Intervju

Održivi razvoj je osnov za dalji napredak

14.04.2022.

Kompanija NIS objavila je Izveštaj o održivom razvoju za 2021. godinu. NIS je jedan od pionira izveštavanja u oblasti održivosti u Srbiji. O tome šta održivi razvoj znači za kompaniju, kakvi su planovi po pitanju ulaganja u zaštitu životne sredine i kako će doprineti daljem razvoju zajednice, za Nedeljnik je govorio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

 NIS je objavio 12. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju. Time se Vaša kompanija izdvojila kao pozitivan primer u domaćoj poslovnoj zajednici po broju i obimnosti ovih izveštaja. Koji je motiv NIS-a da neprestano unapređuje izveštavanje u ovoj oblasti? 

Pre svega bih želeo da istaknem da je NIS pionir u Srbiji kada je reč o izveštavanju o održivom razvoju. Prvi izveštaj smo objavili još 2011. godine i od tada nastavljamo da unapređujemo praksu u ovoj oblasti. Ovi izveštaji su plod naše želje da na sveobuhvatan i transparentan način obavestimo sve zainteresovane strane o poslovnim aktivnostima NIS-a, kao i o tome šta radimo da unapredimo zaštitu životne sredine, doprinesemo boljem životu zajednice i razvijemo potencijale naših zaposlenih. O izveštajima o održivom razvoju razmišljamo i kao o našoj moralnoj obavezi prema zajednici u kojoj poslujemo. Mi nismo samo zaposleni NIS-a, mi smo istovremeno i građani koji žele da imaju što bolje uslove za obrazovanje, jako zdravstvo, zdravu životnu sredinu. Ali, da bismo bili u prilici da doprinesemo razvoju našeg društva, najpre moramo ostvarivati dobre poslovne rezultate i obezbediti stalnu modernizaciju kompanije. Finansijska stabilnost NIS-a je preduslov za ulaganja u društveno odgovorne projekte koje realizujemo. Te programe ne sprovodimo zato što moramo, već zato što je to izraz naše iskrene želje da doprinesemo opštem napretku Srbije. Zbog toga se trudimo da u izveštajima o održivom razvoju iz godine u godinu prezentujemo svoje finansijske rezultate, najvažnije razvojne biznis projekte, kao i uspehe koje smo ostvarili u oblasti unapređenja bezbednosti na radu i zaštite životne sredine. Kada je reč o društvenoj odgovornosti, od 2009. godine smo u zajednicu investirali više od 4,1 milijarde dinara, pa su pregledi naših socijalnih investicija svakako važan deo izveštaja o održivom razvoju svake godine. Zbog svega navedenog, ove izveštaje smatram nekom vrstom lične karte NIS-a ili krvotoka kompanije, koji jasno svedoči o našem napretku u poslednjih 12 godina. A taj razvoj je zaista impresivan u svakom pogledu.

Šta je po Vašem mišljenju najveći uspeh kompanije u protekloj deceniji?

Najpre treba istaći da je u razvoj NIS-a od 2009. godine uloženo više od 3 milijarde evra. Ove investicije svakako su značajno unapredile NIS koji je od lokalne naftne kompanije izrastao u jedan od najvećih energetskih sistema u ovom regionu. Danas imamo jednu od najmodernijih rafinerija, kao i jednu od najvećih maloprodajnih mreža na Balkanu. Proširili smo poslovanje van granica Srbije i počeli da se bavimo proizvodnjom i trgovinom električne energije. Činimo značajne korake u energetskoj tranziciji kompanije, a jedan od prioriteta nam je i digitalna transformacija biznisa. Ali, o uspehu NIS-a i njegovom značaju za ekonomiju Srbije najbolje govore konkretni podaci. Prošle godine objavljena je studija ekonomskog uticaja NIS-a u našoj zemlji koju je priredila revizorska kompanija KPMG. Rezultati pokazuju da je NIS u periodu od 2010. do 2020. godine bio među vodećim domaćim poslodavcima, investitorima i izvoznicima. Prosečan godišnji direktan doprinos naše kompanije domaćem bruto društvenom proizvodu bio je 5,1 odsto. Kao rezultat poslovanja NIS-a, u srpski budžet se kroz plaćene poreze prosečno godišnje uplaćuje više od 1,1 milijardu evra ili oko 15,3 odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srbije na godišnjem nivou. Takođe, NIS je u prethodnoj deceniji bio među vodećim domaćim izvoznicima sa prosečnim godišnjim izvozom vrednim 262 miliona evra. Pored toga, NIS zapošljava više od 11.000 ljudi, dok prosečan godišnji ekonomski uticaj kompanije na zapošljavanje iznosi više od 22.440 ljudi u povezanim delatnostima i sektorima privrede Srbije. Kada uzmemo u obzir i to da je NIS krajem prošle godine postao strateški partner za razvoj Petrohemije, jasno je kakav značaj naša kompanija ima u Srbiji. Ali, NIS nisu samo brojke koje sam naveo. NIS je, takođe, i odgovornost koju smo iskazali za napredak naše zajednice i bolji život sugrađana širom Srbije. Neobično smo ponosni što smo i na tom polju pružili značajan doprinos.

 Koje društveno odgovorne projekte sprovodi NIS i na koje načine učestvujete u razvoju zajednice?

Slogan naše kompanije, pod kojim i sprovodimo društveno odgovorne projekte, jeste “Budućnost na delu”. On već jasno govori na šta se fokusiramo kada je reč o podršci zajednici. To je, pre svega, briga za mlade ljude i želja da se doprinese da u Srbiji imamo najbolje moguće uslove za obrazovanje, bavljenje naučnim radom i kulturom. Takođe, snažno podržavamo zdravstvene ustanove i posebnu pažnju smo im posvetili  tokom epidemije korona virusa. Ništa manje nije značajna ni naša podrška profesionalnom sportu i razvoju sportske infrastrukture. Samo u okviru  programa “Zajednici zajedno” smo od 2009. godine sproveli više od 1.000 projekata u 12 partnerskih opština i gradova i ovi projekti su značajno unapredili kvalitet života lokalnih zajednica. Mislim da je formula našeg uspeha u tome što uvažavamo potrebe zajednice, te se projekti sprovode u skladu sa željama naših partnera. Takođe, želim da istaknem i naš program “Energija znanja” putem kog podržavamo talentovane pojedince i obrazovne ustanove. Do sada smo stipendirali oko 130 studenata iz Srbije od kojih je gotovo 60 već zaposleno u NIS-u i značajno doprinose uspehu kompanije svojom energijom i znanjem. Zahvaljujućim našim naporima u ovoj oblasti, NIS je postao prva kompanija u Srbiji koja je dobila Svetosavsku nagradu za doprinos unapređenju kvalitetu obrazovanja. Ove godine Svetosavska nagrada je uručena i generalnom direktoru NIS-a, Kirilu Tjurdenjevu, za izuzetan doprinos jačanju saradnje obrazovnih i naučnih institucija kroz podršku najuspešnijim učenicima i studentima i promociju nauke u okviru programa “Energija znanja“. Želim da istaknem da se o zajednici sa velikom posvećenošću brinu i naši zaposleni, članovi Kluba volontera. U ovom trenutku imamo oko 1.650 volontera koji su spremni da ulože svoje vreme, znanje i energiju kako bi pomogli gde god je podrška potrebna. Oni nisu samo snaga naše kompanije, oni su energija zajednice u kojoj žive.

Od naftnih kompanija danas se traži da odlučno doprinesu borbi za zaustavljanje klimatskih promena. Šta NIS čini na tom polju?

Jedan od ciljeva NIS-a je da doprinese poboljšanju ekološke slike u Srbiji. Zbog toga je jedan od prioriteta naših ključnih biznis projekata da, pored dobrih finansijskih rezultata, daju pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine. U ekološke projekte smo od 2009. godine uložili više od 120 miliona evra. Međutim, kada se tome dodaju i projekti koji su imali značajan uticaj na unapređenje zaštite životne sredine, ulaganja su mnogo veća i iznose 900 miliona evra. Na primer, postrojenje za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo, vredno više od 300 miliona evra, mi ne vodimo kao ekološki projekat, ali je ono veoma značajno za životnu sredinu, jer su početkom njegovog rada smanjene emisije sumpor-dioksida za više od 90 odsto, kao i emisije praškastih materija i jedinjenja azota. Dakle, principi održivog razvoja su duboko utkani u sve biznis procese NIS-a. Štaviše, ti principi su naš saveznik u naporima da nastavimo sa razvojem kompanije, naših zaposlenih i zajednice kojoj pripadamo.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd