Интервју

Одрживи развој је основ за даљи напредак

14.04.2022.

Компанија НИС објавила је Извештај о одрживом развоју за 2021. годину. НИС је један од пионира извештавања у области одрживости у Србији. О томе шта одрживи развој значи за компанију, какви су планови по питању улагања у заштиту животне средине и како ће допринети даљем развоју заједнице, за Недељник је говорио Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а.

НИС је објавио 12. узастопни верификовани Извештај о одрживом развоју. Тиме се Ваша компанија издвојила као позитиван пример у домаћој пословној заједници по броју и обимности ових извештаја. Који је мотив НИС-а да непрестано унапређује извештавање у овој области?

Пре свега бих желео да истакнем да је НИС пионир у Србији када је реч о извештавању о одрживом развоју. Први извештај смо објавили још 2011. године и од тада настављамо да унапређујемо праксу у овој области. Ови извештаји су плод наше жеље да на свеобухватан и транспарентан начин обавестимо све заинтересоване стране о пословним активностима НИС-а, као и о томе шта радимо да унапредимо заштиту животне средине, допринесемо бољем животу заједнице и развијемо потенцијале наших запослених. О извештајима о одрживом развоју размишљамо и као о нашој моралној обавези према заједници у којој послујемо. Ми нисмо само запослени НИС-а, ми смо истовремено и грађани који желе да имају што боље услове за образовање, јако здравство, здраву животну средину. Али, да бисмо били у прилици да допринесемо развоју нашег друштва, најпре морамо остваривати добре пословне резултате и обезбедити сталну модернизацију компаније. Финансијска стабилност НИС-а је предуслов за улагања у друштвено одговорне пројекте које реализујемо. Те програме не спроводимо зато што морамо, већ зато што је то израз наше искрене жеље да допринесемо општем напретку Србије. Због тога се трудимо да у извештајима о одрживом развоју из године у годину презентујемо своје финансијске резултате, најважније развојне бизнис пројекте, као и успехе које смо остварили у области унапређења безбедности на раду и заштите животне средине. Када је реч о друштвеној одговорности, од 2009. године смо у заједницу инвестирали више од 4,1 милијарде динара, па су прегледи наших социјалних инвестиција свакако важан део извештаја о одрживом развоју сваке године. Због свега наведеног, ове извештаје сматрам неком врстом личне карте НИС-а или крвотока компаније, који јасно сведочи о нашем напретку у последњих 12 година. А тај развој је заиста импресиван у сваком погледу.

Шта је по Вашем мишљењу највећи успех компаније у протеклој деценији?

Најпре треба истаћи да је у развој НИС-а од 2009. године уложено више од 3 милијарде евра. Ове инвестиције свакако су значајно унапредиле НИС који је од локалне нафтне компаније израстао у један од највећих енергетских система у овом региону. Данас имамо једну од најмодернијих рафинерија, као и једну од највећих малопродајних мрежа на Балкану. Проширили смо пословање ван граница Србије и почели да се бавимо производњом и трговином електричне енергије. Чинимо значајне кораке у енергетској транзицији компаније, а један од приоритета нам је и дигитална трансформација бизниса. Али, о успеху НИС-а и његовом значају за економију Србије најбоље говоре конкретни подаци. Прошле године објављена је студија економског утицаја НИС-а у нашој земљи коју је приредила ревизорска компанија КПМГ. Резултати показују да је НИС у периоду од 2010. до 2020. године био међу водећим домаћим послодавцима, инвеститорима и извозницима. Просечан годишњи директан допринос наше компаније домаћем бруто друштвеном производу био је 5,1 одсто. Као резултат пословања НИС-а, у српски буџет се кроз плаћене порезе просечно годишње уплаћује више од 1,1 милијарду евра или око 15,3 одсто укупних пореских прихода буџета Републике Србије на годишњем нивоу. Такође, НИС је у претходној деценији био међу водећим домаћим извозницима са просечним годишњим извозом вредним 262 милиона евра. Поред тога, НИС запошљава више од 11.000 људи, док просечан годишњи економски утицај компаније на запошљавање износи више од 22.440 људи у повезаним делатностима и секторима привреде Србије. Када узмемо у обзир и то да је НИС крајем прошле године постао стратешки партнер за развој Петрохемије, јасно је какав значај наша компанија има у Србији. Али, НИС нису само бројке које сам навео. НИС је, такође, и одговорност коју смо исказали за напредак наше заједнице и бољи живот суграђана широм Србије. Необично смо поносни што смо и на том пољу пружили значајан допринос.

Које друштвено одговорне пројекте спроводи НИС и на које начине учествујете у развоју заједнице?

Слоган наше компаније, под којим и спроводимо друштвено одговорне пројекте, јесте “Будућност на делу”. Он већ јасно говори на шта се фокусирамо када је реч о подршци заједници. То је, пре свега, брига за младе људе и жеља да се допринесе да у Србији имамо најбоље могуће услове за образовање, бављење научним радом и културом. Такође, снажно подржавамо здравствене установе и посебну пажњу смо им посветили током епидемије корона вируса. Ништа мање није значајна ни наша подршка професионалном спорту и развоју спортске инфраструктуре. Само у оквиру програма “Заједници заједно” смо од 2009. године спровели више од 1.000 пројеката у 12 партнерских општина и градова и ови пројекти су значајно унапредили квалитет живота локалних заједница. Мислим да је формула нашег успеха у томе што уважавамо потребе заједнице, те се пројекти спроводе у складу са жељама наших партнера. Такође, желим да истакнем и наш програм “Енергија знања” путем ког подржавамо талентоване појединце и образовне установе. До сада смо стипендирали око 130 студената из Србије од којих је готово 60 већ запослено у НИС-у и значајно доприносе успеху компаније својом енергијом и знањем. Захваљујућим нашим напорима у овој области, НИС је постао прва компанија у Србији која је добила Светосавску награду за допринос унапређењу квалитету образовања. Ове године Светосавска награда је уручена и генералном директору НИС-а, Кирилу Тјурдењеву, за изузетан допринос јачању сарадње образовних и научних институција кроз подршку најуспешнијим ученицима и студентима и промоцију науке у оквиру програма “Енергија знања“. Желим да истакнем да се о заједници са великом посвећеношћу брину и наши запослени, чланови Клуба волонтера. У овом тренутку имамо око 1.650 волонтера који су спремни да уложе своје време, знање и енергију како би помогли где год је подршка потребна. Они нису само снага наше компаније, они су енергија заједнице у којој живе.

Од нафтних компанија данас се тражи да одлучно допринесу борби за заустављање климатских промена. Шта НИС чини на том пољу?

Један од циљева НИС-а је да допринесе побољшању еколошке слике у Србији. Због тога је један од приоритета наших кључних бизнис пројеката да, поред добрих финансијских резултата, дају позитиван утицај на заштиту животне средине. У еколошке пројекте смо од 2009. године уложили више од 120 милиона евра. Међутим, када се томе додају и пројекти који су имали значајан утицај на унапређење заштите животне средине, улагања су много већа и износе 900 милиона евра. На пример, постројење за дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево, вредно више од 300 милиона евра, ми не водимо као еколошки пројекат, али је оно веома значајно за животну средину, јер су почетком његовог рада смањене емисије сумпор-диоксида за више од 90 одсто, као и емисије прашкастих материја и једињења азота. Дакле, принципи одрживог развоја су дубоко уткани у све бизнис процесе НИС-а. Штавише, ти принципи су наш савезник у напорима да наставимо са развојем компаније, наших запослених и заједнице којој припадамо.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd