Бизнис вести

Фокуси НИС-а: очување кључних инвестиција и даљи развој компаније

14.05.2020

Услед пада цена нафте и драстичног смањења потражње за нафтним дериватима узрокованог рестриктивним мерама за спречавање ширења COVID-19, глобална нафтна индустрија ради у изузетно неповољним околностима. Компанија НИС је део светског тржишта и негативни трендови очекивано су се одразили и на нашу компанију и финансијске резултате.

У периоду након укидања ванредног стања у Републици Србији, у фокусу НИС-а остају безбедно пословање, здравље наших запослених и потрошача, као и очување стабилног снабдевања тржишта. НИС остаје један од кључних гараната енергетске стабилности Републике Србије. Компанија је очувала зараде запослених и, ослонивши се на сопствене ресурсе, остварила уштеде које омогућавају континуитет пословања.

Спољне околности су утицале да остварени финансијски резултати НИС-а у првом кварталу буду нижи у поређењу са истим периодом прошле године, а очекује се и да резултати у другом кварталу такође буду под снажним утицајем последица пандемије, пре свега ниских цена нафте и пада тражње. Како је у оваквим околностима немогуће прецизно прогнозирати даља кретања на тржишту, НИС је израдио неколико кризних сценарија, као и краткорочне и дугорочне планове. Циљ је да компанија буде агилна и спремна да се свакодневно прилагођава околностима у којима радимо.

С тим у вези, приоритети НИС-а биће одржање ликвидности компаније, као и наставак улагања и рада на пројектима који ће донети највише бенефита у наредном периоду. У том циљу спроведене су следеће мере:

  • смањење оперативних и административних трошкова,
  • приоритетизација инвестиција уз одлучан наставак реализације кључних развојних улагања,
  • повећање оперативне ефикасности у свим сегментима пословања.

Такође, НИС је ускладио своју политику у области спонзорстава и донација са тренутним околностима.

Од посебног значаја за компанију остаје очување социјалне сигурности наших запослених, односно редовна исплата зарада у пуном износу, као и очување адекватне дивидендне политике.

„НИС је спровео одлучне оперативне и финансијске мере како би се суочио са изазовима које намећу новонастале околности. Великим напорима свих запослених очуване су стабилна производња, прерада и дистрибуција нафтних деривата. Сада идемо даље и настављамо рад на кључним инвестиционим пројектима који гарантују даљи развој и стабилну будућност наше компаније. Ту, пре свега, мислим на Дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево и изградњу Термоелектране-топлане Панчево. Свесни смо да успех ових улагања и свих најављених мера зависи од људи који раде на њиховој реализацији. Због тога ће нам приоритет бити и социјална стабилност наших запослених, чији је пожртвовани рад у нимало лаким околностима наша инспирација и гарант да ће НИС успешно превазићи и овај изазовни период“, рекао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.