Biznis vesti

Održan Dan investitora NIS-a

07.11.2022.

Kompanija NIS predstavila je rezultate poslovanja za devet meseci 2022. godine investicionoj javnosti, u okviru Dana investitora održanog u Rafineriji nafte Pančevo.

Predstavljajući rezultate poslovanja NIS grupe, Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a za finansije, rekao je da je u periodu januar-septembar tekuće godine, uprkos izazovnim okolnostima, očuvano stabilno poslovanje kompanije, da je tržište uredno snabdeveno, te da je NIS dao svoj doprinos očuvanju energetske bezbednosti Republike Srbije.

Čerepanov je dodao da je NIS ostvario dobre finansijske rezultate i nastavio sa investicijama u korist akcionara i zajednice u kojoj posluje. Prema njegovim rečima, neto dobit NIS grupe za devet meseci 2022. godine iznosi 69,4 milijarde, a pokazatelj EBITDA 104,8 milijardi dinara. U razvojne projekte uloženo je 12,1 milijarda dinara.

Čerepanov je naveo da su unapređeni i operativni rezultati u oblasti prerade i prometa. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,3 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda što je najveći obim prerade u devetomesečnom periodu od 2009. godine. Ukupan obim prometa bio je 3,2 miliona tona što je 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Čerepanov je, takođe, najavio rast investicija NIS-a u narednim godinama nakon čega je odgovarao na brojna pitanja prisutnih.

Takođe, investitorima i predstavnicima finansijskih organizacija predstavljeni su i projekti modernizacije maloprodajne mreže NIS, kao i digitalni projekti u oblasti maloprodaje, poput inovativne aplikaciju Drive.Go za plaćanje goriva bez odlaska na platno mesto. Takođe, investitori su upoznati i sa projektima ugradnje solarnih panela na benzinskim stanicama NIS-a, a imali su prilike i da čuju status projekata TE-TO Pančevo i HIP Petrohemija.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter