Muškarac u radnom odelu sa šlemom

Duboka prerada

Novi iskorak u modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu

Učinili smo novi iskorak u modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu. Nakon završetka projekta „Duboka prerada“, vrednog više od 300 miliona evra, naša rafinerija je jedna od najmodernijih i „najzelenijih“ u regionu. Uvodeći savremene tehnologije u naftni sektor Srbije pokazali smo da inovativnost za nas nije samo korporativna vrednost na papiru, nego i temeljna praksa na kojoj zasnivamo dalji razvoj naše kompanije i stvaramo dodatne vrednosti za potrošače.

Duboka prerada u brojkama

>300
>300

miliona evra investicija u projekat „Duboka prerada“

2.000
2.000

tona na dan – kapacitet postrojenja

99,2%
99,2%

Dubina prerade u Rafineriji nafte Pančevo

38,2%
38,2%

veća proizvodnja dizela u Rafineriji nafte u Pančevu

>300

miliona evra investicija u projekat „Duboka prerada“

2.000

tona na dan – kapacitet postrojenja

99,2%

Dubina prerade u Rafineriji nafte Pančevo

38,2%

veća proizvodnja dizela u Rafineriji nafte u Pančevu

Realizacijom projekta iskazujemo i našu brigu o zajednici u kojoj poslujemo, jer početak rada „Duboke prerade“ donosi i brojne ekološke koristi. Reč je, pre svega, o prestanku proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh. Na ovaj način biće unapređena ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije. Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

 • Ekološke koristi projekta

  – Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora

  – 98,8% smanjenje emisije SO2

  – 58,2% manje emisije praškastih materija

  – 9,8% smanjenje emisije NO2

  – Unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije u Pančevu

 • Jedinstvena tehnologija izgradnje

  – 64.386,63 m2 površina gradilišta

  – 1.100 prosečan broj radnika po danu

  – Više od 7 miliona radnih sati

  – 2 reaktora – visina 30 metara, težina veća od 200 tona

  – 2 silosa za koks zapremine po 1.750 m3

  – 368 metara dužina transportne trake za koks

Izgradnja novog kompleksa bila je istinski graditeljski poduhvat u koji je uloženo više od 7 miliona radnih sati. Na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

„Duboka prerada“ nam omogućava da proizvodimo veće količine najkvalitetnijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Počela je i domaća proizvodnja naftnog koksa koji smo ranije uvozili. Proširenje asortimana proizvoda u Rafineriji dodatno unapređuje energetsku stabilnost Srbije.

Završetak ovog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu. Uz podršku akcionara, nastavićemo da ulažemo u Rafineriju i jačamo njenu konkurentnost na veoma zahtevnom tržištu jugoistočne Evrope. Na taj način nastavljamo da zajednički unapređujemo energetski sektor naše zemlje i gradimo budućnost na delu.

Rafinerija nafte u Pančevu

Stalna modernizacija prerađivačkih kapaciteta NIS-a omogućila je domaću proizvodnju goriva evropskog standarda kvaliteta

SAZNAJ VIŠE