Volonterizam

Ekološka akcija Kluba volontera NIS-a na Adi Ciganliji

05.06.2022

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, zaposleni NIS-a, članovi Kluba volontera kompanije, učestvovali su u akciji čišćenja priobalja reke Save na Adi Ciganliji.

Svetski dan zaštite životne sredine ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine i od tada se obeležava svakog 5. juna kroz različite aktivnosti i kampanje, kako bi se skrenula pažnja javnosti na brojne ekološke probleme, kao i značaj očuvanja i održivosti životne sredine. Članovi Kluba volontera kompanije NIS su i prethodnih godina rado davali svoj aktivan doprinos ekološkim inicijativama, a ova volonterska akcija jedna je u nizu prilika da kompanija i njeni zaposleni pokažu svoju odgovornost prema prirodi i doprinesu očuvanju ekološke vrednosti i privrednih potencijala vodotoka Save.

„Na ovaj način, uz podršku naše kompanije, ukazujemo na posledice ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti. Ovo je samo jedna u nizu akcija koje sprovodimo u okviru našeg Kluba volontera i kojom, ne samo danas, kada obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine, već i svakoga dana, ukazujemo da ljudi svojim ličnim delovanjem direktno utiču na ekosistem. Zadovoljstvo nam je što smo na ovaj dan imali priliku da doprinesemo da priobalja naših reka budu čista i uredna, kako bismo svi mogli da uživamo u njima“, izjavila je Jasmina Lukić, član Kluba volontera kompanije NIS.

Paralelno sa ovom volonterskom akcijom, u Parku nauke na Adi Ciganliji, u organizaciji Festivala nauke i uz podršku NIS-a, održava se i Naučni piknik, ovogodišnja najveća naučna zabava na otvorenom.

Kompanija NIS je od 2009. godine u projekte zaštite životne sredine uložila gotovo 120 miliona evra. Pored toga, zaposleni kompanije su učestvovali u brojnim akcijama zaštite prirode. Klub volontera NIS-a je osnovan 2018. godine i broji više od 1650 članova. Jedan od fokusa njegove aktivnosti usmeren je na ekologiju i jačanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja. Nedavno je pod sloganom „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“ sproveden ciklus edukativnih radionica u osnovnim školama širom Srbije, koji je NIS realizovao u partnerstvu sa udruženjem „Čepom do osmeha“. Proteklog meseca je i srednjoškolcima iz Kikinde održano predavanje na temu zaštite od požara i prevencije trovanja ugljen-monoksidom. Vredni volonteri NIS-a su u prethodnom periodu bili angažovani i na čišćenju izletišta na Fruškoj gori, uklanjanju otpada sa priobalja reke Tamiš, čišćenju prostora Petrovaradinske tvrđave, kao i uređenju Ade Huje. Takođe, pridružili su se akciji uređenja zelenih površina na centralnom dečijem igralištu u Kikindi, kao i akciji „Za novi, zeleniji Novi Sad“.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter