Бизнис вести

Стручна јавност упозната са резултатима НИС групе у 2022. години

21.02.2023.

Резултати пословања НИС групе у 2022. години презентовани су данас представницима стручне јавности и инвеститорима у Пословном центру НИС-а у Београду.

Поред остварења у прошлој години, Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а за финансије, економику, планирање и рачуноводство, говорио је присутнима и о пословним плановима компаније у наредном периоду.

Черепанов је навео да је НИС у 2022. години пословао у веома изазовним околностима на које компанија није имала утицаја, али да су упркос томе остварени приоритети – очувано је уредно снабдевање тржишта свим врстама деривата и настављена је модернизација НИС групе.

Такође су забележени рекордни резултати у области прераде нафте и промета нафтних деривата. У Рафинерији нафте Панчево прерађено је 4,42 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, што је 12 одсто више у односу на 2021. годину и најбољи резултат НИС-а од 2009. године. Укупан обим промета износи 4,36 милиона тона, што је 8 одсто бољи резултат у поређењу са претходном годином.

У 2022. години НИС је започео производњу електричне енергије у ТЕ-ТО Панчево. На овај начин компанија додатно доприноси стабилности енергетског тржишта Србије јер се произведена електрична енергија у овој гасној електрани упућује у домаћи дистрибутивни систем.

Добра оперативна остварења пратили су и запажени финансијски резултати којима је допринео и раст цена нафте, јер је у 2022. години просечна цена барела нафте типа „Брент“ била 101,2 долара што је 43 процента више у односу на просечну цену у претходној години.

За капиталне пројекте НИС је у 2022. години укупно издвојио 22,1 милијарду динара. Када је реч о даљим развојним плановима, Черепанов је казао да НИС покреће нови инвестициони циклус и да ће у текућој години дуплирати инвестиције. Највише улагања планирано је у област истраживања и производње, али ће модернизација бити настављена на свим нивоима бизниса.

Након излагања финансијски директор НИС-а одговарао је на бројна питања присутних који су исказали велико интересовање за пословање и планове развоја НИС-а у наредном периоду.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд