Dostupna i obnovljiva energija

Obezbediti pristup dostupnoj, pouzdanoj, održivoj i modernoj energiji za sve

Kompanija Vind Park Plandište postala je u avgustu 2021. godine redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.

U aprilu 2021. godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, prvi zakon koji samostalno reguliše oblast zelene energije u Srbiji.

NIS je, tokom rada radne grupe i tokom javne rasprave doprinosio unapređenju predloženog zakonskog rešenja čija implementacija bi trebalo da omogući realizaciju izgradnje vetroelektrane Plandište 1, kao i razvoj i izgradnju drugih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Vetroelektrana Plandište, čiji je NIS suvlasnik, dobila je u aprilu 2021. godine produženje privremenog statusa povlašćenog proizvođača električne energije. Na osnovu novog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koji omogućava produženje privremenog statusa usled uvođenja novih tehnologija podnet je zahtev za novo produženje privremenog statusa. Projektna kompanija Vind Park Plandište započela je optimizaciju projekta i proces uvođenja novih tehnologija. U junu 2021. godine, u opštini Plandište pokrenut je proces izmene Plana detaljne regulacije. Skupština opštine Plandište usvojila je u julu 2021. godine, odluku kojom se pristupa izmeni plana detaljne regulacije, tako što će se omogućiti izrada planskog dokumenta koji će dozvoliti postavljanje najmodernijih vetroturbina snage do 7 MW i visine do 250 metara.

Kompanija Vind Park Plandište postala je u avgustu 2021. godine redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, poslovne asocijacije čiji su osnivači kompanije vlasnici najvećih izgrađenih vetroparkova u Srbiji.

U Srbiji tokom 2021. godine, kao ni tokom 2020. godine nije bilo puštanja u rad velikih elektrana koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Izgrađen je veliki broj malih solarnih elektrana investitora koji žele da steknu status prosjumera (prodavac kupac), odnosno onih koji su se usled visokih cena električne energije, opredelili za sopstvenu proizvodnju iz energije Sunca.

Tokom 2021. godine završen je i objavljen izveštaj EUROSTATA koji pokazuje da je Srbija 2020. godine dostigla udeo od 26,3 odsto zelene energije u energetskom miksu, što je bilo vrlo blizu ostvarenja cilja od 27 odsto postavljenog od strane Energetske zajednice.