Каријера

Изазови, промене и успех

Ћуковић Стефан 8. август 2019. • 4 мин

Често наше личне каријерне успехе желимо да асоцирамо са свим оним елементима који красе сурова и недвосмислена бизнис постигнућа – амбициозност, константан напредак, континуирани раст улагања и бескомпромисне победе.

Данас не желим да причам о томе, што ће моје колеге дочекати са осмехом с обзиром да се у компанији НИС поред контролинга, економске ефикасности и планирања такође бавим и perfomance management-ом, односно дефинисањем и праћењем циљева Компаније и Менаџмента.

Причаћу о закључцима које сам за себе симболично определио данас док обележавам 10 година радног стажа у Србији, а желим да верујем и да ће исти бити од користи младим људима на почетку своје каријере.

Ментори и Тим

Као и свака појава, постизање циљева и напредак представљају микс различитих фактора, некад су они унапред осмишљени и припремљени, а често су скуп случајности па и среће. За мене су таква срећна околност били поједини руководиоци, који су лидерски преузимали улогу ментора и кроз каријеру пратили моје кораке и усмеравали развој.

Чак и када младалачки ентузијазам и амбициозност не наилази на довољно јак извор инспирације и лидерства, морамо тежити да се нађемо у окружењу и уз менаџере који ће несебично делити са нама лидерске вредности, енергију и знање. Такви људи су ретки, али сам имао привилегију да скоро у свакој каријерној фази уживам менторску подршку и лидерство. На почетку се то дешавало доста интуитивно, али са временом сам и свесно проналазио пут до људи који имају могућност и жељу да ми помогну у дефинисању циљева, превазилажењу кризних ситуација и доношењу оптималних пословних одлука круцијалних за будућност.
Не сумњам да ће се свако од њих препознати у овом опису и искористио бих прилику да им се од срца захвалим.

Како су године пролазиле, на бази менторства формирао сам за себе концепт партнерства са људима од којих сам могао да научим нешто ново, али и сам да им пружим подршку у за њих релевантним сферама пословања. Сматрам својом привилегијом да и са 10 година радног искуства свакодневно учим од колега из различитих пословних области.

Бити спреман на промене је круцијално за сваког младог човека, а велика је привилегија ако можемо сами да их иницирамо, а не да будемо вођени околностима.

Stefan Đuković
Стефан Ћуковић
Директор Сектора за УПЦ и контролинг НИС Матице

Интернационално искуство и широки круг социјалних интеракција

Захваљујући родитељима провео сам 15 година у иностранству, одрастао и школовао се у мултинационалном окружењу. Упркос општем мишљењу да је вредност школовања на светским факултетима формалне природе, након којег цењене дипломе саме од себе отварају сва пословна врата, изузетно је важно да причамо о суштинској вредности времена које проведемо на студијама ван граница уобичајеног окружења. Живот у иностранству нам даје нешто што је много веће од диплома, звања, титула насупрот честој али и врло површној парадигми да је негде преко границе све „боље“. Добијамо могућност да обогатимо себе кроз широк круг познанстава, различитих култура, социјалних интеракција, невидљивих голом оку тенденција. Једна од главних ствари, које ми је пружио живот у мултинационалном окружењу јесте умеће да проналазим заједнички језик са фундаментално различитим људима, разумем њихове мотиве, вредности и покретаче. Искрено верујем да су социјална и културолошка диверсификација изузетно важне за темељно сазревање и формирање визионарске ширине код младих људи.

Изазови, промене и грешке су пратили сваки напредак у мом животу и требало је много година да научим да су исти неминовни, а онда и да их прихватим. Бити спреман на промене је круцијално за сваког младог човека, а велика је привилегија ако можемо сами да их иницирамо, а не да будемо вођени околностима. Током каријере сам неколико пута покренуо за себе болне, али и неопходне промене и свестан сам храбрости која је потребна за то. И док је страх од промена природна за свако људско биће, страх од грешака нам у главном намеће друштво. Читајући биографије савремених лидера и визионара као да намерно изостављамо њихове животне поразе, неуспеле подухвате, неразумевање друштва са којим су се сусрели на путу ка реализацији својих идеја. Искрено верујем да су грешке неминовне и њихово постојање само потврђује да смо амбициозни и оптимистични у формирању наших циљева, а такви циљеви су вредни наше борбе и свог уложеног труда.

За крај бих пожелео свим младим људима да на почетку свог каријерног пута изграде храброст неопходну да прихвате животне и пословне изазове, сами покрећу промене и најважније допусте себи право на грешке.

*Текст је оригинално објављен у BIZLife магазину