Zajednica

Novi kabinet za informatiku u Matematičkoj gimnaziji, uz podršku NIS-a

09.03.2021

Matematička gimnazija u Beogradu dobila je novi kabinet za informatiku, opremljen sa deset najsavremenijih računara. Opremanje, kao i adaptaciju kabineta, podržala je kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“.

Kabinet su svečano otvorili Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Mladen Šarčević, specijalni savetnik za obrazovanje predsednika i premijerke Republike Srbije, Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a i Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije. Simbolično, u novom kabinetu, dočekali su ih Dobrica Jovanović, Miloš Miličev i Sara Dragutinović, učenici Matematičke gimnazije koji su osvojili brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Donacija kompanije NIS posebno je važna u ovoj godini, kada se nastava odvija onlajn zbog pandemije korona virusa. Važna je i zbog toga što savremena računarska oprema omogućava da kvalitet nastave prati svetske tokove, jer je Matematička gimnazija jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka.

“Ova škola iznedrila je velike stručnjake, profesore na domaćim i stranim univerzitetima, više od 500 doktora nauka, kao i drugih stručnjaka koji su danas uspešni ljudi zaposleni u velikim kompanijama. Njeni učenici osvojili su više od 600 medalja. Zato ova škola i jeste jedan od pet koje su proglašene školama od nacionalnog značaja. Način na koji se radi i uči u ovoj školi je specifičan i zahteva posvećenog profesora i mentorstvo, zahteva dobre uslove za rad i učenje i zahteva pažnju države i čitavog društva. Zbog svega toga sam zahvalan kompaniji NIS što je i ovu školu uključila u svoj projekat „Energija znanja“, izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kompanija NIS i Matematička gimnazija sarađuju već devet godina, od osnivanja programa „Energija znanja“, putem koga kompanija ulaže u obrazovne i naučne ustanove u Srbiji.

Vadim Smirnov je istakao da je NIS pokrenuo program „Energija znanja“ radi pripreme kadrova za naftnu industriju, a to je rezultiralo stipendiranjem najboljih studenata u Ruskoj Federaciji, a što je najvažnije, i njihovim povratkom u Srbiju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo sada u čuvenoj Matematičkoj gimnaziji. Ovo je mali doprinos, ali do sada smo opremili više od 60 učionica. Ove godine, zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom unutrašnjih poslova, uložićemo i u bezbednost u školama, što je sada jako bitno“, rekao je Smirnov i dodao da je NIS u domaći prosvetni sistem uložio preko 5 miliona evra.

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije, naglasila je da bez ovakve savremene računarske opreme učenici ne bi mogli da pohađaju nastavu na adekvatan način, niti da učestvuju u svim velikim takmičenjima, koja su prošle godine bila onlajn.

„Matematička gimnazija već 54 godine školuje izvanrednu decu koju ova država ima. Svake godine rezultati su sve bolji, ali izuzetnost mora da se čuva i neguje. Deca u ovom događaju danas vide važnu poruku – država i odgovorne kompanije žele da im omoguće najbolje uslove za rad, na kojima bi nam pozavidele i mnogo bogatije zemlje“, rekla je Mirjana Katić.

Foto: Matematička gimnazija u Beogradu

  • Dodatna informacija

    Kompanija NIS je i 2013. godine donirala 30 računara Matematičkoj gimnaziji i pomogla opremanje još jedne učionice.

    Uz podršku NIS-a, učenici Matematičke gimnazije postižu značajne rezultate na državnim i međunarodnim Olimpijadama znanja iz matematike, fizike i hemije. Samo na međunarodnim olimpijadama, učenici ove škole osvojili su 634 medalje (87 zlatnih, 233 srebrnih i 314 bronzane), što je redak, ako ne i jedinstven uspeh jedne škole u svetu.

    U toku svečanog događaja prisutnima je predstavljen i priručnik za učenje ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS. Prisutnima su ga predstavile profesorka Jelena Ginić sa Filološkog fakulteta u Beogradu, jedan od autora i Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a. Tom prilikom učenicima je poklonjeno nekoliko primeraka udžbenika.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter