Halo, NIS je na vezi – da li se čujemo?

NIS Calling je plaćen i fleksibilan program prakse, na kome svaki polaznik ima mentora i nakon koga se možeš zaposliti kod nas.

U prethodnih 7 sezona družili smo se i učili sa 220 studenata, dok će nam se u 8. sezoni pridružiti tridesetoro novih studenata. Prijave na konkurs za 8. sezonu smo zatvorili 30. aprila 2024, a u nastavku možeš naći više generalnih informacija o ovom programu prakse – ukoliko se interesuješ za učešće u nekoj od narednih sezona.

Pridruži nam se

Koji su uslovi konkursa?

 

Potrebno je da si student treće, četvrte godine ili master student, da govoriš engleski jezik, odlično poznaješ MS Office paket i motivisan/a si da karijeru počneš u našem timu. Dok ti prethodno radno iskustvo nije potrebno.

 

Za koje profile je namenjen program?

 

Svake sezone za NIS Calling mogu konkurisati studenti sa određenih fakulteta, koji se iz sezone u sezonu mogu razlikovati. Ukoliko u aktuelnoj sezoni tvoj fakultet nije bio obuhvaćen – ne mora da znači da će tako biti i sledeći put. Opseg fakulteta zavisi od otvorenih pozicija u datoj sezoni – zato je najbolje da pri otvaranju prijava za narednu sezonu proveriš da li se tvoj fakultet nalazi među traženim.

 

Najčešće postavljena pitanja

Da li je program plaćen?

Jeste! Ovim programom te pripremamo za potencijalno zaposlenje kod nas i kroz njega polako stičeš radne odgovornosti. Naravno, ne očekujemo da u početku sve znaš i da doprinosiš kao redovan zaposleni, ali svakako smatramo da za svoje angažovanje treba da budeš plaćen/a.

Šta znači da je program fleksibilan?

To znači da ukupnih 480 sati prakse (3 meseca) možeš da rasporediš tokom 4 meseca. Dolazak na posao možeš usklađivati sa obavezama na fakultetu, a takođe možeš i da odeš na more! Neki polaznici odmah odrade tri meseca, dok drugi prave pauze – na tebi je da vidiš kako ti najviše odgovara.

Da li imam mentora?

Naravno! Svaki polaznik programa biće dočekan od strane mentora – naših kolega, koji su spremni da uz vas budu od početka do kraja programa. Mentor je tu da ti olakša privikavanje i prve dane programa, ali i da te strukturirano vodi kroz unapred kreiran plan za sve vreme trajanja programa. Takođe, mentor je tu da ti daje povratne informacije i usmeri za dalje korake u tvom karijernom razvoju.

Da li postoje neke dodatne aktivnosti?

Pored praktičnog angažovanja, imaćeš priliku da se dodatno obrazuješ i razvijaš svoje veštine u okviru radionica na teme bitne za razvoj karijere, kao i timbildingu i volontiranju. Takođe, imaćeš pristup Korporativnom univerzitetu naše kompanije, čiji su gostujući predavači najugledniji stručnjaci iz zemlјe.

Kako izgleda proces selekcije?

Potrudili smo se da kreiramo proces koji će biti koristan svim kandidatima.

Iskustva praktikanata

Miona Markovic, sezona 7: 

Najveći izazov prilikom prijave za NIS Calling program mi je bio kako ću se uklopiti u radno okruženje i da li ću moći da ispratim tempo rada, s obzirom da nisam imala nikakvo ranije iskustvo. Rad sa mentorom, ali i pozitivna energija koja vlada, kako u timu, tako i u celoj kompaniji, dala mi je motivaciju da ne sumnjam u sebe. U organizaciji vremena, ali i samom procesu prilagođavanja studentskog života i prakse, neizmerno mi je pomogla mogućnost fleksibilnog radnog vremena, u dogovoru sa mentorom, kako sam bez pritiska uspela da završim sve ispite i dam godinu.

Isidora Veljanoski, sezona 7:

U NIS-u vlada pozitivna atmosfera i radno okruženje u kome može da se napreduje. Podrška mentora u radu mi je od velikog značaja jer me stimuliše da svakog dana budem bolja i uspešnija, sigurnija u sebe i svoja znanja. Zajedno postavljamo ciljeve, tražimo nove ideje i nove izazove. Zajedničkim radom rešavamo svaki novi zadatak i problem kada se pojave. Fleksibilnost prakse je mogućnost da se 480 sati (3 meseca) raspodele u 4 meseca. Slobodni dani mi pružaju mogućnost da se prilagodim obavezama oko fakulteta i da prisustvujem konsultacijama vezanih za diplomski rad, a pored svega sa dobrom organizacijom mi preostaje vreme za neke lične obaveze.

Vojin Kostić, sezona 7:

Na radno okruženje i atmosferu u timu gledam kao na najveći benefit NIS Calling programa, pored nesumnjivog znanja iz realnog poslovnog sveta. Pre polaska na praksu očekivao sam prijatno radno okruženje, ali mogu, već posle kratkog vremenskog perioda da kažem da su moja očekivanja daleko prevaziđena. Svi su veoma otvoreni i komunikativni, radi da prenesu znanje i podele svoje bogato iskustvo. Fleksibilnost koju program nudi je jako značajna, pogotovo za studente, jer smanjuje pritisak i omogućava usklađivanje drugih obaveza sa poslom. Tako da nema potrebe odricati se ili žrtvovati druga interesovanja zbog posla.

Violeta Piljojčić, sezona 7:

Radna atmosfera u bloku prerade (gde sam inače tu kao procesni inženjer) je vrlo radna hah i dinamična, gotovo u samom centru dešavanja gde teorijske osnove su potkovane praćenjem realnog rada postrojenja i realnim problemima.
Odnos sa mentorom je vrlo prijateljski i ujedno profesionalan, drago mi je da imam priliku da pratim i učim od nekog ko ovaj posao radi dugo i ekspert je u istom. Naravno, pored mentorke tu su i mnogi drugi inženjeri i operateri koji su na raspolaganju za sva moja pitanja i sa kojima svakodnevno pratim proces prerade i rešavam neke prilagođene zadatke/probleme.
Dobra stvar je to što praksa nudi mogućnost uklapanja i privatnih obaveza, što je meni bilo takođe važno kako bih uporedo ispratila i obaveze na fakultetu, a možda i potencijalno letovanje.

Na našu radost svake godine se prijavi veliki broj kandidata, ali zbog toga su nam za izbor najboljih potrebne gorenavedene aktivnosti i vreme da ih sve sprovedemo. Znamo da ti ceo proces selekcije deluje komplikovanim i zato se trudimo da ga što više pojednostavimo. Pa – da se ne bi dvoumio/la šta se dešava sa tvojom prijavom, posle svakog koraka očekuj povratnu informaciju – mejlom ili telefonom, u zavisnosti od kruga selekcije.

U slučaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa procesom selekcije ili samim programom NIS Calling, piši nam na hr.selekcija@nis.rs sa naznakom u subject-u maila „NIS Calling – pitanja“, a naš tim je tu sa svim odgovorima.

Nekad, sve što je potrebno je javiti se na poziv. Da li ćeš podići slušalicu? Srećno!

Fleksibilno radno vreme

Mentorska podrška

Plaćena praksa

Soft skills obuke