Biznis vesti

Poslovanje NIS-a u 2022. godini

21.02.2023.

U 2022. godini NIS je sa uspehom realizovao svoje prioritete. U uslovima nestabilnosti na tržištu i u izazovnom makroekonomskom okruženju očuvano je uredno snabdevanje domaćeg tržišta svim vrstama goriva i nastavljena dalja modernizacija NIS grupe. Tako je u razvojne projekte u prošloj godini NIS uložio 22,1 milijardu dinara, što je 9 odsto više u odnosu na kapitalna ulaganja 2021. godine. NIS je ostao i jedan od najvećih budžetskih davalaca u Republici Srbiji imajući u vidu da obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 231,7 milijardi dinara, odnosno 22 odsto više nego godinu dana ranije.

Prošla godina za NIS je bila obeležena i rekordnim rezultatima u oblasti prerade i prometa. U Rafineriji nafte Pančevo ukupno je prerađeno 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda što je najbolje ostvarenje od 2009. godine (66% više u poređenju sa 2009. godinom) i 12 odsto više od obima prerade u 2021. godini.

U oblasti prometa, NIS je uspeo da odgovori na uvećanu potražnju na tržištu, ali i nastavi sa modernizacijom maloprodajne mreže. Ukupan obim prometa naftnih derivata u 2022. godini iznosi 4,36 miliona tona, što je 8 odsto više u odnosu na uporedni izveštajni period. U toku prošle godine NIS je pustio u rad 10 modernizovanih benzinskih stanica, među kojima su i najsavremeniji autoputski objekti. Pored toga, nastavljeno je sa unapređenjima u oblasti dodatnog asortimana, a NIS je ujedno i najveći lanac kafea u Srbiji sa više od 300 prodajnih lokacija. U oblasti logistike, nabavljena je 121 nova vagon-cisterna čime se unapređuje efikasnost i bezbednost u oblasti transporta derivata.

Kada je reč o istraživanju i proizvodnji, ostvaren je plan i ukupno proizvedeno 1,17 miliona uslovnih tona nafte i gasa. U oblasti energetike, NIS je sa partnerima započeo proizvodnju električne energije iz gasa u TE-TO Pančevo i time dodatno doprineo energetskoj stabilnosti Srbije jer se sva proizvedena energija isporučuje u domaći distributivni sistem. Pored toga, započeta je i realizacija projekta izgradnje solarnih panela na odabranim benzinskim stanicama NIS-a čime se, pored finansijskih, ostvaruju i pozitivni ekološki efekti. Razvoj ovog projekta biće nastavljen i u 2023. godini.

Pored toga, NIS je i u 2022. godini nastavio da pruža snažan doprinos razvoju zajednice i unapređenju zaštite životne sredine. U društveno odgovorne projekte NIS je uložio 360 miliona dinara, dok je u realizaciju ekoloških projekata investirano gotovo 315 miliona dinara.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„U izuzetno volatilnom okruženju realizovali smo sve svoje prioritetne zadatke. Očuvali smo stabilnost na domaćem tržištu, nastavili energetsku tranziciju i modernizaciju NIS grupe, uz brigu o socijalnoj stabilnosti naših zaposlenih. Sada idemo korak dalje i za 2023. godinu planirali smo ambiciozni investicioni portfolio, dvostruko vredniji od kapitalnih ulaganja iz 2022. godine. Svesni smo izazova koji nas očekuju, ali naš poslovni model daje dobre rezultate, a ostvarenja iz 2022. godine daju nam dobru osnovu da sa uspešnim radom nastavimo i u periodu pred nama“.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter