Zajednica

Kompanija NIS i Elektrotehnički fakultet u Beogradu potpisali Memorandum o saradnji

8. jun 2020.

Predstavnici kompanije NIS i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji su potpisali Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a i Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Potpisivanju je prisustvovao Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Memorandumom o saradnji predviđena je razmena znanja i iskustava u oblastima od interesa za poslovanje NIS-a, kroz realizaciju obuka i treninga, stručna savetovanja i konsultacije, učešće u zajedničkim projektima, organizaciju gostujućih predavanja stručnjaka NIS-a i profesora sa fakulteta, kao i drugih vidova komunikacije. Saradnja, koja će se odvijati posredstvom NIS-ovog programa „Energija znanja“, će obuhvatiti i uključivanje studenata u programe NIS-a namenjene mladima i stručne prakse, u skladu sa potrebama i mogućnostima kompanije, kao i podršku NIS-a studentima pri izradi istraživačkih i diplomskih radova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, istakao je da je kompanija NIS jedan od velikih donatora u oblasti obrazovanja.

„Želim da se zahvalim za sve što je kompanija NIS uradila u okviru programa „Energija znanja“. Kompanija NIS je pokazala veliku društvenu odgovornost kroz različite projekte na kojima smo sarađivali. Mogu slobodno da kažem da smo postali partneri. Ovaj program predstavlja nastavak saradnje NIS-a i  fakulteta u Srbiji“, kazao je ministar.

On je ocenio da ovakav vid saradnje svakako predstavlja dobrobit i za akademsku zajednicu, studente i visokoškolske ustanove. Kako je rekao, NIS izdvaja značajna sredstva za stipendiranje studenata, opremu i poboljšanje naučno istraživačkog rada.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a, naveo je da je potpisivanje ovog Memoranduma, značajan korak u saradnji kako sa Ministarstvom prosvete, tako i sa obrazovnim ustanovama u Srbiji.

„Ovo je bitan korak za nas, značajan u smislu razvoja saradnje u pravcu digitalizacije. Naša kompanija se prošle godine opredelila za rad na polju digitalizacije. Apsolutno je logično da sve naše projekte i sve naše ideje realizujemo sa najboljim ljudima i ustanovama koje to znaju. To je još jedan korak u razvoju naše kompanije kao društveno-odgovorne kompanije. Mi smo se odavno opredelili za podršku mladima, studentima, školama i univerzitetima i već osam godina kod nas postoji projekat „Energija znanja“. U okviru tog projekta ostvarili smo saradnju sa više od 50 ustanova u Srbiji i u Rusiji i omogućili velikom broju najboljih srpskih studenata da dobiju stipendije i obrazovanje na najboljim fakultetima u Rusiji i Srbiji“, naveo je Smirnov.

Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ovom prilikom je izjavio da saradnju započinju jedna od najznačajnijih kompanija iz energetskog sektora i fakultet koji teži izvrsnosti u sferi obrazovanja, kao i da se očekuju benefiti kako za obe institucije, tako i za celu zajednicu.

„U okviru ove saradnje očekujemo da ćemo povećati naučni potencijal samog fakulteta, a sa druge strane da ćemo doprineti uspešnijem poslovanju NIS-a. Imamo širok stepen kompetencija i znanja iz raznih oblasti, a za potrebe NIS-a biće najrelevantnija ona iz energetike, procesnog upravljanja, robotizacije, računarstva i informatike, kao i drugih oblasti. Što se tiče studenata, njima će biti prezentirane mogućnosti saradnje sa NIS-om u oblastima njihovog usavršavanja“, naveo je Tomašević.

Današnje potpisivanje Memoranduma je ujedno nastavak saradnje NIS-a sa fakultetima od interesa za digitalni segment poslovanja kompanije i inovativne tehnologije koje NIS razvija, započete 2019. godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu. S tim u vezi, nakon potpisivanja Memoranduma, okvirne planove saradnje NIS-a i ETF-a na polju digitalizacije i novih tehnologija predstavili su Nikolaj Zalevskij, direktor Departmana za digitalne tehnologije i inovacije NIS-a i docent Kosta Jovanović, prodekan Elektrotehničkog fakulteta za saradnju sa privredom.

Dodatna informacija:

Kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“ već 8 godina ulaže u obrazovanje putem stipendiranja studenata i kontinuirane saradnje sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu. Krajem 2019. godine NIS i Elektronski fakultet u Nišu potpisali su Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu kog su fakultetu donirana sredstva za nabavku opreme za realizaciju zajedničkih projekata fakulteta i NIS-a i koji će doprineti razvoju naučno-tehničke baze fakulteta. Do kraja ove godine planira se organizacija radionica, predavanja i vebinara na Elektronskom fakultetu u Nišu i ETF-u u Beogradu, kao i opremanje Co-working zone, kada se za to budu stekli uslovi. Pored Elektronskog fakulteta u Nišu i ETF-a u Beogradu, ovakva saradnja očekuje se u narednom periodu i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.