Industrija, inovacije i infrastruktura

Izgraditi modernu infrastrukturu, promovisati održivu industrijalizaciju i negovati inovativnost

Drive.Go, mobilna aplikacija NIS-a za kupovinu goriva, dobitnik je nagrade „Innovation Award“ u okviru manifestacije Hot Spot eCommerce Awards 2021 koju organizuje eCommerce Asocijacija Srbije.

Cilj NIS-a je da uz upotrebu savremene opreme i modernih tehnologija tržištu isporučuje potrebnu energiju, proizvedenu na način koji doprinosi unapređenju ekološke slike u celoj Srbiji. U 2021. godini NIS je u razvojne projekte uložio 20,2 milijarde dinara čime je nastavljena modernizacija Kompanije u skladu sa ciljevima definisanim korporativnom Strategijom razvoja do 2025. godine. Investirano je u sve pravce poslovanja, a najviše u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, pa je tako u prošloj godini izbušeno 43 razradnih i jedna istražna bušotina u Srbiji, kao i jedna razradna bušotina u Rumuniji.

Stvoreni su uslovi za dalji razvoj Rafinerije nafte u Pančevu, jedne od najmodernijih rafinerija u ovom delu Evrope. U okviru treće faze modernizacije Rafinerije, u prvom kvartalu 2021. započete su aktivnosti na rekonstrukciji postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) i izgradnji novog postrojenja za proizvodnju visokooktanske komponente benzina (ETBE). U 2021. godini ostvaren je najbolji rezultat u oblasti prerade od 2009. godine, jer je prerađeno 3,9 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, uz dalje povećanje dubine prerade na 94.4%. Uspešno je započeta proizvodnja evrodizela sa biokomponentom (evrodizel B7), a prve količine ovog goriva otpremljene su u Rumuniju. U narednom periodu, prioriteti u razvoju Rafinerije biće i projekti digitalizacije, kao i unapređenje energetske efikasnosti.

Početkom 2021. godine obavljene su važne aktivnosti usmerene na povećanje pouzdanosti rada rafinerijskih postrojenja. Testirana je prerada novih vrsta nafti, sirova nafta sa nalazišta Johan Sverdrup, a obezbeđeni su i uslovi za testiranje prerade dopunske sirovina H-oil-a na novom postrojenju DCU, sve u cilju povećanja efikasnosti rafinerijske prerade.

Rafinerija nafte Pančevo kao obaveznik integrisanog sistema menadžmenta, kontinuirano vodi računa o efikasnosti i unapređenju energetskih performansi. Monitoringom definisanih ključnih pokazatelja vezanih za energetsku efikasnost, realizacijom projekata sa ciljem smanjenja sopstvene potrošnje, doprinosi se obezbeđenju cilja da NIS kao lider u energetici u regioni zadovolji zakonske zahteve i okvire smanjenja potrošnje energije na godišnjem nivou. Ostvareni su značajni rezultati u delu smanjenja sopstvene potrošnje i povećanja energetske efikasnosti, uz smanjenje operativnih troškova i povećanje efikasnosti tehnoloških procesa.

I u oblasti prometa NIS je ostvario rekordan rezultat i prodao više od 4 miliona tona naftnih derivata, uz rast maloprodaje i izvoza. Kompanija je nastavila i sa razvojem infrastrukture u oblasti maloprodaje, kako bi potrošačima ponudila najsavremenije objekte na kojima će moći da se snabdeju najkvalitetnijim gorivima i dodatnim asortimanom. Tako je u prošloj godini NIS pustio u rad četiri nova i šest rekonstruisanih objekata, među kojima su prva benzinska stanica na auto-putu „Miloš Veliki“ u blizini Čačka i „Zmaj 1“, jedna od najpoznatijih stanica za snabdevanje gorivom u glavnom gradu Srbije. Ove stanice opremljene su i punjačima za električne automobile, čime NIS nastavlja da radi na inovacijama u infrastrukturi na svojim maloprodajnim objektima i izlazi u susret potrebama savremenih potrošača.

U 2021. godini nastavljena je izgradnja Termoelektrane-toplane Pančevo, projekta vrednog oko 180 miliona evra. U ovom postrojenju će se proizvoditi toplotna i električna energija, što će značajno doprineti stabilnosti domaćeg tržišta, pošto će električna energija biti upućivana u domaći energetski sistem. Od posebnog značaja je i činjenica da će proizvodnja energije u pančevačkom postrojenju proizvoditi na ekološki prihvatljiviji način – iz gasa.

NIS je prošle godine potpisao Ugovor o strateškom partnerstvu sa Vladom Republike Srbije i HIP Petrohemijom i tako načinio iskorak u petrohemijski biznis. Sprovođenje ovog Ugovora i razvoj HIP Petrohemija biće jedan od prioriteta NIS-a u narednim godinama.

Kompanija ostaje posvećena i digitalnoj transformaciji. U fokusu ostaje uvođenje digitalnih rešenja i tehnologija koje doprinose poslovnim aktivnostima, unapređenje kompetencija, kao i usmerenost na bezbednost zaposlenih. Digitalnu transformaciju NIS vidi kao jedan od ključnih elemenata za postizanje strateških poslovnih ciljeva, a digitalni portfolio kompanije ima više od 110 projekata i inicijativa u različitim fazama implementacije.

Za svaki segment biznisa, Istraživanje i proizvodnja, Prerada i Promet, određeni su prioriteti i digitalni alati, a cilj je da se primenom inovativnih tehnologija poveća efikasnost poslovanja i efikasnost u istraživanju i proizvodnji nafte i gasa, kao i da se dodatno unapredi nivo obučenosti zaposlenih. Takođe, cilj je i da se poveća bezbednost i pouzdanost rada postrojenja, obezbede dodatne usluge i unapredi komunikacija sa potrošačima.