Proglašeni pobednici NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika

28.05.2022

U Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu održano je finale devete NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika, realizovane uz podršku kompanije NIS, u okviru programa „Energija znanja“.

Takmičenje je namenjeno učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, svih razreda srednjih škola i gimnazija, kao i studentima, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Ovogodišnja NIS olimpijada iz ruskog jezika u finalu je okupila oko 100 učenika koji su se nadmetali u četiri kategorije. Pobednici po kategorijama su: Jelena Ilić, OŠ „Jovan Cvijić“ Debrc, Nataša Stanković, Gimnazija Vrnjačka Banja, Andrea Dragićević, Gimnazija „Vuk Karadžić“ Loznica i Marija Bajeva, OŠ pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“. Apsolutni pobednici, učenici koji su osvojili najviše bodova i zauzeli prva tri mesta u ukupnom plasmanu, su: Svetlana Kršljanin, OŠ „Oslobodioci Beograda“, Marija Bajeva, OŠ pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ i Jelena Ilić, OŠ „Jovan Cvijić“ Debrc.

Svečanom proglašenju pobednika prisustvovali su predstavnici Grada Novog Sada, Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Ruskog doma u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Filološkog fakulteta u Beogradu, Univerziteta „Lobačevski“ iz Nižnjeg Novgoroda, Slavističkog društva Srbije i Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, navela je da je olimpijada dokaz da se i dalje neguje ruski jezik među učenicima u Srbiji i da se nada da će i nove generacije nastaviti njihovim stopama, a zatim se zahvalila kompaniji NIS na organizaciji olimpijade.

„Grad Novi Sad je proteklih godina dosta sarađivao sa kompanijom NIS, koja se pokazala kao vrlo društveno odgovorna kompanija, zato što su nam pomogli da i pored našeg visokog budžeta koji izdvajamo za obrazovanje, preko 6 milijardi dinara, informatički opremimo neke škole u Novom Sadu i ovaj današnji događaj je još jedan dokaz da misle na naše đake i na naše škole“, izjavila je Dina Vučinić.

Radivoje Stojković, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, rekao je da je ova gimnazija ustanova od istorijskog značaja i da su njeni koreni vezani za Carsku Rusiju, kao i da su prvi školovani srpski učitelji i prvi udžbenici u 18. veku stigli iz Carske Rusije.

„Veliki je uspeh u ovim nesvakidašnjim okolnostima kada je obrazovanje u pitanju da naši đaci postižu rezultate i da imaju volju i želju za učenjem ruskog jezika“, dodao je Stojković.

Aleksandar Konanihin, prvi savetnik i ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije, naveo je da je kompanija NIS odgovorna kompanija koja uzima ozbiljno učešće u društvenom životu i da se nada da će na ovaj način više dece učiti ruski jezik.

Tatjana Gaev, zamenica predsednika Slavističkog društva Srbije, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što olimpijada iz godine u godinu ne gubi na svojoj popularnosti, dok je Irina Abramova, profesorka sa Univerziteta „Lobačevski“, rekla da je velika čast i sreća poštovanje ruskog jezika koje je videla kod učesnika olimpijade.

Kompanija NIS kroz program „Energija znanja“ od 2013. godine organizuje NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ruskim centrom Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Slavističkim društvom Srbije. Olimpijada je 2014. godine uključena u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete i nije održana samo 2020. godine zbog pandemije korona virusa, dok je 2021. godine održana u onlajn formatu.

U okviru popularizacije ruskog jezika u Srbiji, NIS je kroz program „Energija znanja“ podržao i realizaciju dvojezične nastave u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, kao i u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu i Gimnaziji u Aleksincu. NIS je do sada opremio i 17 kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na olimpijadama znanja ostvarili zapažene rezultate. Kompanija je prošle godine podržala i izradu i objavljivanje inovativnog udžbenika za početni nivo učenja ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, namenjenog odraslima i studentima. NIS je prva kompanija dobitnik prestižne „Svetosavske nagrade“ za doprinos razvoju obrazovanja, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter