Benzinske stanice

NIS širi maloprodajnu mrežu komprimovanog prirodnog gasa

Kompanija NIS počela je prodaju komprimovanog prirodnog gasa (KPG) i na GAZPROM benzinskoj stanici „Blok 45“ u Beogradu.

10.06.2020

Reč je o četvrtom objektu u zemlji, odnosno drugom u glavnom gradu Srbije, koji u okviru maloprodajne mreže NIS-a nudi potrošačima mogućnost da napune rezervoare automobila koji koriste KPG kao pogonsko gorivo.

Puštanjem u rad nove točilice KPG-a, NIS ostaje posvećen širenju maloprodajne mreže koja uključuje snabdevanje ovim energentom koji se zbog ekoloških karakteristika i odličnih performansi koje pruža vozilima, naziva i gorivom budućnosti. Takođe, KPG je i najekonomičnije konvencionalno gorivo za motorna vozila, jer se njegovom primenom, u poređenju sa ostalim gorivima, ostvaruju značajne finansijske uštede.

Kompanija NIS prepoznala je prednosti upotrebe komprimovanog prirodnog gasa i 2015. godine pustila u rad prvu KPG punionicu na NIS Petrol benzinskoj stanici „Novi Sad 10“. Pored benzinskih stanica „Novi Sad 10“ i „Blok 45“, maloprodajne jedinice KPG u okviru mreže benzinskih stanica NIS-a dostupne su i na GAZPROM benzinskoj stanici „Žarkovo 2“, kao i na maloprodajnom objektu „Čačak 1“.

Komprimovani prirodni gas je prirodni gas koji se komprimuje (sabija) na pritisak od 220-250 bara. Glavni sastojak je metan, koji u poređenju sa ostalim gorivima ima najmanji koeficijent emisije CO₂ po jedinici oslobođene energije. Pored ponude u maloprodaji, komprimovani prirodni gas dostupan je potrošačima i kroz sistem veleprodaje NIS-a.