NIS Calling

NIS Calling – из перспективе наших полазника програма

Сања Дукић, Стефан Андрић, Катарина Козина, Николина Голо, Александар Бурсаћ 12.02.2020. • 15 мин

Искуство са процеса селекције

Сања Дукић, Практиканткиња у Групи HR услуга

Оно што је свима прва помисао када се ради о процесу селекције и интервјуа за посао (праксу) сигурно је трема, страх и несигурност. Када сам одлучила да се пријавим за NIS Calling програм нисам ни помишљала да ће моје искуство са процеса селекције бити толико позитивно!

Сања Дукић, Практиканткиња у Групи HR услуга

У самом процесу прошла сам кроз два интервјуа – први са регрутером, где ме је дочекала дивна Слађана Котрљановић, која је била толико опуштена и спонтана да места за трему није било. Други интервју је био предвиђен са ментором. Од почетка интервуја , па до тренутка када ускоро треба да се заврши NIS Calling пракса сигурна сам да је мој ментор, Милан Ранђеловић, једна од особа због којих ми је НИС једно од најпозитивнијих искустава. Разговор је био прилика да се стекне неки први утисак и представи како ће изгледати моја пракса у НИС-у. Такође, допало ми се што је остављено простора да се сама представим, и кажем шта мислим да је битно о себи. Очекивала сам да ћу кроз недељу дана бити обавештена о томе да ли сам прошла конкурс или не. Исти дан позвали су ме и рекли да сам примљена! Најјачи утисак са селекције сигурно су позитивност и стрпљење, који су се наставили и на самој пракси.

Моја прва недеља у компанији

Стефан Андрић, Практикант у Сектору за контролу и управљачко извештавање

Прва недеља на првој пракси – тако важан период. Долазак у велику зграду, велики број ужурбаних људи, шта ли ме чека?

Када тако помислим, а јесам тако размишљао, деловало је као подвиг. Али у реалности је било скроз другачије. Први дан провео сам са својим НИС Домаћином који је био ту да ме дочека, орасположи и пожели ми добродошлицу. Уследило је упознавање са самим простором, где се шта налази, где ћу седети, а онда и најважнији део – упознавање са мојим тимом. Да се исправим – насмејаним тимом који ме је од самог почетка прихватио као да сам члан већ неко време. Након тога – упознавање са доста других ствари – организационом структуром компаније,  каналима продаје (који су ми били јако интересантни, јер је новост за мене била колико различитих делатности компанија покрива), којих је стварно пуно и на први поглед изгледа немогуће све то попамтити, али уз подршку тима све је било много јасније. Доста различитих нових ствари.

Стефан Андрић, Практикант у Сектору за контролу и управљачко извештавање

Свакодневно сам излазио из компаније пун утисака, препричавајући их другарима и родитељима са одушевљењем. Највећи утисак на мене како од тих првих дана, па све до краја програма NIS Calling праксе је оставила та позитивна енергија која је владала како у канцеларији у којој сам радио (где су поред јако одговорног посла и много рада, шала и смех били неизбежни), тако и на ходницима компаније, као и пуно младих људи који су запослени и осликавају праву БУДУЋНОСТ компаније.

Мој ментор

Катарина Козина, Практиканткиња у Сектору за продају кључним клијентима

То што сам била распоређена на позицију у Сектору за продају кључним корпоративним клијентима је за мене био изазов, како позиција није уско повезана са мојим образовањем, али сам после кратког времена схватила да је то област која је врло интересантна. Оно што бих истакла као битну чињеницу је да ме моја менторка, као и остали чланови тима од почетка третирају као једнаку. Истакла бих како је моја менторка посвећена менторству од првог дана.

Катарина Козина, Практиканткиња у Сектору за продају кључним клијентима

Увек је отворена и расположена да одговори на сва моја питања, која су била многобројна. Стрпљива и детаљна у објашњавању – што ми се веома свидело. На почетку ми је објаснила како функционише рад нашег Сектора, која су све њена, а која ће бити моја задужења. Већ после друге недеље сам почела самостално да обављам одређене задатке, самим тим осећала сам да доприносим тиму. Пуно ствари сам научила од ње, на пример како се представљају понуде и успоставља сарадња са новим клијентима, израда извештаја и многе друге корисне ствари, а оно што је можда и најважније за мој будући рад јесте начин на који се успоставља добар и колегијалан однос са члановима тима.

Због чега ми је значајно што је пракса 320 сати у 3 месеца

Николина Голо, Практикант у Групи за HSE

Као студент на самом крају мастер студија, имала сам неку своју визију стручне праксе као тог првог, великог корака у ново поглавље каријере и стручног усавршавања. Веровала сам да кад ми се пружи прилика за праксу у некој компанији, ипак неће баш све бити онако како сам замишљала и била сам спремна на свако потребно одрицање и прилагођавање, због већег добра које ће ми то искуство донети.

Идеја да се пракса прилагоди мени, ме је изузетно изненадила. Бенефити овакве организације времена се можда не виде јасно испрва, због неких других приоритета. Прави значај сам и сама увидела тек након неког времена и одређених ситуација. Нисам морала да откажем или одложим консултације за мастер рад, јер су биле у току радног времена. Празнике сам провела у свом родном месту са породицом, јер сам имала отворену могућност слободних дана. Стигла сам да одем на сваки темрин обуке за полагање стручног испита који ми је изузетно битан, а организује се тек пар пута годишње.

Николина Голо, Практикант у Групи за HSE

Могућност да време прилагодите послу, али и својим обавезама и сама сам доживљавала као луксуз, док нисам увидела да је ипак могуће уз добру организацију, направити такав искорак за добробит студента.

Мој допринос тиму

Тамара Ристовић. Практиканткиња у Сектору за кључне велепродајне купце

Већ од првог радног дана, када сам упознала свој тим осетила сам позитивну радну атмосферу, а трема са којом сам дошла кренула је да нестаје. Колеге су ме супер прихватиле и показале жељу да несебично деле своје знање са мном. Захваљујући њиховој помоћи, а пре свега изузетној подршци менторке Александре Зобенице, научила сам посао који је за мене био непознат, а уједно сам унапредила и радне навике.

Тамара Ристовић. Практиканткиња у Сектору за кључне велепродајне купце

Период од децембра до фебруара је један од кључних за мој тим, са повећаним обимом посла и јако важним пројектима и обавезама. За то време, ја сам била ту да помогнем и будем одговорна како за свакодневне, тако и за ад хоц ситуације, кроз рад на реализацији продајних налога и рад у САПу како би продаја нафтних деривата ишла несметано. Колеге су признале мој труд и рад великим поштовањем и подршком, а мени је било јако драго да као нови члан могу да допринесем раду свог тима. Препоручила бих свима НИС цаллинг праксу, јер је велико задовољство развијати се и расти заједно са колегама и дати свој допринос успешном остваривању великих пословних резултата.

Шта сам научио што ћу примењивати цео живот

Александар Бурсаћ, Практикант у Сектору за планирање и контролинг Блока Прерада

Сваки почетак је тежак и захтева излазак из своје зоне комфора. Захвалан сам на овом искуству јер ми је помогло да увидим које су моје слабости, као и на томе што ми је пружена могућност да прво радно искуство стекнем баш у НИС-у.

Александар Бурсаћ, Практикант у Сектору за планирање и контролинг Блока Прерада

Схватио сам да иако неретко неки задаци делују једноставно, решавајући сваки од њих увек се научи нешто ново. Ако желите да постанете експерт у некој области, чему тежим, неопходно је упознати се са основним појмовима и проблемима, јер базично знање олакшава даљи напредак. Научио сам да је напредак могућ само ако се не устучаваш да питаш искуснијег од себе када ти нешто није јасно, када се не плашиш да погрешиш, али и да признаш грешку. Уз доброг ментора и пријатно радно окружење, посао не представља терет већ задовољство. Можда је напослетку то и најбитније, бити окружен људима који вас неће спутавати да напредујете и који ће вам бити ослонац и подршка.