Клуб волонтера

Волонтерске активности Клуба волонтера засноване су на потребама друштва, посебно грађана у локалним заједницама у којима компанија највише послује, са идејом да се кроз међусобно разумевање и давање, одржава добра сарадња и позитивна атмосфера.

 • 2018. година

  Годину оснивања Клуба волонтера, обележила је реализација волонтерских акција усмерених ка различитим циљним групама, иницијативама и циљевима.

  Тако су наши волонтери поред осталог, дали подршку реализацији различитих еколошких иницијатива и били ангажовани на чишћењу излетишта на Фрушкој гори, уклањању отпада са приобаља реке Тамиш, чишћењу простора Петроварадинске тврђаве, као и уређења Аде Хује.

  У част обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије, на Руском некропољу у Београду организована је велика волонтерска акција уређења руског гробља. Акција је реализована у сарадњи са Руским домом и Подворјем Руске цркве у Србији.

  И током 2018. године, чланови Клуба волонтера наставили су са пружањем подршке удружењу „Чепом до осмеха“, сакупљајући пластичне чепове од амбалаже у Пословним центрима компаније. Имајући у виду да се пластични чепови потом одвозе на рециклажу, а да се новчана средства добијена на тај начин усмеравају у хуманитарне сврхе, запослени учешћем у овој активности помажу набавку бројних помагала за кретање и лакши живот младих особа са инвалидитетом.

  Како су деца увек у фокусу друштвено одговорног деловања компаније НИС, волонтери су провели један дан дружећи се са штићеницима Установе за децу и младе у Сремчици, са циљем да им уреде двориште, спортске терене и осликају зид Установе.

  Трудили смо се да не запоставимо ни социјално угрожене суграђане за које смо сакупљали гардеробу, док су наши волонтери предвођени познатим уличним уметником, свој уметнички дух изразили учешћем у акцији осликавања мурала на зиду унутар зграде Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић“, као и зида једне станице за снабдевање горивом НИС-а, која се налази на Новом Београду.

  Традиционалном акцијом прикупљања новогодишњих пакетића, 2018. године волонтери су обрадовали децу која се лече у Општој болници Студеница у Краљеву и у Клиничком центру у Нишу, као и штићенике СОС Дечијег села у Краљеву.

 • 2019. година

  Годину је најлепше почети даривањем, тако смо и ми 2019. годину започели акцијом „1000 пакетића за 1000 дечијих осмеха“. Током ове акције волонтери су се дружили и уручили пакетиће деци из Удружења „Деца су украс света“, које своје активности реализује са циљем побољшања услова живота деце и младих са сметњама у развоју или инвалидитетом, а који су смештени у хранитељским породицама.

  У жељи да деци која се лече у Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ олакшају период боравка у болници, волонтери су окречили салу за хитан пријем пацијената, декорисали просторију за преоперативну припрему и простор операционе сале, како би разнобојним и динамичним тапетама скренули пажњу и релаксирали најмлађе пацијенте.

  Остајући доследни опредељењу да учествују у еколошким иницијативама, чланови Клуба волонтера придружили су се акцији уређења зелених површина на централном дечијем игралишту у Кикинди, као и акцији „За нови, зеленији Нови Сад“. Компанија НИС и њени волонтери, добили су и признање за учешће у програму Покрајинске Владе „За чистије и зеленије школе Војводине“. У оквиру поменутог програма волонтери су заједно са ђацима Основне и средње школе за децу са посебним потребама „9. мај“ у Зрењанину уредили и осликали спортски терен, док су ученицима средње школе „Душан Васиљев“ из Кикинде одржали предавање на тему екологије и управљања отпадом.

  Усмереност ка очувању животне средине са племенитим циљем, волонтери су наставили проширеном подршком акцији „Чепом до осмеха“, пружајући и својим потрошачима могућност да се придруже акцији сакупљања пластичних чепова од амбалаже, одлагањем истих у специјалне кутије на станицама за снабдевање горивом.

  Имајући у виду да активности Клуба волонтера неретко почивају на иницијативама запослених из различитих организационих делова компаније, њихов потенцијал нарочито је дошао до изражаја 2019. године током реализације интерног волонтерског конкурса „Улепшај! Подучи! Обрадуј“. Циљ конкурса био је да волонтери као носиоци пројеката, самостално осмисле концепт, креирају тимове и реализују акције. Вредност реализованог конкурса препозната је и од стране стручне заједнице, услед чега је наша компанија награђена Националном наградом за волонтирање у категорији „Искорак године“ за 2019. годину, коју традиционално додељују Форум за одговорно пословање и Смарт колектив.

  Чланови Клуба волонтера, подељени у тимове учествовали су и у великој јесењој акцији чишћења Ботаничке баште „Јевремовац“, током које су поред прикупљања грања и лишћа, заједно са запосленима Ботаничке баште и Института за ботанику били ангажовани на припреми подлоге за поставку траве с бусеном, на простору који је опредељен за дечије игралиште.

  Како би обогатили фонд чувене Алексиначке гимназије која је једна од најстаријих гимназија у земљи, чланови Клуба волонтера прикупљали су уџбенике и стручну литературу на руском језику. Велики број запослених одазвао се позиву волонтера и ангажовао како би обезбедио што већи број књига и приручника, чиме су нарочито обрадовали ученике српско-руског одељења ове образовне институције.

  Великој акцији Нурдора „Пружи корак“ која се заснивала на конвертовању корака у динаре путем специјално осмишљене апликације, прикључило се више од 300 наших запослених из различитих делова земље. Предвођени генералним директором компаније волонтери су симболичном шетњом, од Пословног центра компаније на Новом Београду до Универзитетске дечије клинике, дали свој допринос прикупљању средстава за изградњу нове Родитељске куће у Београду намењеној за смештај родитеља са децом за време лечења.

  2019. годину, волонтери су привели крају традиционалном акцијом паковања новогодишњих пакетића, у којој је активно учешће узело и највише руководство компаније, као и управа и играчи КК Партизан. Овога пута слатки пакетићи уручени су деци смештеној у установама социјалне заштите  „Колевка“ у Суботици, „Споменак“ у Панчеву, „Јефимија“ у Крушевцу, „Станко Пауновић“ у Неготину и  „Душко Радовић“ у Нишу.

 • 2020. година

  Волонтерски дух наших колега био је изнад изазова са којима смо се као друштво суочили доласком вируса COVID-19, па су тако и у години проглашења епидемије у нашој земљи, запослени остварили преко 2000 волонтерских сати. Својим активностима у ванредним околностима, чланови Клуба волонтера показали су да солидарност и емпатија представљају основни покретач за пружање помоћи и подршке.

  Караван Клуба волонтера је уз поштовање свих епидмеијских мера, обишао  здравствене установе  у Панчеву, Нишу, Кањижи, Новом Бечеју, Пожаревцу, Србобрану, Кикинди, Житишту, Чачку и Зрењанину, којима је претходно у оквиру програма „Заједници заједно“ уручена вредна медицинска опрема. Тако су након уручења НИС-ових донација у виду санитетских возила, стоматолошких столица, офталмолошких и ултразвучних апарата, као и бројне друге опреме, волонтери посетили здравствене установе чије су просторије и екстеријер обновили фарбањем, кречењем, постављањем зидне декорације и прозорских фолија, као и озелењавањем дворишта и улаза у установе.

  Акције Клуба волонтера такође су биле усмерене на подршку најугроженијим категоријама становништва, односно особама старијим од 65 година, којима је током ванредног стања била потребна помоћ у обављању разних свакодневних активности. Волонтери су искористили и своје умеће и опрему коју поседују, па су током ванредног стања у нашој земљи израђивали и памучне маске за становништво, визире за  здравствене раднике, а наше колеге из Ватрогасне јединице Кикинда, дале су свој активан допринос у спречавању ширења епидемије тако што су били укључени у дезинфекцију јавних површина у свом граду.

  Уз подршку највишег руководства наше компаније које радо и све чешће узима активно учешће у волонтерским акцијама, организована је акција паковања и уручења “Јазак” воде, намењене ковид болницама у Београду и Зрењанину имајући у виду велику потребу за истом од стране пацијената и здравствених радника, као и угроженим општинама Ивањица и Блаце, које су биле погођене разорним поплавама након чега су остале без пијаће воде.

  Свесни чињенице да немају сви ту срећу да празнике дочекају у окриљу породице, наши запослени ни у изазовним околностима нису прекидали традицију, те су као и сваке Нове године постали „помоћници“ Деда Мраза. Прикупљени новогодишњи пакетићи 2020. године били су намењени деци из прихватилишта у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

 • 2021. година

  Вођени уверењем да су хуманост и емпатија највише људске вредности, чланови Клуба волонтера компаније НИС наставили су своју племениту мисију и у 2021. години, пружајући подршку различитим циљним групама нашег друштва.

  У години, у којој се и даље здравствени систем наше земље налази на првој линији борбе против корона вируса, наша компанија је препознала важност уредног снабдевања флашираном водом, како здравственог особља, тако и пацијената који се налазе на болничком лечењу широм земље. Вођени тиме, наставили смо да донирамо значајне количине воде „Јазак“ здравственим установама, док су се неуморни волонтери компаније побринули за паковање и испоруку воде Општој болници Чачак и Институту за онкологију и радиологију Србије. Такође, у једном од најтоплијих дана у години, чланови Клуба волонтера вршили су поделу „Јазак“ воде медицинском и техничком особљу Ургентног центра, као и пацијентима и посетиоцима који су се тога дана затекли у кругу ове значајне здравствене установе.

  Како је брига о деци у вишегодишњем фокусу друштвено одговорног пословања НИС-а, запослени су у жељи да пруже различите видове подршке најмлађим члановима наше заједнице, са великом дозом ентузијазма донирали своје време и вештине.

  Свесни важности здраве и правилне исхране током лечења деце оболеле од малигних болести, запослени компаније НИС, први су волонтери који су у NURDOR-овој башти која се налази на имању „Башта може свашта“ у Ваљевској Каменици, посадили органско поврће и зачинско биље. Спроведеном акцијом, чланови Клуба волонтера дали су свој допринос да ови дарови природе, здрави и непрскани стигну до малишана у NURDOR Родитељским кућама.

  Како би почетак нове школске године учинили лепшим и лакшим за социјално угрожену децу и децу без родитељског старања, запослени компаније обезбедили су школску опрему и прибор за више од 600 ученика. Корисницима Прихватилишта за децу Београда, Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска, затим деци која су укључена у живот и рад на улици и корисници су услуга Свратишта за децу улице у Београду и Свратишта за децу и младе града Новог Сада, као и малишанима без родитељског старања смештеним у СОС Дечијем селу у Краљеву, уручењем пакета са школским прибором, волонтери су пожелели успешну нову школску годину.

  Такође, у жељи да ученици ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику у лепшем и освеженом амбијенту започну нову школску годину, чланови Клуба волонтера окречили су фасаду школе и допремили им нову количину флаширане воде „Јазак“, што је за школу од великог значаја будући да објекат користи само техничку воду.

  У намери да допринесу унапређењу заштите животне средине, запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера у сарадњи са ЈКП Зеленило Панчево, у децембру месецу засадили су 500 стабала јаворолисног платана и сребрнолисног јавора у Рафинерији нафте Панчево и њеној околини, у укупној дужини од готово 2,5 километара. Ова еколошка акција осим што ће улепшати део Панчева у ком се налази рафинерија, благотворно ће утицати на квалитет ваздуха у овом граду.

  Напорима да подрже различите рањиве категорије друштва, али и да допринесу развоју заједнице, чланови Клуба волонтера НИС-а остаће посвећени и у наредном периоду.

 • 2022. година

  Пуних пет година, радимо велике и важне ствари. Дух заједништва, преданост и дела пуна љубави, само су мали део којим бисмо могли описати велика срца волонтера нашег Клуба. Пуни хуманости и емпатије, чланови Клуба волонтера компаније НИС су и у претходној години заблистали својим активностима и наставили да остварују своју мисију пружајући не само подршку различитим циљним групама, већ и очувању наше околине која нам сваки уложени напор вишеструко враћа.

  Поносни смо на спроведене акције и иницијативе наших волонтера, који су показали висок ниво еколошке свести и хуманости на делу и у 2022. години, током које је наш Клуб постао богатији за 471 члана, захваљујући којима данас наш Клуб волонтера броји више од 1900 вредних чланова. Претходне године реализовали смо једанаест волонтерских акција током којих су наши волонтери донирали 679 волонтерских сати.

  У жељи да најмлађе чланове наше заједнице едукује о значају очувања здраве животне средине као једног од основних циљева одрживог развоја, компанија НИС је у сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“ реализовала едукативни циклус радионица „Еколошко васпитање, здраво одрастање!“ за више од 450 ученика основних школа из Ниша, Кикинде, Ковиља, Чачка и Београда. Ученици су, поред интерактивних предавања на тему рециклаже, имали прилику да заједно са члановима Клуба волонтера учествују и у различитим креативним радионицама. Едукативним активностима Клуба волонтера обухваћени су и ученици старијег узраста, те су тако ватрогасци НИС-а средњошколцима из Кикинде одржали предавање на тему заштите од пожара и превенције тровања угљен-моноксидом.

  Након реализације едукативног циклуса, садњом лишћарског и четинарског дрвећа у Сентандрејском парку у Новом Саду, за чију изградњу је такође Компанија донирала средства, чланови Клуба волонтера отпочели су реализацију различитих еколошких акција широм земље.

  Тако су, поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, наши вредни волонтери очистили приобаље реке Саве на Ади Циганлији и тиме наставили традицију уређења зелених површина и популарних излетишта.

  2022. годину обележио је и интерни волонтерски конкурс на тему заштите животне средине, који смо спровели под називом „Промени околности у својој околини“, у оквиру којег су одабрани предлози еколошких акција чији су аутори запослени Компаније, добили сву неопходну подршку за реализацију. Захваљујући изузетним иницијативама и ангажовању волонтера, уредили смо део насипа у Бачкој Паланци у оквиру Парка природе „Тиквара“, затим у Банатском Великом Селу спровели смо акцију „Улепшајмо заједно наше село“ у оквиру које су вредни волонтери уредили и парк у центру места и додатно га оплеменили садницама храста, док смо на простору новоизграђеног спортско-рекреативног центра у Кули, засадили саднице црвеног јавора.

  Реализацију еколошких активности наставили смо обновом дечје баште лековитог биља и уређењем дворишта и хола зграде Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, где смо малишанима одржали предавање о важности рециклаже и чувања Земље, након чега смо заједничким снагама израђивали саксије и садили зачинско биље. Сезону еколошких акција, наши волонтери затворили су акцијом уређења парка у Блоку 21 на Новом Београду, у којем су обновили парковски мобилијар, уредили зелене површине и додатно их оплеменили новим садницама.

  Круна наше волонтерске године била је велика новогодишња акција, у оквиру које смо организовали караван који је у оквиру кампање „Да се нове наде роде“ посетио 15 градова и општина широм земље. Реализацији ове изузетне националне кампање, волонтери су дали двоструки допринос. Имајући у виду да је компанија НИС донирала 225 поклон пакета за прворођене бебе у 2023. години који садрже производе домаћих произвођача неопходних за негу и одевање беба по изласку из породилишта, волонтери су пакете додатно обогатили донирањем пелена за једнократну употребу, а уједно су се и постарали да по петнаест пакета за прворођене дечаке и девојчице на време стигну до породилишта у Врању, Зајечару, Лесковцу, Крушевцу, Бору, Ћуприји, Параћину, Књажевцу, Сремској Митровици, Ужицу, Пироту, Лозници, Шапцу, Вршцу и Ваљеву.

  Осим наведених активности, у нашој компанији се традиционално организују и акције добровољног давања крви, које се почев од 2022. године организују системски под окриљем Клуба добровољних давалаца крви Јединствена синдикална организација НИС. Захваљујући алтруизму и хуманости запослених у Београду, Новом Саду, Панчеву и Зрењанину, у осам акција доборовољног давања крви прикупили смо готово 300 јединица крви, чиме смо пружили допринос у стварању стабилних резерви крв у надлежним трансфузиолошким службама.

  Заједно постижемо много и радимо важне ствари, а НИС је поносан на свој Клуб волонтера који сваке године, са све већим ентузијазмом, љубављу и жељом улази у сваки пројекат. До сада смо донирали преко 6000 волонтерских сати и реализовали 68 акција којима смо подржали различите рањиве категорије друштва, допринели развоју заједнице и екологије, ставили стотине осмеха не само на дечја лица, већ и на лица наших суграђана. Са вером у боље сутра, пуног срца и раширених руку, радујемо се волонтерским акцијама и у 2023. години.

 • 2023. година

  У години у којој је обележио свој први јубилеј, Клуб волонтера наше компаније наставио је да спроводи своју племениту мисију, показује висок ниво друштвене одговорности и пружа подршку осетљивим члановима наше заједнице. Већ пуних пет година вредни чланови Клуба волонтера НИС-а донирају своје време и вештине за добробит заједнице, те су само у 2023. години издвојили безмало 42 дана, односно више од 1.000 сати волонтерског рада, за реализацију акција којима мењамо окружење на боље.

  Тако је од оснивања Клуба 2018. године, више од 1.900 чланова Клуба волонтера реализовало 77 акција и у њих инвестирало чак 7.300 волонтерских сати, чиме су на делу показали висок ниво хуманости и бриге за заједницу у којој живимо и радимо. Важно је нагласити и да се један део акција Клуба волонтера реализује на иницијативу самих волонтера, а пројекти који ће бити спроведени бирају се на интерном конкурсу који се у нашој компанији традиционално организује.

  У 2023. години фокус Клуба волонтера био је усмерен на еколошке иницијативе, као и бригу и подршку деци и младима кроз унапређење услова за њихов боравак у оквиру различитих установа.

  У оквиру сарадње коју наша компанија негује са Дечјим селом „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици, волонтери су у 2023. години остварили жеље са којима су их упознала деца приликом једне од претходних посета. Почетком пролећа, штићеници Дечјег села добили су бицикле и играчке и уживали у целодневном дружењу са нашим колегама, размењујући осмехе, добро расположење и најлепше емоције.

  Како су у фокусу нашег Клуба волонтера увек деца и млади, тако је трећи интерни волонтерски конкурс реализован под симболичним слоганом „Мали кораци за велике осмехе“ и био усмерен на подршку деци из осетљивих категорија. Резултат спроведеног конкурса је реализација три акције у организацијама чији су корисници деца. У оквиру акције „За нове ваљевске снове“ уређен је кутак за радно окупационе активности Удружења за децу са посебним потребама “Наши снови“ у Ваљеву, док су у Куршумлији волонтери уредили чекаонице дечјег одељења Дома здравља Куршумлија и оплеменили двориште ове установе. Такође, наши волонтери обрадовали су и кориснике Удружења родитеља особа са посебним потребама “Ми“ у Бачком Петровцу, који на располагању сада имају боље опремљен простор и освежено двориште, опремљено новим спортским реквизитима.

  И ове године, није изостала пажња и волонтерска подршка поводом почетка нове школске године. Тако су волонтери уредили учионицу Свратишта за децу и младе Новог Сада. Уједно, поводом обележавања почетка академске године, организована је и акција уређења отворене сцене Дома културе Студентског града, која је захваљујући нашим полазницима програма за младе НИС Calling и НИС Energy, засијала пуним сјајем.

  Акције Клуба волонтера, годинама уназад посвећене су активностима чији је циљ заштита и очување природе, тако су се наши волонтери и ове године са задовољством одазвали позиву да учествују у традиционалној акцији „Радни дан за природу“, која се реализује са циљем уређења подручја Националног парка Фрушка гора. Ова акција спроведена је у сарадњи са партнерима – Покрајинским заводом за заштиту природе, Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине и домаћином акције ЈП Национални парк Фрушка гора. У акцији у којој је учествовало готово 200 волонтера, не само да су уклоњене велике количине отпада, већ је и указано на значај развоја еколошке свести и одговорног понашања према животној средини.

  Као одговоран члан заједнице у којој послујемо, донирали смо средства за обнову Лиманског парка након олуја које су током лета погодиле бројне зелене површине, паркове и шуме на територији града Новог Сада, а свој активан допринос пружили су и чланови Клуба волонтера учешћем у пројекту „Садимо сада за будућност Новог Сада“, у оквиру којег је посађено чак 145 садница, у циљу ревитализације и санације Лиманског парка.

  Традиционалну празничну акцију, коју чланови Клуба Волонтера НИС-а увек очекују са пуно нестрпљења и жеље да деци улепшају празнике, овога пута реализовали смо у сарадњи са Кошаркашким клубом Партизан, како би заједничким снагама пружили неопходну подршку деци из социјално угрожених категорија. На самом почетку велике хуманитарне акције, КК Партизан је позвао своје навијаче да на утакмицу против Италијанског Виртуса донесу плишане играчке, након чега су на паркет Арене убацили чак 5.649 плишаних играчака, чиме смо сви скупа у свет послали поруку о значају хуманости и солидарности. Захваљујући овој великој хуманитарној акцији, обезбеђена је неопходна зимска опрема за готово 600 деце широм Србије, док су волонтери наше компаније обезбедили неизоставан састојак сваког празника – слаткише и грицкалице.

  Поред волонтерских и филантропских активности, алтруизам и хуманост на делу, наши запослени демонстрирају и редовним учешћем у акцијама добровољног давања крви које у компанији организује Клуб добровољних давалаца крви Јединствене синдикалне организације НИС а.д. у сарадњи са надлежним трансфузилиошким службама. Тако су оком 2023. године готово удвостручили број донираних јединица крви у односу на претходну годину, обезбедивши чак 572 јединице крви, колико је прикупљено у 18 акција спроведених у просторијама компаније у пет градова.

  Наши драгоцени чланови Клуба волонтера, и у периоду пред нама, наставиће да са једнаком количином ентузијазма и посвећености пружају помоћ и подршку онима којима је потребна, како би допринели заједничком циљу – оснаживању и развоју заједнице и бољем животу њених чланова.