Наши људи

Кик-боксер који снима свет из птичје перспективе

Аутор: тим НИС-а 21.12.2021 • 5 min read

Блок „Истраживање и производња“ крије много занимљивих колега, са различитим и необичним интересовањима. Један од њих је и Стеван Зарић, инструктор техничких обука, који нема само један, већ неколико интересантних хобија.  Посебно се истичу кик-бокс и снимање дроном и зато смо са њим баш о томе разговарали.

Стеванову причу не можемо да започнемо без помињања успеха и резултата које је до сада остварио радећи у нашој компанији. Са 23 године постао је најмлађи техничар-технолог у историји НИС-а, када је у надлежност добио седам производних објеката на којима је био руководилац 35 колега. На традиционалном такмичењу „Најбољи у струци UPSTREAM“ на локалном нивоу је освојио једном друго, једном треће место. Успехе је наставио да ниже и након промене позиције – 2020. године постаје инструктор техничких обука и на Научно техничкој конференцији за младе специјалисте и научнике UPSTREAM-a осваја друго место у секцији HR. И ово није све – испред наше компаније је остварио и важне спортске резултате.

1. Када си почео да се бавиш кик боксом и зашто си одабрао баш овај спорт?

Моја љубав према кик-боксу се јавила још у детињству, под утицајем култних филмова и глумаца. За тренирање овог спорта сам се чврсто одлучио када сам уз помоћ мог тренера Горана Зечевића увидео потенцијал и таленат који поседујем. Победе и успеси на такмичењима су ми били ветар у леђа да наставим да се бавим овим спортом који је будио у мени сталну потребу за напредовањем и такмичењем, што се пренело на све сфере мог живота.

2. Који су твоји највећи успеси у кик-боксу?

У својој такмичарској каријери поседујем преко 70 одличја, а издвојио бих оне сениорске као најзначаније: седмоструки сам првак државе у кик-боксу у различитим дисциплинама, освојио сам 3. место на европском купу у кик-боксу и вишеструки сам првак Војводине у свим дисциплинама овог спорта. Посебно се поносим тиме што сам два пута освојио одличје за спортисту града Зрењанина у сениорској конкуренцији.

Такође, наша компаније је 2019. године формирала репрезентацију у олимпијском боксу и за њу сам наступао на летњим играма у Санкт Петербургу. Мој меч је уједно био и отварање такмичења, и ту сам одмах забележио победу. Тада заједно са колегама доносим и победнички пехар.

3. Један од хобија ти је и снимање дроном – како је до њега дошло?

Да, код дронова ми се десило као и са кик-боксом – пробудило ми се велико интересовање за истим. Велики сам љубитељ напретка технологије и летења, а сам дрон је спој та два. Увек су ме фасцинирали погледи из птичје перспективе. Сам почетак приче са дроновима је почео самостално, али и уз размењивање мишљења са мојим садашњим колегом Борисом Ћапином. Схватили смо да у истом периоду желимо да уђемо у тај свет. Кренуло је тако што смо прво купили играчке дронове како бисмо вежбали и учили контролу (без којих смо нажалост обојица остали, јер их је јак ветар однео). Затим је уследила припрема за полагање лиценце у Директорату за цивилно вадзухопловство. Када смо положили за лиценцу, дошла је на ред куповина првог професионалног  дрона.

4. Шта највише волиш да снимаш?

Лично највише волим да снимам природне лепоте наше земље. Једна од најзанимљивих ситуација је била када сам са нашим колегом Предрагом Костином, који је професионални фотограф дивље природе, учествовао на снимању у природним резерватима Царска Бара и Јегричка. Тамо смо снимали велико јато птица у којем су биле и грабљивице, па је самим тим постојао ризик да дрон буде нападнут. На нашу срећу све је прошло како треба. Птице су прихватиле дрон тако да смо могли да приђемо до самог гнезда, а снимци су били феноменални и то је нешто чиме се сигурно поносим.

Такође, љубав према дроновима сам успео да ујединим и са послом, где сам учествовао на снимању промо видеа који представља такмичарску екипу НИС-а на такмичењу „Најбољи у струци UPSTREAM“ на нивоу Гаспром њефта.

5. Да ли имаш још неки занимљив хоби?

Поред ових о којима смо причали, имам још неколико разноврсних хобија. Један од њих је крос фит, који сам почео да тренирам пре две године, упоредо са борилачким вештинама. Волим и да израђујем дрвене предмете у комбинацији са епоксидном смолом. Напоменуо сам да волим напредак технологије, па су тако неки од мојих хобија и крипто валуте, дигитални маркетинг и drop-shipping.

У наставку уживајте у неким од Стеванових фотографија, а његов рад можете да пратите и на Инстаграм профилу serbia.from.above.