Intervju

Uvek ćemo podržavati mladost i znanje

05.01.2022.

O poslovanju NIS-a u godini za nama, društveno odgovornim programima koje kompanija sprovodi i fokusima za 2022. godinu, za „Bizlife“ je govorio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Kraj godine je period kada sumiramo ostvareno u prethodnih 12 meseci. Kakve je rezultate ostvario NIS u 2021. godini?

Ova godina je bila veoma izazovna za nas, jer je došla posle krizne 2020, kada je pandemija korona virusa temeljno izmenila svet u kome živimo. Imajući u vidu te okolnosti, možemo da kažemo da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, ali da istovremeno ostajemo oprezni, jer kriza još nije prošla. Pogledajte samo poslednjih nekoliko nedelja i nagle promene cena nafte na globalnom tržištu. Takva nestabilnost izvesno ne odgovara biznisu. Takođe, naše poslovanje zavisi i zavisiće od uticaja novih sojeva korona virusa i posledica koje će to imati na eventualne nove restrikcije, a samim tim i na potrošnju nafte i naftnih derivata. Tu je još mnogo faktora na koje kompanije ne mogu da utiču, dok one imaju značajan uticaj na naše rezultate.

Ali, dešavanja u 2020. godini pokazala su da NIS ima snage i znanja da prevaziđe i najkompleksnije periode. Naime, naš zadatak u pandemiji nije bio samo da očuvamo proizvodnju i likvidnost kompanije, već i da sačuvamo zdravlje zaposlenih i potrošača, odlučno doprinesemo energetskoj stabilnosti zemlje i podržimo borbu protiv širenja COVID-19. U svemu tome smo uspeli zahvaljujući velikoj predanosti zaposlenih i menadžmenta, kao i dobrom odnosu najvećih akcionara. Zbog tih rezultata, koje smo ostvarili uprkos svim preprekama, 2021. godinu možemo da nazovemo periodom stabilizacije. Značajno smo unapredili svoje finansijske rezultate i za prvih devet meseci ostvarili neto dobit od 13,3 milijarde dinara. Pokazatelj EBITDA iznosi 38,2 milijarde dinara, što je bolji rezultat čak i od onog ostvarenog u istom periodu 2019. godine. U dalji razvoj NIS-a investirali smo više od 13 milijardi dinara, a na ime dividende za 2020. akcionarima smo isplatili više od jedne milijarde dinara. I pored novog talasa korona virusa, poslovni trendovi su bili dobri i u četvrtom kvartalu, pa očekujem da ćemo dodatno unaprediti naše rezultate do kraja godine. Način na koji smo radili, naš poslovni model i posvećenost kojom ga sprovodimo, daju nam za pravo da budemo oprezni optimisti i za 2022. godinu.

NIS nije značajan samo za razvoj biznisa u Srbiji. Vaša kompanija je i među vodećima u našoj zemlji kada je reč o društveno odgovornim projektima. Koji su osnovni pravci podrške kada je reč o društvenoj odgovornosti?

Mi pre svega podržavamo mladost i znanje. Oni su od presudne važnosti za budućnost svake zemlje, pa sa pravom možemo da kažemo da radimo posao od nacionalnog značaja. Od 2009. godine NIS je kroz različite društveno odgovorne projekte uložio više od 4,1 milijarde dinara i nastavljamo sa ambicioznim projektima. NIS se u prethodnoj deceniji modernizovao i razvio, a svoje razvojne planove uvek smo harmonizovali sa potrebama zajednice. Uveren sam da će naša kompanija nastaviti da raste i u narednom periodu samo ukoliko istovremeno napreduje i zajednica u kojoj poslujemo. Mi smo više nego spremni da tom napretku doprinesemo, ne samo kroz poslovna ulaganja, već i kroz naše investicije u društveno odgovorne projekte. Zato ćemo nastaviti da podržavamo lokalne zajednice, zdravstvene, obrazovne i naučne institucije, ustanove kulture, da jačamo sportsku infrastrukturu i da nastojimo da kreiramo što bolje uslove kako bi mladi ljudi ostali da se obrazuju i rade u svojoj zemlji.

Koji su najvažniji društveno odgovorni projekti koje ste realizovali u 2021. godini?

Zaista smo uradili mnogo na tom planu, pre svega kroz program „Zajednici zajedno“. To je program koji realizujemo sa našim prijateljima širom Srbije i koji je po mnogo čemu jedinstven. Pre svega, sarađujemo sa 12 lokalnih zajednica, od Kanjiže do Niša. Program se realizuje još od 2009. godine i od njega nismo odustali ni u vreme teških kriza koje su pogodile naftnu industriju. Za ovih 13 godina u razvoj lokalnih zajednica uložili smo više od 1,4 milijarde dinara i stekli brojna prijateljstva širom zemlje. Ove godine organizovali smo svojevrsni karavan „Zajednici zajedno“ koji je obišao škole u lokalnim zajednicama gde smo podržali digitalizaciju nastavnog procesa i unapređenje bezbednosti nastavnika i učenika. Svuda su nas dočekali osmesi dece koji su nam najveća motivacija da nastavimo sa naporima da unapredimo kvalitet života građana. Takođe, veoma smo ponosni na Klub Volontera NIS-a, koji ima više od 1.600 članova spremnih da se vredno angažuju za dobrobit zajednice. Naši volonteri do sada su sproveli 57 akcija i ostvarili više od 5.500 volonterskih sati u želji da podrže različite inicijative i osetljive kategorije našeg društva. Zato bih želeo da im još jednom kažem veliko hvala na humanosti koju su iskazali i svemu što su uradili za zajednicu.

Kraj godine je i vreme kada pravimo planove za naredni period. Šta će biti prioriteti NIS-a kada je reč o društveno odgovornim projektima?

Ove godine sproveli smo konkurs za novu sezonu „Zajednici zajedno“ i izabrali 29 ekoloških projekata koje ćemo realizovati u partnerskim zajednicama. Reč je o projektima koji su usmereni na smanjenje zagađenja, unapređenje energetske efikasnosti, solarnu energiju i uređenje parkova, uz izradu i postavku inovativnih ekoloških elemenata. Ovi projekti značajno će unaprediti zaštitu životne sredine. Želim da istaknem da je ovo samo nastavak naših napora na tom polju, jer smo od 2009. godine u unapređenje ekološke slike u Srbiji uložili više od 900 miliona evra. Takođe, nastavićemo da podržavamo talentovane pojedince i obrazovne ustanove kroz program „Energija znanja“. U unapređenje obrazovnog sistema do sada smo uložili gotovo 7 miliona evra. Stipendiramo srpske studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji i do sada je podržano oko 130 studenata, od kojih je više od 50 već zaposleno u kompaniji. Takođe, putem „Energije znanja“ ostvarili smo saradnju sa vodećim domaćim univerzitetima, ali i prestižnim ruskim univerzitetima među kojima su i Sanktpeterburški rudarski univerzitet, Univerzitet „Gubkin“ iz Moskve i MGIMO. Ali, naš cilj nije samo da nastavimo ulaganja u zajednicu. Želja nam je da budemo primer drugim kompanijama da nas prate u ovom plemenitom cilju. I na kraju, želimo da podstaknemo sve pojedince da se angažuju koliko je moguće na dobrobit zajednice. Ako u tome uspemo, naš cilj biće ispunjen. Verujem da ćemo veliki iskorak ostvariti već u narednoj godini. To je ujedno najbolji način da vašim čitaocima i svim građanima Srbije poželim srećnu i uspešnu 2022. godinu.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter

    Email adresa*