NIS Calling

„Tri meseca prakse mi ostaju u najlepšem sećanju“

Autor: tim NIS-a 09.07.2021 • 4 min read

Četvrta generacija polaznika NIS Calling programa je završila svoju praksu u našoj kompaniji u periodu od aprila do juna ove godine. Dvadesetpet mladih akademaca sa završnih godina fakulteta i master studija imalo je priliku da obavi stručnu praksu, stekne nova iskustva i veštine. Šta im je najviše značilo, a šta ostavilo najveći utisak, sa nama su podelili Teodora, Ivan, Mina, Dejan i Ognjen.

Dejan Jevremov , Praktikant u Sektoru za upravljanje i razvoj SAP i BI sistema

Kao student na samom kraju osnovnih studija, imao sam viziju stručne prakse kao prvog, velikog koraka u novo poglavlje karijere i stručnog usavršavanja. Mislim da će mi praksa u NIS-u značiti dosta u nastavku karijere. Imao sam priliku da osetim šta znači raditi u kompaniji koja broji 11000 zaposlenih. Naravno, voleo bih da se jednog dana pridružim tom timu. Po završetku prakse primetio sam dosta boljih stvari na sebi, počevši od komunikacije sa ljudima, odgovornosti, radnih navika, tako da bih praksu preporučio svakome. Utisci koji nosim sa prakse su odlični i ja sam se osećao lepo prethodna 3 meseca.

Mina Skorić, Praktikant u Sektoru za HR Bloka Prerada

Bilo da su u pitanju uspesi ili padovi, zona komfora je uvek ona sigurna luka kojoj se svi rado vraćamo. Ostajemo u njoj sve dok ne poželimo da sanjamo veće snove i da hrabrim koracima ostvarujemo iste. Tek tada smo spremni da prihvatimo sebe same, druge oko nas, svoje greške, tuđe uspehe. Ovaj preduslov je za mene od esencijalnog značaja jer predstavlja prvi stepenik za ulazak u veliku korporaciju. NIS Calling praksa je za mene bila prava prilika da primenim svoja do sada stečena znanja, steknem nove veštine i radne navike, upoznam nove ljude ali pre svega da se prepustim jednom novom iskustvu i izađem iz zone komfora. Dobila sam mnogo više od onoga što sam očekivala, ostvarila sam svoje ciljeve a pre svega sam mnogo uživala. Više se ne plašim da sanjam velike snove, a moji koraci ka njima su postali još hrabriji i sigurniji.

Ivan Ljujić, Praktikant u Centru za digitalnu transformaciju i unapređenje korisničkog iskustva

Najupečatljiviji utisak koji je NIS Calling praksa ostavila na mene, vezan je za ljude koji su zajedno sa mnom bili njen deo. Svakodnevno mentorstvo kolege specijaliste, pomoć u radu svih ostalih kolega iz tima i karijerno savetovanje rukovodilaca sektora učinili su da napravim do sada najveći iskorak u svom profesionalnom razvoju. Savladao sam mnoge tehničke veštine poput rada u Oracle BI, Siebel, Excel, Info Bip, Access softveru, upoznao se sa mnogim radnim i razvojnim procesima ali pre svega osvestio važnost vrednosti poput timske atmosfere, zalaganja za zajedničke ciljeve i deljenja znanja u kolektivu.

Teodora Kaličanin, Praktikant u Službi za HSE procese

Kažu da je svaki početak težak kao i da je strah od nepoznatog potpuno normalna stvar. Tako sam i ja imala prilično veliku tremu pred početak intervjua. Intervju sa regruterom, a kasnije i zajednički, sa potencijalnim mentorom je bio vrlo profesionalan ali i jako prijatan, jer sam nakon samo nekoliko rečenica uspela da se opustim i zaboravim na tremu i strah. Nakon selekcije, ceo taj proces dao mi je elan, da na praksi od samog početka upijam znanje od kolega sa kojima sam sarađivala i koji su nesebično podelili svoje znanje sa mnom.

Prethodnih nedelja imala sam priliku da se oprobam u poslu kojim bih volela da se bavim i gradim svoju karijeru, što smatram da je jako važno nakon fakulteta. Praksa u NIS-u mi je omogućila da jasno definišem i usmerim profesionalna interesovanja. Strpljenje mentora i ostalih kolega kao i sama atmosfera bilo je nešto što me je oduševilo i ostavilo jako pozitivan utisak. Kao što sam rekla, svaki početak je težak, ali moram dodati da je moj početak bio malo lakši, zahvaljujući ljudima koji su se potrudili da mi ova tri meseca prakse ostanu u najlepšem sećanju.

Ognjen Trifunović, Praktikant u Službi za mašinske poslove

Praksu smatram velikim iskustvom, jer sam postao odgovornija i organizovanija osoba. Mentor i članovi tima su se prema meni ophodili kao ravnopravnom, to jest svom kolegi. Dobijao sam zadatke koje sam samostalno rešavao, što je učinilo da se osetim stvarno vredim. Zato sam bio dodatno motivisan da se usavršavam. Praksu sam obavio u Novom Sadu, ali sam imao priliku da obiđem skoro sve sabirno-otpremne stanice i da vidim celokupnu opremu čijim se održavanjem bavi sektor u kome sam bio raspoređen. Saveti za buduće praktikante: Ne ustručavajte se da pitate svog mentora i ostale kolege sve što vas zanima vezano za struku i radne obaveze, jer je to najbolji način da naučite i steknete prvo profesionalno iskustvo