Sponzorstva i donacije

NIS donirao sredstva „Ateljeu 212“ za poboljšanje energetske efikasnosti

22.02.2022

Želeći da podrži rad jedne od najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu i ujedno doprinese unapređenju ekološke slike glavnog grada, kompanija NIS donirala je „Ateljeu 212“ sredstva u iznosu od preko šest miliona dinara za poboljšanje energetske efikasnosti pozorišta. Projekat se sprovodi u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda i saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zahvaljujući obezbeđenim sredstvima, stolarija i scenska rasveta u čuvenom beogradskom teatru biće zamenjena novom, što će doprineti boljoj energetskoj efikasnosti objekta i smanjenju potrošnje električne energije.

Događaju su ovim povodom prisustvovali predstavnici kompanije NIS, uprave pozorišta, gradskog Sekretarijata za Kulturu, kao i predstavnici glumačkog ansambla „Ateljea 212“.

Novica Antić, direktor pozorišta „Atelje 212“ zahvalio se kompaniji NIS na obezbeđenim stredtsvima i dodao da je u ovakvim uslovima svaka vrsta pomoći dobrodošla.

“Ova donacija koju smo dobili od NIS-a je zaista vrlo značajna. Naročito nam je bitno da u doba pandemije, kada radimo smanjenim kapacitetom i smanjeni su nam prihodi, dobijemo svaku vrstu pomoći. Novac ćemo iskoristiti za zamenu vrata i prozora, kojih ima mnogo i 30 godina nisu menjani. Na pozorišnoj zgradi biće postavljeni aluminijumski, vakumirani prozori i vrata, što će značajno uštedeti energiju, dok će zamena kompletnog osvetljenja, pre svega reflektora u salama, drastično smanjiti potrošnju struje“, istakao je Antić.
Ivan Karl, sekretar Gradskog sekretarijata za kulturu istakao je značaj projekta i pozvao druge kulturne ustanove da se prijave za ovakve donacije.

“Hvala NIS-u koji je prepoznao „Atelje 212“, ali i timu „Ateljea 212“ koji se potrudio da bude prepoznat i da ispuni sve kriterijume koji su bili uslov da se dođe do ove značajne donacije. Ovo je nastavak podrške koju kompanija pruža godinama unazad i jedan društveno značajan projekat. Pozvao bih i druge kulturne ustanove širom zemlje da prate akitvnosti NIS-a i da se prijave na ovako značajne konkurse, tako da bi i u budućnosti bilo ovako lepih prilika za susretanje”.

Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću kompanije NIS, istakao je zadovoljstvo što je kompanija pružila podršku radu jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u zemlji.

„Kao kompanija ponosni smo što imamo mogućnost da podržimo jednu od najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu kao što je „Atelje 212“, unapredimo njen dalji rad i doprinesemo njenoj energetskoj efikasnosti. Ova donacija je deo šireg programa „Zajednici zajedno“, koji sprovodimo duže od decenije u 12 gradova i opština širom Srbije. Iza nas su desetine uspešno realizovanih projekata koji su unapredili život naših sugrađana, a mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da ulažemo u zajednicu i njen napredak“.

Svetozar Cvetković, član glumačkog ansambla „Ateljea 212“ je rekao da je značaj NIS-ove donacije to što je prepoznato da se kroz ulaganje u ovako kulturno značajnu ustanovu, ulaže u društvo u celini.

„Ova donacija je opravdana istorijskim značajem, rezultatima, i stremljenjima ovog pozorišta da se na jedan tih način vrati onome što predstavlja pravi kvalitet. Atelje je od velike rekonstrucije do danas, nastojao da održi nivo koji omogućava ne samo prikazivanje programa, već i dobre uslove za stvaranje tog programa, koji će sada biti dodatno poboljšani”, naveo je Cvetković.

„Atelje 212“, jedno je od najznačajnijih pozorišta u Beogradu, sa dugogodišnjom tradicijom, na čijoj sceni igraju neka od najvećih glumačkih imena. Kompanija NIS, prepoznala je važnost podrške ove ustanove kulture i pružila doprinos unapređenju njegovog daljeg rada. NIS već 13 godina podržava razvoj i napredak 12 partnerskih gradova i opština širom Srbije. Prošlogodišnji ciklus programa kompanija je realizovala u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije i u okviru istog podržana je realizacija 29 projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, ukupne vrednosti 107,5 miliona dinara. U grad Beograd, kompanija NIS je do sada u okviru programa „Zajednici zajedno“ uložila 268 miliona dinara, čime je omogućila realizaciju 77 projekata iz oblasti kulture, sporta, nauke/obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite i zaštite životne sredine. Samo tokom protekle godine, kompanija je putem ovag programa u grad Beograd uložila 18 miliona dinaraza pet projekata, čija realizacija će doprineti unapređenju i zaštiti životne sredine.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter