Naši ljudi

Kik-bokser koji snima svet iz ptičje perspektive

Autor: tim NIS-a 21.12.2021 • 5 min read

Blok „Istraživanje i proizvodnja“ krije mnogo zanimljivih kolega, sa različitim i neobičnim interesovanjima. Jedan od njih je i Stevan Zarić, instruktor tehničkih obuka, koji nema samo jedan, već nekoliko interesantnih hobija. Posebno se ističu kik-boks i snimanje dronom i zato smo sa njim baš o tome razgovarali.

Stevanovu priču ne možemo da započnemo bez pominjanja uspeha i rezultata koje je do sada ostvario radeći u našoj kompaniji. Sa 23 godine postao je najmlađi tehničar-tehnolog u istoriji NIS-a, kada je u nadležnost dobio sedam proizvodnih objekata na kojima je bio rukovodilac 35 kolega. Na tradicionalnom takmičenju „Najbolji u struci UPSTREAM“ na lokalnom nivou je osvojio jednom drugo, jednom treće mesto. Uspehe je nastavio da niže i nakon promene pozicije – 2020. godine postaje instruktor tehničkih obuka i na Naučno tehničkoj konferenciji za mlade specijaliste i naučnike UPSTREAM-a osvaja drugo mesto u sekciji HR. I ovo nije sve – ispred naše kompanije je ostvario i važne sportske rezultate.

1. Kada si počeo da se baviš kik boksom i zašto si odabrao baš ovaj sport?

Moja ljubav prema kik-boksu se javila još u detinjstvu, pod uticajem kultnih filmova i glumaca. Za treniranje ovog sporta sam se čvrsto odlučio kada sam uz pomoć mog trenera Gorana Zečevića uvideo potencijal i talenat koji posedujem. Pobede i uspesi na takmičenjima su mi bili vetar u leđa da nastavim da se bavim ovim sportom koji je budio u meni stalnu potrebu za napredovanjem i takmičenjem, što se prenelo na sve sfere mog života.

2. Koji su tvoji najveći uspesi u kik-boksu?

U svojoj takmičarskoj karijeri posedujem preko 70 odličja, a izdvojio bih one seniorske kao najznačanije: sedmostruki sam prvak države u kik-boksu u različitim disciplinama, osvojio sam 3. mesto na evropskom kupu u kik-boksu i višestruki sam prvak Vojvodine u svim disciplinama ovog sporta. Posebno se ponosim time što sam dva puta osvojio odličje za sportistu grada Zrenjanina u seniorskoj konkurenciji.
Takođe, naša kompanije je 2019. godine formirala reprezentaciju u olimpijskom boksu i za nju sam nastupao na letnjim igrama u Sankt Peterburgu. Moj meč je ujedno bio i otvaranje takmičenja, i tu sam odmah zabeležio pobedu. Tada zajedno sa kolegama donosim i pobednički pehar.

3. Jedan od hobija ti je i snimanje dronom – kako je do njega došlo?

Da, kod dronova mi se desilo kao i sa kik-boksom – probudilo mi se veliko interesovanje za istim. Veliki sam ljubitelj napretka tehnologije i letenja, a sam dron je spoj ta dva. Uvek su me fascinirali pogledi iz ptičje perspektive. Sam početak priče sa dronovima je počeo samostalno, ali i uz razmenjivanje mišljenja sa mojim sadašnjim kolegom Borisom Ćapinom. Shvatili smo da u istom periodu želimo da uđemo u taj svet. Krenulo je tako što smo prvo kupili igračke dronove kako bismo vežbali i učili kontrolu (bez kojih smo nažalost obojica ostali, jer ih je jak vetar odneo). Zatim je usledila priprema za polaganje licence u Direktoratu za civilno vadzuhoplovstvo. Kada smo položili za licencu, došla je na red kupovina prvog profesionalnog drona.

4. Šta najviše voliš da snimaš?

Lično najviše volim da snimam prirodne lepote naše zemlje. Jedna od najzanimljivih situacija je bila kada sam sa našim kolegom Predragom Kostinom, koji je profesionalni fotograf divlje prirode, učestvovao na snimanju u prirodnim rezervatima Carska Bara i Jegrička. Tamo smo snimali veliko jato ptica u kojem su bile i grabljivice, pa je samim tim postojao rizik da dron bude napadnut. Na našu sreću sve je prošlo kako treba. Ptice su prihvatile dron tako da smo mogli da priđemo do samog gnezda, a snimci su bili fenomenalni i to je nešto čime se sigurno ponosim.

Takođe, ljubav prema dronovima sam uspeo da ujedinim i sa poslom, gde sam učestvovao na snimanju promo videa koji predstavlja takmičarsku ekipu NIS-a na takmičenju „Najbolji u struci UPSTREAM“ na nivou Gasprom njefta.

5. Da li imaš još neki zanimljiv hobi?

Pored ovih o kojima smo pričali, imam još nekoliko raznovrsnih hobija. Jedan od njih je kros fit, koji sam počeo da treniram pre dve godine, uporedo sa borilačkim veštinama. Volim i da izrađujem drvene predmete u kombinaciji sa epoksidnom smolom. Napomenuo sam da volim napredak tehnologije, pa su tako neki od mojih hobija i kripto valute, digitalni marketing i drop-shipping.

U nastavku uživajte u nekim od Stevanovih fotografija, a njegov rad možete da pratite i na Instagram profilu @serbia.from.above.