Бензинске станице

НИС шири малопродајну мрежу компримованог природног гаса

Компанија НИС почела је продају компримованог природног гаса (КПГ) и на GAZPROM бензинској станици „Блок 45“ у Београду.

10.06.2020

Реч је о четвртом објекту у земљи, односно другом у главном граду Србије, који у оквиру малопродајне мреже НИС-а нуди потрошачима могућност да напуне резервоаре аутомобила који користе КПГ као погонско гориво.

Пуштањем у рад нове точилице КПГ-а, НИС остаје посвећен ширењу малопродајне мреже којa укључује снабдевање овим енергентом који се због еколошких карактеристика и одличних перформанси које пружа возилима, назива и горивом будућности. Такође, КПГ је и најекономичније конвенционално гориво за моторна возила, јер се његовом применом, у поређењу са осталим горивима,  остварују значајне финансијске уштеде.

Компанија НИС препознала је предности употребе компримованог природног гаса и 2015. године пустила у рад прву КПГ пунионицу на NIS Petrol бензинској станици „Нови Сад 10“.  Поред  бензинских станица „Нови Сад 10“ и „Блок 45“,  малопродајне јединице КПГ у оквиру мреже бензинских станица НИС-а доступне су и на GAZPROM бензинској станици „Жарково 2“, као и на малопродајном објекту „Чачак 1“.

Компримовани природни гас је природни гас који се компримује (сабија) на притисак од 220-250 бара. Главни састојак је метан, који у поређењу са осталим горивима има најмањи коефицијент емисије CО₂ по јединици ослобођене енергије. Поред понуде у малопродаји, компримовани природни гас доступан је потрошачима и кроз систем велепродаје НИС-а.