Бизнис вести

Представљени резултати пословања НИС-а за прво полугодиште 2023. године

27.07.2023.

Резултати пословања НИС групе у првом полугодишту 2023. године презентовани су данас представницима стручне и инвестиционе јавности у Пословном центру НИС-а у Београду.

Резултате пословања представио је заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство, Антон Черепанов.

Черепанов је навео да је НИС у првом полугодишту 2023. године пословао добро и да су остварени приоритети – очувана је стабилност на тржишту нафтних деривата и уредно снабдевање тржишта свим врстама деривата, настављена је модернизација НИС групе и потписан је документ о затварању трансакције између Републике Србије, компаније НИС а.д. Нови Сад и ХИП Петрохемије.

У капиталне пројекте у првом полугодишту 2023. године НИС је инвестирао 11,6 милијарди динара, што је 52 одсто више него у истом периоду прошле године, а највише средстава је уложено у област истраживања и производње нафте и гаса, као и у даље повећање ефикасности прераде у Рафинерији нафте Панчево и наставак модернизације малопродајне мреже НИС-а, истакао је Черепанов овом приликом.

Када је реч о оперативним показатељима, остварена је укупна производња од 571 хиљаде условних тона нафте и гаса, док је обим промета нафтних деривата износио 1,869 милиона тона. У наведеном извештајном периоду у Рафинерији нафте Панчево, прерађено је укупно 1,976 милиона тона сирове нафте и полупроизвода.

Иако је НИС група у првих шест месеци 2023. године остварила добре финансијске резултате, Черепанов је рекао да су ти резултати очекивано слабији у поређењу са истим периодом претходне године, због изузетно комплексних макроекономских околности и тржишних кретања, а пре свега због пада цена нафте на светском тржишту и смањена потражње у односу на упоредни извештајни период. НИС група је за првих шест месеци 2023. године остварила нето добит од 13,7 милијарди динара, док показатељ EBITDA износи 28,5 милијарди динара. Обрачунате обавезе НИС групе по основу јавних прихода у првом полугодишту текуће године су 107 милијарди динара.

Након излагања финансијски директор НИС-а одговарао је на питања присутних.

 

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд