Održivi razvoj

Digitalno čišćenje

Autor: tim NIS-a 19.09.2020 • 2 min read

U digitalnom svetu postoji ogromna količina virtuelnog smeća koja oduzima prostor za skladištenje u našim pametnim telefonima, tabletima, laptopovima, računarima i serverima. Ako izbrišemo sve nepotrebne datoteke, aplikacije, fotografije i video zapise, ne produžavamo samo život svojih naprava i štedimo ogromnu količinu CO2, već se i osećamo uravnoteženije, preuzimamo kontrolu nad svojim životom i postajemo efikasniji i zadovoljniji.

Ugljenični otisak interneta i sistema koji ga podržavaju čine oko 3,7% globalnih emisija staklene bašte, što je slično količini koju globalno proizvodi avio-industrija. Neke studije procenjuju da će za jednu deceniju Internet mreža proizvesti 20% stakleničkih gasova na svetu.

Kako učestvovati u digitalnom čišćenju?

Očistite pametni telefon

Budite iskreni i smeli i uklonite sve aplikacije koje niste koristili već neko vreme ili ste ih koristili samo nekoliko puta. Zaboravljene stare aplikacije i igre koje ste preuzeli a još uvek niste koristili, ni kasnije ih nećete početi koristiti sigurno. Ako niste znali oni troše energiju čak i kada nisu u upotrebi. Fotografije i video snimci često zauzimaju najveći deo vaše memorije na telefonu – razvrstajte fotografije i izbrišite sve duplikate i zamućene a kao dodatna nagrada performanse vašeg telefona će biti bolje.

Očistite svoj računar ili laptop

Očistite računar i izbrišite datoteke koje su duplikati ili su postale beskorisne. Razvrstajte fotografije, izbrišite duplikate i zamućene. Pregledajte video zapise i izbrišite gledane ili nepotrebne datoteke. Arhivirajte važne datoteke. Budite spremni da na svom računaru pronađete zaista neverovatne stvari!

Kada očistite svoje okruženje pružite podršku kolegama i koleginicama u svojoj okolini i pomozite da i oni urede svoj prostor.

Očistimo svet!