NIS Calling

NIS Calling – iz perspektive naših polaznika programa

Autori: Sanja Dukić, Stefan Andrić, Katarina Kozina, Nikolina Golo, Tamara Ristović, Aleksandar Bursać 20.02.2020 • 15 min

Iskustvo sa procesa selekcije

Sanja Dukić, Praktikantkinja u Grupi HR usluga

Ono što je svima prva pomisao kada se radi o procesu selekcije i intervjua za posao (praksu) sigurno je trema, strah i nesigurnost. Kada sam odlučila da se prijavim za NIS Calling program nisam ni pomišljala da će moje iskustvo sa procesa selekcije biti toliko pozitivno!

Sanja Dukić, Praktikantkinja u Grupi HR usluga

U samom procesu prošla sam kroz dva intervjua – prvi sa regruterom, gde me je dočekala divna Slađana Kotrljanović, koja je bila toliko opuštena i spontana da mesta za tremu nije bilo. Drugi intervju je bio predviđen sa mentorom. Od početka intervuja , pa do trenutka kada uskoro treba da se završi NIS Calling praksa sigurna sam da je moj mentor, Milan Ranđelović, jedna od osoba zbog kojih mi je NIS jedno od najpozitivnijih iskustava. Razgovor je bio prilika da se stekne neki prvi utisak i predstavi kako će izgledati moja praksa u NIS-u. Takođe, dopalo mi se što je ostavljeno prostora da se sama predstavim, i kažem šta mislim da je bitno o sebi. Očekivala sam da ću kroz nedelju dana biti obaveštena o tome da li sam prošla konkurs ili ne. Isti dan pozvali su me i rekli da sam primljena! Najjači utisak sa selekcije sigurno su pozitivnost i strpljenje, koji su se nastavili i na samoj praksi.

Moja prva nedelja u kompaniji

Stefan Andrić, Praktikant u Sektoru za kontrolu i upravljačko izveštavanje

Prva nedelja na prvoj praksi – tako važan period. Dolazak u veliku zgradu, veliki broj užurbanih ljudi, šta li me čeka?

Kada tako pomislim, a jesam tako razmišljao, delovalo je kao podvig. Ali u realnosti je bilo skroz drugačije J Prvi dan proveo sam sa svojim NIS Domaćinom koji je bio tu da me dočeka, oraspoloži i poželi mi dobrodošlicu. Usledilo je upoznavanje sa samim prostorom, gde se šta nalazi, gde ću sedeti, a onda i najvažniji deo – upoznavanje sa mojim timom. Da se ispravim – nasmejanim timom koji me je od samog početka prihvatio kao da sam član već neko vreme. Nakon toga – upoznavanje sa dosta drugih stvari – organizacionom strukturom kompanije,  kanalima prodaje (koji su mi bili jako interesantni, jer je novost za mene bila koliko različitih delatnosti kompanija pokriva), kojih je stvarno puno i na prvi pogled izgleda nemoguće sve to popamtiti, ali uz podršku tima sve je bilo mnogo jasnije. Dosta različitih novih stvari.

Stefan Andrić, Praktikant u Sektoru za kontrolu i upravljačko izveštavanje

Svakodnevno sam izlazio iz kompanije pun utisaka, prepričavajući ih drugarima i roditeljima sa oduševljenjem. Najveći utisak na mene kako od tih prvih dana, pa sve do kraja programa NIS Calling prakse je ostavila ta pozitivna energija koja je vladala kako u kancelariji u kojoj sam radio (gde su pored jako odgovornog posla i mnogo rada, šala i smeh bili neizbežni), tako i na hodnicima kompanije, kao i puno mladih ljudi koji su zaposleni i oslikavaju pravu BUDUĆNOST kompanije.

Moj mentor

Katarina Kozina, Praktikantkinja u Sektoru za prodaju ključnim klijentima

To što sam bila raspoređena na poziciju u Sektoru za prodaju ključnim korporativnim klijentima je za mene bio izazov, kako pozicija nije usko povezana sa mojim obrazovanjem, ali sam posle kratkog vremena shvatila da je to oblast koja je vrlo interesantna. Ono što bih istakla kao bitnu činjenicu je da me moja mentorka, kao i ostali članovi tima od početka tretiraju kao jednaku. Istakla bih kako je moja mentorka posvećena mentorstvu od prvog dana.

Katarina Kozina, Praktikantkinja u Sektoru za prodaju ključnim klijentima

Uvek je otvorena i raspoložena da odgovori na sva moja pitanja, koja su bila mnogobrojna. Strpljiva i detaljna u objašnjavanju – što mi se veoma svidelo. Na početku mi je objasnila kako funkcioniše rad našeg Sektora, koja su sve njena, a koja će biti moja zaduženja. Već posle druge nedelje sam počela samostalno da obavljam određene zadatke, samim tim osećala sam da doprinosim timu. Puno stvari sam naučila od nje, na primer kako se predstavljaju ponude i uspostavlja saradnja sa novim klijentima, izrada izveštaja i mnoge druge korisne stvari, a ono što je možda i najvažnije za moj budući rad jeste način na koji se uspostavlja dobar i kolegijalan odnos sa članovima tima.

Zbog čega mi je značajno što je praksa 320 sati u 3 meseca

Nikolina Golo, Praktikant u Grupi za HSE

Kao student na samom kraju master studija, imala sam neku svoju viziju stručne prakse kao tog prvog, velikog koraka u novo poglavlje karijere i stručnog usavršavanja. Verovala sam da kad mi se pruži prilika za praksu u nekoj kompaniji, ipak neće baš sve biti onako kako sam zamišljala i bila sam spremna na svako potrebno odricanje i prilagođavanje, zbog većeg dobra koje će mi to iskustvo doneti.

Ideja da se praksa prilagodi meni, me je izuzetno iznenadila. Benefiti ovakve organizacije vremena se možda ne vide jasno isprva, zbog nekih drugih prioriteta. Pravi značaj sam i sama uvidela tek nakon nekog vremena i određenih situacija. Nisam morala da otkažem ili odložim konsultacije za master rad, jer su bile u toku radnog vremena. Praznike sam provela u svom rodnom mestu sa porodicom, jer sam imala otvorenu mogućnost slobodnih dana. Stigla sam da odem na svaki temrin obuke za polaganje stručnog ispita koji mi je izuzetno bitan, a organizuje se tek par puta godišnje.

Nikolina Golo, Praktikant u Grupi za HSE

Mogućnost da vreme prilagodite poslu, ali i svojim obavezama i sama sam doživljavala kao luksuz, dok nisam uvidela da je ipak moguće uz dobru organizaciju, napraviti takav iskorak za dobrobit studenta.

Moj doprinos timu

Tamara Ristović. Praktikantkinja u Sektoru za ključne veleprodajne kupce

Već od prvog radnog dana, kada sam upoznala svoj tim osetila sam pozitivnu radnu atmosferu, a trema sa kojom sam došla krenula je da nestaje. Kolege su me super prihvatile i pokazale želju da nesebično dele svoje znanje sa mnom. Zahvaljujući njihovoj pomoći, a pre svega izuzetnoj podršci mentorke Aleksandre Zobenice, naučila sam posao koji je za mene bio nepoznat, a ujedno sam unapredila i radne navike.

Tamara Ristović, Praktikantkinja u Sektoru za ključne veleprodajne kupce

Period od decembra do februara je jedan od ključnih za moj tim, sa povećanim obimom posla i jako važnim projektima i obavezama. Za to vreme, ja sam bila tu da pomognem i budem odgovorna kako za svakodnevne, tako i za ad hoc situacije, kroz rad na realizaciji prodajnih naloga i rad u SAPu kako bi prodaja naftnih derivata išla nesmetano. Kolege su priznale moj trud i rad velikim poštovanjem i podrškom, a meni je bilo jako drago da kao novi član mogu da doprinesem radu svog tima. Preporučila bih svima NIS calling praksu, jer je veliko zadovoljstvo razvijati se i rasti zajedno sa kolegama i dati svoj doprinos uspešnom ostvarivanju velikih poslovnih rezultata.

Šta sam naučio što ću primenjivati ceo život

Aleksandar Bursać, Praktikant u Sektoru za planiranje i kontroling Bloka Prerada

Svaki početak je težak i zahteva izlazak iz svoje zone komfora. Zahvalan sam na ovom iskustvu jer mi je pomoglo da uvidim koje su moje slabosti, kao i na tome što mi je pružena mogućnost da prvo radno iskustvo steknem baš u NIS-u.

Aleksandar Bursać, Praktikant u Sektoru za planiranje i kontroling Bloka Prerada

Shvatio sam da iako neretko neki zadaci deluju jednostavno, rešavajući svaki od njih uvek se nauči nešto novo. Ako želite da postanete ekspert u nekoj oblasti, čemu težim, neophodno je upoznati se sa osnovnim pojmovima i problemima, jer bazično znanje olakšava dalji napredak. Naučio sam da je napredak moguć samo ako se ne ustučavaš da pitaš iskusnijeg od sebe kada ti nešto nije jasno, kada se ne plašiš da pogrešiš, ali i da priznaš grešku. Uz dobrog mentora i prijatno radno okruženje, posao ne predstavlja teret već zadovoljstvo. Možda je naposletku to i najbitnije, biti okružen ljudima koji vas neće sputavati da napredujete i koji će vam biti oslonac i podrška.