Zajednica

Fondacija UEFA za decu podržala Gaspromovu donaciju javnog fudbalskog terena u Srbiji

23.11.2020

Kompanija Gasprom, partner UEFA Lige šampiona, donirala je fudbalski teren za preko hiljadu dece u mestu Bavanište u Srbiji, koji će predstavljati trajno nasleđe. Lokalna humanitarna organizacija „Football Friends“, partner globalne neprofitne mreže „streetfootballworld“, pomogla je u pronalaženju odgovarajuće lokacije, dok je inicijativu podržala Fondacija UEFA za decu.
U osnovnoj školi „Bora Radić“ u Bavaništu, 40 kilometara istočno od glavnog grada Srbije Beograda napravljen je teren po principu „Field in a Box“. „Football Friends“ će biti zadužena za održavanje terena i koordinaciju treninga u cilju obezbeđivanja najboljeg fudbalskog obrazovanja za decu.

„Pozdravljamo odluku kompanije Gasprom da se pridruži pokretu „football for good“. Zajedno ćemo raditi na poboljšanju uslova života dece i pružati im podršku posredstvom fudbala“, rekao je predsednik UEFA i predsedavajući odbora fondacije, Aleksander Čeferin. „Danas, više nego ikada, tokom ove zdravstvene krize, važno je da se deci omogući da se redovno bave fizičkim aktivnostima i da im se vrati nada i pozitivan duh“.

U okviru primopredaje, na novom igralištu je održana prijateljska utakmica mešovitih timova (dečaci i devojčice) koji učestvuju u ligi „Football Friends“.

„Kompanija Gasprom podržava sport za mlade i zdrav život. Naša kompanija veruje u značaj fudbalskog razvoja među decom i nadamo se da će podrška putem projekta „Field in a Box“ mladima pružiti priliku da postanu deo fudbalske zajednice“, izjavio je Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora kompanije Gasprom.

Fondacija UEFA za decu, nastala 2015. godine, koristi fudbal kao odskočnu dasku za osnaživanje dece širom sveta. To se postiže realizacijom sportskih i obrazovnih projekata koji deci pružaju bezbednu sredinu za učenje i igru, čiji je krajnji cilj unapređenje njihovih životnih mogućnosti.

U ovom periodu, organizacija je podržala 275 projekata u 109 zemalja na šest kontinenata. Ovo je doprinelo razvoju skoro 1.2 miliona dece, s obzirom da su impresivna 32 fudbalska igrališta sagrađena po čitavom svetu uz pomoć Fondacije UEFA.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter