Zajednica

Festival nauke besplatno od 17. do 19. maja na Beogradskom sajmu, uz podršku NIS-a

15.05.2023.

Šesnaesti Festival nauke biće održan u novom terminu, od 17. do 19. maja, u hali 4 Beogradskog sajma, besplatno za sve posetioce. Većina najavljenih programskih celina realizovaće se u punom kapacitetu, zahvaljujući entuzijazmu više od 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije. Festival se više od deset godina održava uz podršku kompanije NIS.

Novi datumi održavanja Festivala nauke odabrani su kako bi se u ovom trenutku deci pružila podrška kroz manifestaciju koja teži promociji i popularizaciji nauke i naučnog načina razmišljanja, kao pravih vrednosti društva. Festival nauke će u saradnji sa katedrom za psihologiju Filozofskog fakulteta organizovati i psihološke radionice i predavanja za zainteresovane posetioce.

Generalni pokrovitelj, kompanija NIS, predstavlja se postavkom pod nazivom „Energija koja pokreće“. Ova specijalno kreirana postavka prikazaće naftnu industriju kao integralni deo novog doba, sprovešće posetioce kroz virtuelnu realnost istraživanja i proizvodnje nafte i predstaviće način na koji se sirova nafta transformiše u izvor energije. Posetioci postavke moći će da se upoznaju i sa inovacionim tehnologijama, poput dronova, koji se danas koriste u naftnoj industriji.

Kompanija NIS je više od deset godina uz Festival nauke, kako bi zajednički doprineli popularizaciji nauke među mladima. NIS u fokus svog društveno odgovornog poslovanja stavlja profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija i svoje društveno odgovorne aktivnosti realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“, jer je za kompaniju ulaganje u nauku i u mlade ulaganje u budućnost.

U Ekspertinejdžeri zoni, mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke, predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, fizike i hemije. U Zoni interaktivnih postavki posetioci će imati priliku da se upoznaju sa stotinama zanimljivih naučnih tema, kako iz prirodnih, tako i iz društvenih nauka i da otkriju zabavno lice nauke uz brojne interaktivne eksperimente. U Maloj zoni, posvećenoj deci uzrasta od pet do 11 godina, mališani će moći da iskažu kreativnost i radoznalost kroz radionice i okušaju se u jednostavnim eksperimentima kroz koje će ući u magični svet nauke. Na Naučno-fantastičnoj bini nastupe će imati Majkl Gregori iz Francuske i naš naučni komunikator Milan Popović.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter