Biznis vesti

Stručna javnost upoznata sa rezultatima NIS grupe u 2022. godini

21.02.2023.

Rezultati poslovanja NIS grupe u 2022. godini prezentovani su danas predstavnicima stručne javnosti i investitorima u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu.

Pored ostvarenja u prošloj godini, Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo, govorio je prisutnima i o poslovnim planovima kompanije u narednom periodu.

Čerepanov je naveo da je NIS u 2022. godini poslovao u veoma izazovnim okolnostima na koje kompanija nije imala uticaja, ali da su uprkos tome ostvareni prioriteti – očuvano je uredno snabdevanje tržišta svim vrstama derivata i nastavljena je modernizacija NIS grupe.

Takođe su zabeleženi rekordni rezultati u oblasti prerade nafte i prometa naftnih derivata. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 12 odsto više u odnosu na 2021. godinu i najbolji rezultat NIS-a od 2009. godine. Ukupan obim prometa iznosi 4,36 miliona tona, što je 8 odsto bolji rezultat u poređenju sa prethodnom godinom.

U 2022. godini NIS je započeo proizvodnju električne energije u TE-TO Pančevo. Na ovaj način kompanija dodatno doprinosi stabilnosti energetskog tržišta Srbije jer se proizvedena električna energija u ovoj gasnoj elektrani upućuje u domaći distributivni sistem.

Dobra operativna ostvarenja pratili su i zapaženi finansijski rezultati kojima je doprineo i rast cena nafte, jer je u 2022. godini prosečna cena barela nafte tipa „Brent“ bila 101,2 dolara što je 43 procenta više u odnosu na prosečnu cenu u prethodnoj godini.

Za kapitalne projekte NIS je u 2022. godini ukupno izdvojio 22,1 milijardu dinara. Kada je reč o daljim razvojnim planovima, Čerepanov je kazao da NIS pokreće novi investicioni ciklus i da će u tekućoj godini duplirati investicije. Najviše ulaganja planirano je u oblast istraživanja i proizvodnje, ali će modernizacija biti nastavljena na svim nivoima biznisa.

Nakon izlaganja finansijski direktor NIS-a odgovarao je na brojna pitanja prisutnih koji su iskazali veliko interesovanje za poslovanje i planove razvoja NIS-a u narednom periodu.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter