Интервју

Увек ћемо подржавати младост и знање

05.01.2022.

О пословању НИС-а у години за нама, друштвено одговорним програмима које компанија спроводи и фокусима за 2022. годину, за „Bizlife“ је говорио Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а.

Крај године је период када сумирамо остварено у претходних 12 месеци. Какве је резултате остварио НИС у 2021. години?

Ова година је била веома изазовна за нас, јер је дошла после кризне 2020, када је пандемија корона вируса темељно изменила свет у коме живимо. Имајући у виду те околности, можемо да кажемо да смо задовољни оствареним резултатима, али да истовремено остајемо опрезни, јер криза још није прошла. Погледајте само последњих неколико недеља и нагле промене цена нафте на глобалном тржишту. Таква нестабилност извесно не одговара бизнису. Такође, наше пословање зависи и зависиће од утицаја нових сојева корона вируса и последица које ће то имати на евентуалне нове рестрикције, а самим тим и на потрошњу нафте и нафтних деривата. Ту је још много фактора на које компаније не могу да утичу, док оне имају значајан утицај на наше резултате.

Али, дешавања у 2020. години показала су да НИС има снаге и знања да превазиђе и најкомплексније периоде. Наиме, наш задатак у пандемији није био само да очувамо производњу и ликвидност компаније, већ и да сачувамо здравље запослених и потрошача, одлучно допринесемо енергетској стабилности земље и подржимо борбу против ширења COVID-19. У свему томе смо успели захваљујући великој преданости запослених и менаџмента, као и добром односу највећих акционара. Због тих резултата, које смо остварили упркос свим препрекама, 2021. годину можемо да назовемо периодом стабилизације. Значајно смо унапредили своје финансијске резултате и за првих девет месеци остварили нето добит од 13,3 милијарде динара. Показатељ ЕБИТДА износи 38,2 милијарде динара, што је бољи резултат чак и од оног оствареног у истом периоду 2019. године. У даљи развој НИС-а инвестирали смо више од 13 милијарди динара, а на име дивиденде за 2020. акционарима смо исплатили више од једне милијарде динара. И поред новог таласа корона вируса, пословни трендови су били добри и у четвртом кварталу, па очекујем да ћемо додатно унапредити наше резултате до краја године. Начин на који смо радили, наш пословни модел и посвећеност којом га спроводимо, дају нам за право да будемо опрезни оптимисти и за 2022. годину.

НИС није значајан само за развој бизниса у Србији. Ваша компанија је и међу водећима у нашој земљи када је реч о друштвено одговорним пројектима. Који су основни правци подршке када је реч о друштвеној одговорности?

Ми пре свега подржавамо младост и знање. Они су од пресудне важности за будућност сваке земље, па са правом можемо да кажемо да радимо посао од националног значаја. Од 2009. године НИС је кроз различите друштвено одговорне пројекте уложио више од 4,1 милијарде динара и настављамо са амбициозним пројектима. НИС се у претходној деценији модернизовао и развио, а своје развојне планове увек смо хармонизовали са потребама заједнице. Уверен сам да ће наша компанија наставити да расте и у наредном периоду само уколико истовремено напредује и заједница у којој послујемо. Ми смо више него спремни да том напретку допринесемо, не само кроз пословна улагања, већ и кроз наше инвестиције у друштвено одговорне пројекте. Зато ћемо наставити да подржавамо локалне заједнице, здравствене, образовне и научне институције, установе културе, да јачамо спортску инфраструктуру и да настојимо да креирамо што боље услове како би млади људи остали да се образују и раде у својој земљи.

Који су најважнији друштвено одговорни пројекти које сте реализовали у 2021. години?

Заиста смо урадили много на том плану, пре свега кроз програм „Заједници заједно“. То је програм који реализујемо са нашим пријатељима широм Србије и који је по много чему јединствен. Пре свега, сарађујемо са 12 локалних заједница, од Кањиже до Ниша. Програм се реализује још од 2009. године и од њега нисмо одустали ни у време тешких криза које су погодиле нафтну индустрију. За ових 13 година у развој локалних заједница уложили смо више од 1,4 милијарде динара и стекли бројна пријатељства широм земље. Ове године организовали смо својеврсни караван „Заједници заједно“ који је обишао школе у локалним заједницама где смо подржали дигитализацију наставног процеса и унапређење безбедности наставника и ученика. Свуда су нас дочекали осмеси деце који су нам највећа мотивација да наставимо са напорима да унапредимо квалитет живота грађана. Такође, веома смо поносни на Клуб Волонтера НИС-а, који има више од 1.600 чланова спремних да се вредно ангажују за добробит заједнице. Наши волонтери до сада су спровели 57 акција и остварили више од 5.500 волонтерских сати у жељи да подрже различите иницијативе и осетљиве категорије нашег друштва. Зато бих желео да им још једном кажем велико хвала на хуманости коју су исказали и свему што су урадили за заједницу.

Крај године је и време када правимо планове за наредни период. Шта ће бити приоритети НИС-а када је реч о друштвено одговорним пројектима?

Ове године спровели смо конкурс за нову сезону „Заједници заједно“ и изабрали 29 еколошких пројеката које ћемо реализовати у партнерским заједницама. Реч је о пројектима који су усмерени на смањење загађења, унапређење енергетске ефикасности, соларну енергију и уређење паркова, уз израду и поставку иновативних еколошких елемената. Ови пројекти значајно ће унапредити заштиту животне средине. Желим да истакнем да је ово само наставак наших напора на том пољу, јер смо од 2009. године у унапређење еколошке слике у Србији уложили више од 900 милиона евра. Такође, наставићемо да подржавамо талентоване појединце и образовне установе кроз програм „Енергија знања“. У унапређење образовног система до сада смо уложили готово 7 милиона евра. Стипендирамо српске студенте у Србији и Руској Федерацији и до сада је подржано око 130 студената, од којих је више од 50 већ запослено у компанији. Такође, путем „Енергије знања“ остварили смо сарадњу са водећим домаћим универзитетима, али и престижним руским универзитетима међу којима су и Санктпетербуршки рударски универзитет, Универзитет „Губкин“ из Москве и МГИМО. Али, наш циљ није само да наставимо улагања у заједницу. Жеља нам је да будемо пример другим компанијама да нас прате у овом племенитом циљу. И на крају, желимо да подстакнемо све појединце да се ангажују колико је могуће на добробит заједнице. Ако у томе успемо, наш циљ биће испуњен. Верујем да ћемо велики искорак остварити већ у наредној години. То је уједно најбољи начин да вашим читаоцима и свим грађанима Србије пожелим срећну и успешну 2022. годину.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd