Kultura

Jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, Beogradski festival igre, uz podršku NIS-a

04.12.2023.

U Nacionalnoj fondaciji za igru održana je konferencija za medije u susret 21. Beogradskom festivalu igre, kojom je najavljena jedna od posebnih predstava u okviru festivala – „Zvona i čini“.

Konferenciji je prisustvovala igračica i glumica Aurelija Tjere, protagonistikinja u ovoj predstavi, unuka slavnog Čarlija Čaplina, koja će nastupiti 22. marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Reč je o komadu koji je ujedinio talente unuke i ćerke Čarlija Čaplina, Viktorije Čaplin, koja potpisuje režiju. Pored njih, publiku na festivalu očekuje još mnogo evropskih i svetskih zvezda, sjajnih igrača i koreografa. Generalni pokrovitelj Beogradskog festivala igre petu godinu zaredom biće kompanija NIS.

„Radujem se što sam danas ovde, imala sam priliku da vidim pozorište u kojem ćemo nastupiti. Ovo će biti prvi put da gostujemo u Beogradu, ali svakako ne i poslednji“, rekla je ovom prilikom Aurelija Tjere.
Konferenciji su prisustvovali i Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji i Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću kompanije NIS.

„Želim da kažem da zaista obećavamo jedan prelep festival, koji će doneti posebne emocije i biti savršeno različit od prethodnih. Dvadeset godina je iza nas, ovo je 21. festival, i treba da nadmaši sve ranije“, rekla je Aja Jung, dok je Despotović napomenuo da partnerstvo kompanije NIS sa Beogradskim festivalom igre nije slučajno.

„Kako je slogan naše kompanije ‘Budućnost na delu’ mi kontinuirano ulažemo ne samo u odgovoran biznis, već i u podršku zajednici, kao i projekte iz oblasti kulture i podršku mladim i talentovanim pojedincima i to ćemo nastaviti da činimo“, rekao je Despotović, dok je ambasador Košar izrazio zadovoljstvo zbog dugogodišnjeg partnerstva sa Beogradskim festivalom igre i zbog toga što su francuske umetničke trupe i francuski koreografi zastupljeni na festivalu.

Beogradski festival igre će se pod sloganom „Savršene različitosti“ održati od 7. marta do 10. aprila 2024. godine. U svom novom izdanju donosi 19 trupa iz 14 zemalja, sa više od 30 koreografskih postavki, koje će biti predstavljene u Beogradu i Novom Sadu.

Na početku festivala, 7. i 8. marta, beogradskoj publici predstaviće se Joan Buržoa, čarobnjak kaleidoskopskog talenta i autor koji neprestano ruši granice između najrazličitijih umetničkih formi. Bioskop „Balkan“ će mu svoja vrata otvoriti šest puta, a svako vođenje kroz čuvene instalacije pratiće 100 ljudi.

Sledeća dva dana, 9. i 10. marta, publika će u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu imati priliku da vidi Kompaniju igre Opere Geteborga i apsolutni hit „Proklizavanje”, koji potpisuje Damjan Žale, a koji se izvodi na velikom nagibu, dovodeći izvođače u stanje izvan ravnoteže.

Još neke od umetničkih poslastica su nastup Sidnejske kompanije igre u Narodnom pozorištu u Beogradu, nastup kompanije Jue Jin iz Njujorka, komad Majkla Getmana u izvođenju sjajnog Arijela Žilbara, nastup jedne od najintrigantnijih trupa, vankuverskog Kid Pivota, kao i mnoge druge.

Pored kompanije NIS, podršku Beogradskom festivalu igre pružilo je i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter