Бизнис вести

Одржан Дан инвеститора НИС-а

07.11.2022.

Компанија НИС представила је резултате пословања за девет месеци 2022. године инвестиционој јавности, у оквиру Дана инвеститора одржаног у Рафинерији нафте Панчево.

Представљајући резултате пословања НИС групе, Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а за финансије, рекао је да је у периоду јануар-септембар текуће године, упркос изазовним околностима, очувано стабилно пословање компаније, да је тржиште уредно снабдевено, те да је НИС дао свој допринос очувању енергетске безбедности Републике Србије.

Черепанов је додао да је НИС остварио добре финансијске резултате и наставио са инвестицијама у корист акционара и заједнице у којој послује. Према његовим речима, нето добит НИС групе за девет месеци 2022. године износи 69,4 милијарде, а показатељ EBITDA 104,8 милијарди динара. У развојне пројекте уложено је 12,1 милијарда динара.

Черепанов је навео да су унапређени и оперативни резултати у области прераде и промета. У Рафинерији нафте Панчево прерађено је 3,3 милиона тона сирове нафте и полупроизвода што је највећи обим прераде у деветомесечном периоду од 2009. године. Укупан обим промета био је 3,2 милиона тона што је 11 одсто више него у истом периоду прошле године. Черепанов је, такође, најавио раст инвестиција НИС-а у наредним годинама након чега је одговарао на бројна питања присутних.

Такође, инвеститорима и представницима финансијских организација представљени су и пројекти модернизације малопродајне мреже НИС, као и дигитални пројекти у области малопродаје, попут иновативне апликацију Drive.Go за плаћање горива без одласка на платно место. Такође, инвеститори су упознати и са пројектима уградње соларних панела на бензинским станицама НИС-а, а имали су прилике и да чују статус пројеката ТЕ-ТО Панчево и ХИП Петрохемија.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*