Спонзорства и донације

НИС донирао средства „Атељеу 212“ за побољшање енергетске ефикасности

22.02.2022

Желећи да подржи рад једне од најзначајнијих установа  културе у Београду и уједно допринесе унапређењу еколошке слике главног града, компанија НИС донирала је „Атељеу 212“ средства у износу од преко шест милиона динара за побољшање енергетске ефикасности позоришта. Пројекат се спроводи у оквиру НИС-овог програма друштвене одговорности „Заједници заједно“ у сарадњи са Секретаријатом за културу Града Београда и сагласности Завода за заштиту споменика културе. Захваљујући обезбеђеним средствима, столарија и сценска расвета у чувеном београдском театру биће замењена новом, што ће допринети бољој енергетској ефикасности објекта и смањењу  потрошње електричне енергије.

Догађају су овим поводом присуствовали представници компаније НИС, управе позоришта, градског Секретаријата за Културу, као и представници  глумачког ансамбла „Aтељеa 212“.

Новица Антић, директор позоришта „Атеље 212“ захвалио се компанији НИС на обезбеђеним стредтсвима и додао да је у оваквим условима свака врста помоћи  добродошла.

“Ова донација коју смо добили од НИС-а је заиста врло значајна. Нарочито нам је битно да у доба пандемије, када радимо смањеним капацитетом и смањени су нам приходи, добијемо сваку врсту помоћи. Новац ћемо искористити за замену врата и прозора, којих има много и 30 година нису мењани. На позоришној згради биће постављени алуминијумски, вакумирани прозори и врата, што ће значајно уштедети енергију, док ће замена комплетног осветљења, пре свега рефлектора у салама, драстично смањити потрошњу струје“, истакао је Антић.

Иван Карл, секретар Градског секретаријата за културу истакао је значај пројекта и позвао друге културне установе да се пријаве за овакве донације.

“Хвала НИС-у који је препознао „Атеље 212“, али и тиму „Атељеа 212“ који се потрудио да буде препознат и да испуни све критеријуме који су били услов да се дође до ове значајне донације. Ово је наставак подршке коју компанија пружа годинама уназад и један друштвено значајан пројекат. Позвао бих и друге културне установе широм земље да прате акитвности НИС-а и да се пријаве на овако значајне конкурсе, тако да би и у будућности било овако лепих прилика за сусретање”.

Стефан Деспотовић, директор Центра за односе са јавношћу компаније НИС, истакао је задовољство што је компанија пружила подршку раду једне од најважнијих културних установа у земљи.

„Као компанија поносни смо што имамо могућност да подржимо једну од најзначајнијих  установа културе у Београду као што је „Атеље 212“, унапредимо њен даљи рад и допринесемо њеној енергетској ефикасности. Ова донација је део ширег програма „Заједници заједно“, који спроводимо дуже од деценије у 12 градова и општина широм Србије. Иза нас су десетине успешно реализованих пројеката који су унапредили живот наших суграђана, а ми ћемо и у наредном периоду наставити да улажемо у заједницу и њен напредак“.

Светозар Цветковић, члан глумачког ансамбла „Атељеа 212“ је рекао да је значај НИС-ове донације то  што је препознато да се кроз улагање у овако културно значајну установу, улаже у друштво у целини.

„Ова донација је оправдана историјским значајем, резултатима, и стремљењима овог позоришта да се на један тих начин врати ономе што представља прави квалитет. Атеље је од велике реконструције до данас, настојао да одржи ниво који омогућава не само приказивање програма, већ и добре услове за стварање тог програма, који ће сада бити додатно побољшани”, навео је  Цветковић.

„Атеље 212“,  једно је од најзначајнијих позоришта  у Београду, са дугогодишњом традицијом, на чијој сцени играју нека од највећих глумачких имена. Компанија НИС, препознала је важност подршке ове установе  културе и пружила допринос унапређењу  његовог даљег рада. НИС већ 13 година подржава развој и напредак 12 партнерских градова и општина широм Србије. Прошлогодишњи  циклус програма компанија је реализовала у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике Републике Србије и  у оквиру истог  подржана је реализација  29 пројеката из области екологије и заштите животне средине, укупне вредности  107,5 милиона динара. У град Београд, компанија НИС је до сада  у оквиру програма „Заједници заједно“ уложила 268 милиона динара, чиме је омогућила реализацију  77 пројеката из области културе, спорта, науке/образовања, јавног здравља  и социјалне заштите и заштите животне средине. Само током протекле  године, компанија је путем  оваг програма у град Београд уложила 18 милиона динараза  пет пројеката, чија реализација ће допринети унапређењу и заштити животне средине.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*