Biznis vesti

Fokusi NIS-a: očuvanje ključnih investicija i dalji razvoj kompanije

14.05.2020

Usled pada cena nafte i drastičnog smanjenja potražnje za naftnim derivatima uzrokovanog restriktivnim merama za sprečavanje širenja COVID-19, globalna naftna industrija radi u izuzetno nepovoljnim okolnostima. Kompanija NIS je deo svetskog tržišta i negativni trendovi očekivano su se odrazili i na našu kompaniju i finansijske rezultate.

U periodu nakon ukidanja vanrednog stanja u Republici Srbiji, u fokusu NIS-a ostaju bezbedno poslovanje, zdravlje naših zaposlenih i potrošača, kao i očuvanje stabilnog snabdevanja tržišta. NIS ostaje jedan od ključnih garanata energetske stabilnosti Republike Srbije. Kompanija je očuvala zarade zaposlenih i, oslonivši se na sopstvene resurse, ostvarila uštede koje omogućavaju kontinuitet poslovanja.

Spoljne okolnosti su uticale da ostvareni finansijski rezultati NIS-a u prvom kvartalu budu niži u poređenju sa istim periodom prošle godine, a očekuje se i da rezultati u drugom kvartalu takođe budu pod snažnim uticajem posledica pandemije, pre svega niskih cena nafte i pada tražnje. Kako je u ovakvim okolnostima nemoguće precizno prognozirati dalja kretanja na tržištu, NIS je izradio nekoliko kriznih scenarija, kao i kratkoročne i dugoročne planove. Cilj je da kompanija bude agilna i spremna da se svakodnevno prilagođava okolnostima u kojima radimo.

S tim u vezi, prioriteti NIS-a biće održanje likvidnosti kompanije, kao i nastavak ulaganja i rada na projektima koji će doneti najviše benefita u narednom periodu. U tom cilju sprovedene su sledeće mere:

  • smanjenje operativnih i administrativnih troškova,
  • prioritetizacija investicija uz odlučan nastavak realizacije ključnih razvojnih ulaganja,
  • povećanje operativne efikasnosti u svim segmentima poslovanja.

Takođe, NIS je uskladio svoju politiku u oblasti sponzorstava i donacija sa trenutnim okolnostima.

Od posebnog značaja za kompaniju ostaje očuvanje socijalne sigurnosti naših zaposlenih, odnosno redovna isplata zarada u punom iznosu, kao i očuvanje adekvatne dividendne politike.

„NIS je sproveo odlučne operativne i finansijske mere kako bi se suočio sa izazovima koje nameću novonastale okolnosti. Velikim naporima svih zaposlenih očuvane su stabilna proizvodnja, prerada i distribucija naftnih derivata. Sada idemo dalje i nastavljamo rad na ključnim investicionim projektima koji garantuju dalji razvoj i stabilnu budućnost naše kompanije. Tu, pre svega, mislim na Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo i izgradnju Termoelektrane-toplane Pančevo. Svesni smo da uspeh ovih ulaganja i svih najavljenih mera zavisi od ljudi koji rade na njihovoj realizaciji. Zbog toga će nam prioritet biti i socijalna stabilnost naših zaposlenih, čiji je požrtvovani rad u nimalo lakim okolnostima naša inspiracija i garant da će NIS uspešno prevazići i ovaj izazovni period“, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.