Dostupna i obnovljiva energija

NIS Sergej Tucakov ilustracija

Autor ilustracije:

NIS
Sergej Tucakov

Uprkos brojnim izazovima u 2020. godini, NIS je održao redovno snabdevanje tržišta i doprineo energetskoj stabilnosti naše zemlje.

Uprkos izuzetno složenim okolnostima poslovanja usled pandemije COVID-19 virusa, NIS je očuvao stabilnost na tržištima na kojima posluje i sve vreme održao uredno snabdevanje naftnim derivatima. Tokom pandemijske 2020. godine u svetu su pojačani pritisci za korišćenjem obnovljivih izvora energije (OIE) i dodatnim smanjenjem emisija štetnih gasova. Izveštaji i analize pokazuju globalni rast proizvodnje „zelene“ energije. Prema zajedničkom izveštaju “Ember and Agora Energiewende’s report”, u Evropskoj uniji je tokom 2020. godine generisano 38% električne energije iz obnovljivih izvora čime je prvi put premašena količina generisana iz fosilnih goriva.

U Srbiji tokom 2020. godine nije bilo puštanja u rad velikih projekata, koji su bili karakteristični za period od 2016. do 2019. godine kada je izgrađeno 7 vetroelektrana ukupnog kapaciteta 397,5 MW. Prema poslednjim dostupnim podacima Ministarstva rudarstva i energetike udeo OIE u toplotnoj energiji u 2019. godini iznosio je 26,64%, udeo OIE u električnoj energiji 30,11%, dok je udeo OIE u saobraćaju svega 1,14%, što ukazuje da je udeo OIE u 2019. godini u ukupnoj bruto finalnoj potrošnji energije bio oko 21,5%.

Tokom 2020. godine pokrenuto je pitanje promene regulative u oblasti energetike sa posebnim akcentom na obnovljive izvore energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je krajem novembra 2020. godine izradu nacrta Zakona o obnovljivim izvorima energije koje proglašava javnim interesom Republike Srbije. Kao ciljeve zakona određuje smanjenje upotrebe fosilnih goriva i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u cilju zaštite životne sredine, dugoročno smanjenje zavisnosti od uvoza energenata i otvaranje novih radnih mesta i razvoj preduzetništva u oblasti obnovljivih izvora energije. Zasebnim zakonom obnovljivi izvori energije dobiće priznanje kao industrija. Nacrt zakona uvodi aukcije umesto kvota i zagarantovanih podsticajnih cena. Na osnovu trogodišnjeg plana, Ministarstvo rudarstva i energetike raspisivaće aukcije za tržišne premije za koje mogu da apliciraju vetroelektrane do 3 MW i drugi mali projekti snage do 500 KW, dok će se veći projekti nadmetati za tržišne premije. Osim aukcija zakon uvodi mogućnost zaključivanja ugovora o otkupu električne energije, kao i model proizvođača koji je ujedno i potrošač (prozumer), što može biti interesantno za građane i male zajednice.

U želji da dodatno doprinese energetskoj stabilnosti Republike Srbije, ali i proizvodi električnu energiju na ekološki prihvatljiviji način, NIS je u partnerstvu sa „Gasprom energoholdingom“ nastavio sa izgradnjom termoelektrane-toplane Pančevo, gde će se toplotna i električna energija proizvoditi iz prirodnog gasa. Predmetna tehnologija je trenutno najbolja sa aspekta energetske efikasnosti i ekologije. U pitanju je ekonomski najopravdanije tehničko rešenje korišćenja prirodnog gasa kao goriva, koje ujedno obezbeđuje i visok nivo iskorišćenja energije goriva kao i smanjenu emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Ciljevi održivog razvoja

Ilustracijama mladih umetnika predstavljeno je 12 odabranih ciljeva propisanih od strane UN-a, za čiju se realizaciju zalažemo.

SAZNAJ VIŠE