Biznis vesti

Predstavljeni rezultati poslovanja NIS-a za prvo polugodište 2023. godine

27.07.2023.

Rezultati poslovanja NIS grupe u prvom polugodištu 2023. godine prezentovani su danas predstavnicima stručne i investicione javnosti u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu.

Rezultate poslovanja predstavio je zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo, Anton Čerepanov.

Čerepanov je naveo da je NIS u prvom polugodištu 2023. godine poslovao dobro i da su ostvareni prioriteti – očuvana je stabilnost na tržištu naftnih derivata i uredno snabdevanje tržišta svim vrstama derivata, nastavljena je modernizacija NIS grupe i potpisan je dokument o zatvaranju transakcije između Republike Srbije, kompanije NIS a.d. Novi Sad i HIP Petrohemije.

U kapitalne projekte u prvom polugodištu 2023. godine NIS je investirao 11,6 milijardi dinara, što je 52 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a najviše sredstava je uloženo u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u dalje povećanje efikasnosti prerade u Rafineriji nafte Pančevo i nastavak modernizacije maloprodajne mreže NIS-a, istakao je Čerepanov ovom prilikom.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ostvarena je ukupna proizvodnja od 571 hiljade uslovnih tona nafte i gasa, dok je obim prometa naftnih derivata iznosio 1,869 miliona tona. U navedenom izveštajnom periodu u Rafineriji nafte Pančevo, prerađeno je ukupno 1,976 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda.

Iako je NIS grupa u prvih šest meseci 2023. godine ostvarila dobre finansijske rezultate, Čerepanov je rekao da su ti rezultati  očekivano slabiji u poređenju sa istim periodom prethodne godine, zbog izuzetno kompleksnih makroekonomskih okolnosti i tržišnih kretanja, a pre svega zbog pada cena nafte na svetskom tržištu i smanjena potražnje u odnosu na uporedni izveštajni period. NIS grupa je za prvih šest meseci 2023. godine ostvarila neto dobit od 13,7 milijardi dinara, dok pokazatelj EBITDA iznosi 28,5 milijardi dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda u prvom polugodištu tekuće godine su 107 milijardi dinara.

Nakon izlaganja finansijski direktor NIS-a odgovarao je na pitanja prisutnih.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter