Biznis vesti

Poslovanje NIS grupe u prvih 9 meseci 2022. godine

04.11.2022.

U izazovnom makroekonomskom okruženju u periodu januar-septembar 2022. godine NIS grupa je ostvarila svoje prioritete – očuvano je uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima i nastavljeno ulaganje u dalju modernizaciju. Prvih devet meseci tekuće godine takođe je obeležio rast cena sirove nafte i naftnih derivata. Prosečna cena nafte tipa „Brent“ bila je 105,3 dolara za barel, odnosno 56 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Pored toga, dobrim finansijskim rezultatima NIS grupe doprineli su unapređeni operativni pokazatelji, pre svega u oblasti prerade i prometa. Tako je neto dobit NIS-a u izveštajnom periodu bila 69,4 milijarde dinara, dok pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 104,8 milijardi dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prohoda iznose 184,6 milijardi dinara, što je 19 odsto više nego za prvih devet meseci prošle godine. Istovremeno je za tri odsto smanjena zaduženost prema bankama koja na kraju trećeg kvartala 2022. godine iznosi 570,6 miliona evra. Na ime dividende za 2021. godinu NIS je akcionarima isplatio više od 5,78 milijadi dinara, što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva.

U izveštajnom periodu ukupna proizvodnja nafte i gasa iznosi 879,3 hiljade uslovnih tona, što je na gotovo istom nivou kao u uporednom periodu prošle godine kada je proizvedeno 889,9 hiljada uslovnih tona. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,265 miliona tona nafte i poluproizvoda, što je 14 odsto više nego u istom periodu 2021. godine. Povećan je i obim prodaje naftnih derivata i iznosi 3,222 miliona tona što je 11 odsto više nego u uporednom izveštajnom periodu. Pored toga, formiran je Blok Energetika čiji će zadatak, između ostalog, biti ubrzanje energetske tranzicije NIS-a i širenje obima posla u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom, solarnom energijom, kao i upravljanje energetskim resursima u NIS-u.

Preuzmi infografiku (JPG)

NIS je i u 2022. godini nastavio da pruža snažan doprinos razvoju zajednice. Na konkursu programa „Zajednici zajedno“ izabrani su projekti u 13 lokalnih zajednica koje će kompanija podržati sa 118,5 miliona dinara kako bi se doprinelo zajedničkom cilju – unapređenju opremljenosti zdravstvenih ustanova, podršci parovima u procesu vantelesne oplodnje i povećanju nataliteta u našoj zemlji.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„U dosadašnjem toku godine uspešno smo odgovorili na sve izazove i doprineli energetskoj stabilnosti Republike Srbije. Pored toga, u dalji razvoj NIS-a uložili smo više od 12 milijardi dinara. Ostali smo siguran izvor prihoda za naše akcionare, kao i pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo. Do kraja godine ostajemo posvećeni tome da dodatno unapredimo naše rezultate i stvorimo dobre osnove za poslovanje u narednoj godini u kojoj nas takođe očekuju brojni izazovi“.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter