Одрживи развој

Дигитално чишћење

Аутор: тим НИС-а 19.09.2020 • 2 min read

У дигиталном свету постоји огромна количина виртуелног смећа која одузима простор за складиштење у нашим паметним телефонима, таблетима, лаптоповима, рачунарима и серверима. Ако избришемо све непотребне датотеке, апликације, фотографије и видео записе, не продужавамо само живот својих направа и штедимо огромну количину CO2, већ се и осећамо уравнотеженије, преузимамо контролу над својим животом и постајемо ефикаснији и задовољнији.

Угљенични отисак интернета и система који га подржавају чине око 3,7% глобалних емисија стаклене баште, што је слично количини коју глобално производи авио-индустрија. Неке студије процењују да ће за једну деценију Интернет мрежа произвести 20% стакленичких гасова на свету.

Како учествовати у дигиталном чишћењу?

Очистите паметни телефон

Будите искрени и смели и уклоните све апликације које нисте користили већ неко време или сте их користили само неколико пута. Заборављене старе апликације и игре које сте преузели а још увек нисте користили, ни касније их нећете почети користити сигурно. Ако нисте знали они троше енергију чак и када нису у употреби. Фотографије и видео снимци често заузимају највећи део ваше меморије на телефону – разврстајте фотографије и избришите све дупликате и замућене а као додатна награда перформансе вашег телефона ће бити боље.

Очистите свој рачунар или лаптоп

Очистите рачунар и избришите датотеке које су дупликати или су постале бескорисне. Разврстајте фотографије, избришите дупликате и замућене. Прегледајте видео записе и избришите гледане или непотребне датотеке. Архивирајте важне датотеке. Будите спремни да на свом рачунару пронађете заиста невероватне ствари!

Када очистите своје окружење пружите подршку колегама и колегиницама у својој околини и помозите да и они уреде свој простор.

Очистимо свет!