovo. Postupak komprimovanja prirodnog gasa pod velikim pritiskom i njegovog punjenja u specijalna vozila sa baterijskim bocama je tehnički siguran, zahvaljujući kompresorima proizvedenim u tu svrhu.

Upotrebljava se kao energent za proizvodne procese i grejanje u industriji, ali i kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Smatra se gorivom budućnosti, kako zbog svojih ekoloških osobina i odličnih performansi koje pruža vozilima, tako i zbog ekonomske isplativosti. Osim toga, komprimovani prirodni gas omogućava lakši start i bolje performanse motora.

NIS Petrol je prva velika mreža benzinskih stanica u zemlji koja je u svoju ponudu uvrstila i komprimovani prirodni gas i na taj način kompanija se još jednom potvrdila kao lider u inovacijama na tržištu Srbije i regiona.

Za sada se ovo gorivo prodaje na NIS Petrol benzinskim stanicama „Novi Sad 10“, „Čačak 1“ i „Žarkovo 2“. NIS nastavlja sa razvojem ove delatnosti u narednom periodu, kako bi svojim potrošačima ponudio ovo gorivo budućnosti na što većem broju lokacija.