Zajednica

NIS i SOS Dečija sela Srbija održali ciklus edukativnih radionica

04.11.2021

Kako bi pomogla mladima koji se nalaze u sistemu alternativnog staranja da se bolje pripreme za proces zaposlenja i pronalazak odgovarajućeg posla, NIS se priključio programu „Youth Can!“, koji zajednički realizuju Centar „Jaki mladi” i SOS Dečija sela Srbija. Predstavnici kompanije su učestvovali u radionicama čiji je cilj bila edukacija mladih u oblasti zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja.

Radionice je pohađalo 47 mladih, uzrasta od 16 do 30 godina, a podršku su im pružili stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa kompanije NIS. Eksperti iz NIS-a su svoja iskustva i veštine u oblasti zapošljavanja podelili sa mladima i omogućili im da na savremen i interaktivan način steknu praktična znanja od značaja za proces zaposlenja, što najčešće predstavlja osnovni i najznačajniji korak u osamostaljivanju. Radionice su održane u onlajn formatu, u skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji.

Prva u nizu radionica bila je posvećena konkurisanju za posao, načinu na koji se piše CV, pripremi za razgovor sa potencijalnim poslodavcem i prezentovanju znanja i veština u toku intervjua, dok su na drugoj radionici mladima pruženi saveti o tome kako da se izdvoje od ostalih kandidata pisanjem motivacionog pisma. Treća radionica je organizovana u formi simulacije intervjua za posao u toku kojeg su mladi u pojedinačnim razgovorima sa iskusnim profesionalcima kompanije NIS imali prilike da saznaju kako u praksi izgleda intervju za posao, ali i da dobiju praktične savete u vezi sa prijavljivanjem za radno mesto. Na četvrtoj radionici polaznici su imali priliku da dobiju korisne informacije u vezi sa obavezama poslodavca i kandidata prilikom zapošljavanja i definisanja radnih odnosa.

„Drago nam je da smo imali prilike da ovim divnim mladim ljudima omogućimo da saznaju više o tome kako mogu da se predstave u što boljem svetlu budućem poslodavcu i šta je to što mogu da izdvoje u svojim biografijama, a šta im može obezbediti prednost u odnosu na druge kandidate. Nadamo se da smo bar delimično uspeli da ostvarimo zajednički cilj, a to je da se umanji trema učesnika pri razgovorima za posao i da shvate koliko su temeljna priprema i samopouzdanje važni“, istakla je Mariana Petrović, HR biznis partner u kompaniji NIS.

Svoja iskustva sa radionica je podelila i Mila Đokić, učesnica programa „Youth Can!“: „Naučila sam da je za budućnost važno konstantno se edukovati i aktivno se pripremati za osamostaljivanje. Čini mi se da većina mojih vršnjaka ne pravi planove na duže staze, a meni je upravo to potrebno kako bih se osećala sigurno. Zato se rado uključujem u sve radionice koje organizuje tim Centra „Jaki mladi“. Prisustvovala sam i radionicama koje je organizovala kompanija NIS. Bile su mi izuzetno korisne. Sada mnogo lakše sastavljam svoju radnu biografiju i odlazim rasterećenija na razgovore za posao. Jako sam zahvalna edukatorki kompanije NIS koja nas je tokom radionica neprekidno podsticala da se aktivno uključimo i sa njom razmenjujemo iskustva. Bio je to dobar način da se oslobodimo i da eliminišemo predrasude da nas kompanije posmatraju drugačije s obzirom na to da dolazimo iz sistema socijalne zaštite.“

SOS Dečija sela Srbija i kompanija NIS dugi niz godina neguju saradnju u oblasti selekcije kadrova među mladima kojima podršku u osamostaljivanju pruža ova organizacija. NIS je snažno posvećen sprovođenju najsavremenijih tendencija i unapređenju praksi u oblasti ljudskih resursa, što je i jedan od ciljeva održivog razvoja do 2030. godine – „Dostojanstven rad i ekonomski rast“. Iz NIS-a poručuju da će, kao društveno odgovorna kompanija sa izraženom vizijom o važnosti obrazovanja i kreiranja okruženja koje pruža jednake šanse svima, nastaviti sa podrškom osetljivim kategorijama društva.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd