Бизнис вести

Представљени резултати пословања НИС-а за први квартал 2023. године

27.04.2023.

Резултати пословања НИС групе у првом кварталу 2023. године презентовани су данас представницима стручне јавности и инвеститорима у Пословном центру НИС-а у Београду.

Резултате пословања представио је заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство, Антон Черепанов.

Черепанов је навео да је НИС у првом кварталу 2023. године, односно од јануара до марта пословао добро и да су остварени постављени приоритети – очувано је уредно снабдевање тржишта свим врстама деривата и настављена је модернизација НИС групе.

У капиталне пројекте у првом кварталу 2023. године НИС је уложио 6,5 милијарди динара , што је за 71 одсто више у односу на инвестиције реализоване у истом периоду прошле године и тиме започео нови амбициозни инвестициони циклус. Највећи део средстава пласиран је у област истраживања и производње нафте и гаса, као и у даљу модернизацију Рафинерије нафте Панчево, али и малопродајне мреже НИС-а, истакао је Черепанов овом приликом

Када је реч о оперативним показатељима, остварена је укупна производња од 282,8 хиљада условних тона нафте и гаса док је обим промета нафтних деривата износио 908,9 хиљада тона. У наведеном извештајном периоду у Рафинерији нафте Панчево прерађено укупно 956,5 хиљада тона сирове нафте и полупроизвода што је 6 одсто више него у првом кварталу 2022. године.

Черепанов је рекао да иако је НИС група у првом кварталу 2023. године остварила добре финансијске резултате, они су очекивано слабији у поређењу са остварењима из првог тромесечја прошле године, због пада цена нафте на светском тржишту и смањења потражње у односу на упоредни извештајни период. У првом кварталу 2023. године просечна цена барела нафте типа „Брент“ била 81,3 долара што је чак 20 процента мање у односу на просечну цену у истом периоду претходне године. У складу са тим трендовима, НИС група остварила је нето добит од 11,7 милијарди динара што је 25 одсто мање у поређењу са периодом јануар-март 2022. године. Показатељ EBITDA износи 19,9 милијарди динара, односно 22 одсто мање у поређењу са резултатом оствареним у упоредном извештајном периоду. Обрачунате обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода износе 50,3 милијарде динара.

Након излагања финансијски директор НИС-а одговарао је на питања присутних.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд