Biznis vesti

Prve količine evrodizela sa biokomponentom otpremljene u Rumuniju

23.09.2021

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

„Osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiće nam da dodatno unapredimo konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata. Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu. Na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije“, izjavio je ovim povodom Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

Za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavljena je rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama. Takođe, obezbeđeno je automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta. Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje.

Početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom u Rafineriji nafte Pančevo još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd