Kultura

Festival „Kustendorf Klasik“ se vraća u Drvengrad u novom formatu

24.09.2021

Od 2013. godine svakog leta se u organizaciji svetski poznatog reditelja Emira Kusturice uz podršku „Gasprom njefta“ u etnoselu Drvengrad održava festival ruske klasične muzike „Kustendorf Classic“. Mladi muzičari iz Srbije i Rusije se takmiče u veštini izvođenja ruske klasične muzike u dve starosne kategorije za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku. Pored takmičenja, mladi talenti stiču neprocenjivo iskustvo učeći od renomiranih gostiju festivala, slavnih virtuoza iz celog sveta.

Bez obzira na pandemiju korona virusa, festivalska tradicija će biti nastavljena. Festival „Kustendorf Klasik“ promeniće ove godine format u „Kustendorf Concert“ („Kustendorf koncert“) koji će biti neobična sinteza svirke „all stars“ i mladih muzičara. Naime, na pozornici Drvengrada, Emir Kusturica i njegova grupa „The No Smoking Orchestra“ izvešće svoje hitove, a koncert će obogatiti i nastupi mladih muzičara iz Srbije i Rusije koji će u do sada nikada čutim aranžmanima i na neobičnim lokacijama širom Mokre Gore, takođe svirati pesme „The No Smoking Orchestra“.

Uz Emira i „The No Smoking Orchestra“, sviraće studenti iz Srbije, Branka Baroš (violina), Dimitrije Simić (harmonika), Dimitrije Mladenović (klavir), Borisav Stanić (klarinet) kao i studenti iz Rusije, Kamila Zalijeva (sopran), Vasilisa Jevstignjejeva (klavir) i Luka Belozerov (flauta). Za nove aranžmane, pobrinuo se jedan od najperspektivnijih srpskih kompozitora mlađe generacije, Aleksandar Sale Sedlar.

„Kustendorf koncert“ premijerno će moći da se pogleda od 28. septembra na linku https://kustendorfclassic.online/.

Sve informacije o festivalu, mogu se pogledati na: https://www.facebook.com/kustendorfclassic
i https://www.instagram.com/kustendorf_classic/

Foto: Janko Kusturica

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd