Biznis vesti

Predstavljeni rezultati poslovanja NIS-a za prvi kvartal 2023. godine

27.04.2023.

Rezultati poslovanja NIS grupe u prvom kvartalu 2023. godine prezentovani su danas predstavnicima stručne javnosti i investitorima u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu.

Rezultate poslovanja predstavio je zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo, Anton Čerepanov.

Čerepanov je naveo da je NIS u prvom kvartalu 2023. godine, odnosno od januara do marta poslovao dobro i da su ostvareni postavljeni prioriteti – očuvano je uredno snabdevanje tržišta svim vrstama derivata i nastavljena je modernizacija NIS grupe.

U kapitalne projekte u prvom kvartalu 2023. godine NIS je uložio 6,5 milijardi dinara , što je za 71 odsto više u odnosu na investicije realizovane u istom periodu prošle godine i time započeo novi ambiciozni investicioni ciklus. Najveći deo sredstava plasiran je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, ali i maloprodajne mreže NIS-a, istakao je Čerepanov ovom prilikom

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ostvarena je ukupna proizvodnja od 282,8 hiljada uslovnih tona nafte i gasa dok je obim prometa naftnih derivata iznosio 908,9 hiljada tona. U navedenom izveštajnom periodu u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno ukupno 956,5 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda što je 6 odsto više nego u prvom kvartalu 2022. godine.

Čerepanov je rekao da iako je NIS grupa u prvom kvartalu 2023. godine ostvarila dobre finansijske rezultate, oni su očekivano slabiji u poređenju sa ostvarenjima iz prvog tromesečja prošle godine, zbog pada cena nafte na svetskom tržištu i smanjenja potražnje u odnosu na uporedni izveštajni period. U prvom kvartalu 2023. godine prosečna cena barela nafte tipa „Brent“ bila 81,3 dolara što je čak 20 procenta manje u odnosu na prosečnu cenu u istom periodu prethodne godine. U skladu sa tim trendovima, NIS grupa ostvarila je neto dobit od 11,7 milijardi dinara što je 25 odsto manje u poređenju sa periodom januar-mart 2022. godine. Pokazatelj EBITDA iznosi 19,9 milijardi dinara, odnosno 22 odsto manje u poređenju sa rezultatom ostvarenim u uporednom izveštajnom periodu. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 50,3 milijarde dinara.

Nakon izlaganja finansijski direktor NIS-a odgovarao je na pitanja prisutnih.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter